Brífing RTVSTASR/J. Kotian
StoryEditor

Týždeň v médiách: Zmätky okolo Najväčšieho Slováka vyriešili operátori. Tiso v ankete nebude

04.11.2018, 08:10
Nie každý je s týmto rozhodnutím RTVS uzrozumený.

Sú to necelé dva týždne, čo RTVS začala propagovať novú šou Najväčší Slovák. Pokúšala sa na ňu upozorniť štyroma rôznymi upútavkami: s  Alexandrom Dubčekom, Máriou Teréziou, Jurajom Jánošíkom a Jozefom Tisom. Práve poslednou dosiahla RTVS v radoch médií, odborníkov, ale aj bežných ľudí kontroverznú diskusiu.

Po týždni kritiky, sa RTVS rozhodla upraviť podmienky súťaže, čím bol Jozef Tiso z ankety definitívne vyradený.  RTVS celkovo "mrzí, že nasadená upútavka strhla rozsahom debaty pozornosť iba na jednu otázku našich dejín a prekryla tak význam celého projektu," odôvodnila svoje rozhodnutie po týždni spustenia upútavok verejnoprávna inštitúcia.

Neskôr priniesol portál ženyvmeste.sk informáciu, že za rozhodnutím RTVS stojí aj tlak najväčších slovenských operátorov, a to Slovak Telekom a Orange. Tí sa rozhodli nepodporiť anketu, ak ľudia budú môcť prostredníctvom SMS správ posielať hlasy kontroverznému prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky Jozefovi Tisovi.

A napriek tomu, že producent a režisér relácie Peter Núňez na tlačovke tvrdil, že: "Zaradenie Jozefa Tisa do ankety nebolo žiadnym amatérskym svojvoľným rozhodnutím, nebolo to ani žiadnym neodôvodneným rozhodnutím manažmentu RTVS, ale bol to výsledok širokej a dlhodobej odbornej debaty," Tiso jednoducho v ankete nebude.

Mohlo by sa teda zdať, že Tisa RTVS nezaradila nakoniec do ankety na podnet nátlakových diskusií, ale pokojne to mohlo byť aj na základe požiadavky  dvoch najväčších operátorov. Veď, ako by sa potom vôbec dali posielať sms-ky?

Vyradenie Tisa, nepovažujú všetci za správne. Anton Hrnko z SNS napríklad na svojom Facebooku napísal, že je „zhnusený z toho, akým spôsobom pristupujeme k výkladu národných dejín, lebo vidím, že nikomu nezáleží na pravde, ale len na tom, ako čo možno najviac napľuť na slovenskú národnú minulosť, ako čo najviac bičovať Slovákov ich dejinami, ktoré sa nevykladajú, ale kriminalizujú. Po 25 rokoch samostatnosti by človek čakal iný prístup. Lebo len pravda nás môže oslobodiť.“ 

Nerátajúc napríklad ďalšie bežne dostupné webové stránky, ktoré o Tisovi hovoria, že vlastne vytvoril "určitý zázrak v tých hrozných dobách 2. svetovej vojny. Lebo vytvoril oázu dobra, ľudskosti, možnosti v tých najhorších časoch".

Vylúčenie Jozefa Tisa z ankety nakoniec nič nevyriešilo. Obzvlášť nie v mysliach jeho podporovateľov. A k vyriešeniu situácie nijako neprispela ani RTVS svojim zmätočným konaním a nejednoznačným názorom.

Uvidíme, ako sa verejnoprávna inštitúcia v ankete vysporiada s ďalšími osobami našich dejín, ktorým ľudia ešte len pošlú sms-ky. Pretože Tiso nie je jediná kontroverzná osobnosť našich dejín.

Žiaľ, Slováci nikoho takého ako bol Winston Churchill, Lady Diana či Marie Curieová - Sklodowská,  jednoducho nemajú.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 05:21