StoryEditor

Týždeň v médiách: Dankova rigorózna práca a Ficov šťavnatý slovník

18.11.2018, 07:30
Príbeh o tom, ako Jana Vaľová skončila ako modelka.

Jednou z tém, ktorá zamestnávala uplynulý týždeň médiá, bola rigorózna práca Andreja Danka. Denník N prišiel s informáciou, že jeho práca je plagiát, pretože pri jej písaní vykradol päť učebníc.

Správa sa šírila naozaj rýchlo, takto o novej informácii písali spravodajské weby:

Informáciu priniesol Denník N ako fakt, portál napísal aj ktoré práce a časti z nej Danko kopíroval:

Denník N

Takto informovali Aktuality.sk:

Aktuality

Pluska píše, že o rigoróznej práci sa "doteraz vedú spory, či je pravá:

Pluska

​TA3 predsedu parlamentu neoznačuje za plagiátora:

TA3

Hospodárske noviny reagovali takto:

Hospodárske noviny

​Denník Sme má k tejto téme špeciálnu rubriku:

Sme

Správu si všimol aj nemecký Spiegel:

Spiegel

​K téme sa vyjadrili aj viacerí komentátori či autori blogov. Servítku pred ústa si nekládol Samo Marec, ktorého blogy sú súčasťou Denníka N. Ten napísal blog s názvom: Andrej Danko: cynik, klamár a hochštapler.

V tejto súvislosti reagoval aj komentátor Aktuality.sk Dag Daniš. Dankova rigorózna práca podľa neho potápa Univerzitu Mateja Bela. A kým má Andrej Danko na krku škandál, Univerzita Mateja Bela by mala mať ešte väčší. "Po roku 2000 mala UMB v Banskej Bystrici povesť obchodnej agentúry, kam si chodia Bratislavčania po tituly. Dnes sa to potvrdzuje. Takto to dopadne, keď má škola nízke nároky na študentov. A vysoké nároky na externé príjmy. Vychová tony absolventov, ktorí jej robia hanbu. Dnes je už zrejme UMB ďalej a vyššie ako na začiatku. Veríme, že sa zlepšuje.Problém je v tom, že ďalej a vyššie sú dnes aj mnohé duté hlavy, ktorým predala tituly," napísal vo svojom komentári Dag Daniš.

A ako reagoval pred médiami Andrej Danko? Nechal sa počuť, že si počká na rozhodnutie komisie, ktorá preverí ako to vlastne bolo. Má sa tak stať začiatkom budúceho roka. Komisia má deväť členov, z nich dvaja sú z radov študentov univerzity. Andrej Danko ide podľa svojich sľubov z roku 2016:

archív

​Čo ale Dankovi netreba zobrať, sú určite jeho "jemné spôsoby" pri komunikácii. Všimol si to komentátor Peter Tkačenko z denníka SME: "Andrejovi Dankovi napriek všetkému treba uznať osobitý vklad do slovenského politického folklóru. Jeho verbálny prejav, toporná hra predstierania štátnika a infantilné apely plné lásky a ľudského tepla vytvárali dramatický kontrapunkt k agresívnemu mocenskému apetítu a autentickému nebezpečenstvu pre západnú príslušnosť Slovenska." Krásne napísané, jeden by si myslel, že ho aj chváli.

Iné spôsoby komunikácie používa bývalý premiér Robert Fico. Jemu je čím ďalej bližší spôsob "na hulváta". Tento týždeň zverejnil na svojom Facebook profile video, v ktorom niektorých novinárov nazval "komediantmi a zaželal im nech ich dobre trafí!"

Inú tému riešili média v súvislosti s bývalou primátorkou Humenného Janou Vaľovou. Tá sa ako modelka objavila tesne pred komunálnymi voľbami v ženskom magazíne Madam Eva, ktorý po novom patrí mediálnemu domu News and Media Holding. Na prvý pohľad išlo o PR materiál, ktorý ale takto označený nebol. Situácia sa stala podozrivá aj preto, že článok bol podpísaný pseudonymom. Šéf News and Media Holding Michal Teplica pre portál Medialne.sk o využívaní pseudonymov povedal: „Redaktori ho používajú vtedy, ak ide o ich ochranu pred možnými negatívnymi reakciami na ich texty.“ Vylúčil však, že by sa pseudonymy používali pri obsahu platenom inzerentmi, ako je napríklad natívna reklama. Autorkou rozhovoru s Janou Vaľovou je redaktorka Silvia Gašparcová, ktorá podľa medialne.sk pred voľbami robila do sesterského magazínu Eva aj rozhovor s Matúšom Vallom, primátorom Bratislavy. Autorka sa nakoniec k textu priznala, bolo to zadanie od šéfky a vo vydavateľstve dala výpoveď. V každom prípade, ak mediálny dom nevidí problém v takomto materiáli, ani v označovaní článkami pseudonymom, len ťažko si prizná, že niekde sa stala chyba. A nepredpokladáme, že v takomto prípade pôjde o prvý a posledný príspevok v podobnom štýle.

A jedna pekná vec na záver. Ocenenie Biela vrana získal tento rok Ján Kuciak in memoriam a skupina investigatívnych novinárov: Pavla Holcová z českého Centra pre investigatívnu žurnalistiku, Xénia Makarová z týždenníka Trend, Zuzana Petková, bývalá redaktorka Trendu, Monika Tódová z Denníka N, Marek Vagovič z portálu Aktuality.sk a Adam Valček z denníka Sme. Aliancia Fair-play a Via Iuris udeľuje ocenenie ľuďom za obhajobu verejného dobra často napriek prekážkam. Špeciálne poďakovanie Rady Bielej vrany si odniesli organizátori tohtoročných protestov z iniciatívy Za slušné Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:37