Shooty
StoryEditor

Týždeň v médiách: Médiá lynčujú Smer, myslí si Mikuláš Fico. Ako v minulosti lynčoval médiá on?

09.12.2018, 08:38
Robert Fico mal spory s médiami aj v minulosti. Žaloval ich na súdoch, dostal vysoké odškodné.

Na sobotnom sneme Smeru predseda strany Robert Fico sa okrem iného vyjadroval aj smerom k médiám. Jednou z priorít bude v blízkej budúcnosti ochrana Smer-u, pričom aj z toho dôvodu predseda strany povedal, že by opätovne chceli zaviesť právo na odpoveď v médiách, ktorú verejní činitelia nemajú. (Vo videu sa začína táto pasáž od 2 hodiny 40 minúty.) Rovnako strana Smer chce otvoriť vážnu verejnú diskusiu na tému ako zlikvidovať anonymitu, "rôznych zakomplexovaných idiotov, ktorí sedia vo svojich detských izbách u mamy v byte a vypisujú nezmysly, a čím väčší nezmysel, čím väčšia urážka, čím väčšia hrozba, tým lepšie," vyjadril sa jemu typickým štýlom predseda Smer-u a náš bývalý premiér. Môžu napísať urážky, ale musia sa pod to podpísať. "A za toto budú niesť zodpovednosť vydavatelia." 

Áno, v minulosti už právo na odpoveď pre verejných funkcionárov či politikov v našom tlačovom zákone bolo. Ale aj v minulosti voči nemu protestovali vydavatelia, kedysi dokonca uverejnili protest voči mediálnemu zákonu, ktorý okrem iného obsahoval právo na odpoveď politikov. V roku 2008, sa situácia opakovala. Vydavatelia považovali právo na odpoveď pre verejných funkcionárov či politikov za vážne  ohrozenie nezávislosti médií, ako aj vydavateľskej autonómie.

Aj v minulosti bojoval Robert Fico s médiami. Bežne ich žaloval a žiadal vysoké odškodné. Jedným  najznámejších sporov, bola žaloba na karikatúru. Karikaturista Shooty nakreslil v roku 2009  pre denník Sme karikatúru, v ktorej  vyobrazil Fica ako sedí u lekára počas kontroly krčnej chrbtice. Lekár si na obrázku prezerá röntgenový snímok, na ktorom Fico nemá krčnú chrbticu. Lekár konštatuje: „Nemýlil som sa. Tá vaša bolesť krčnej chrbtice je čisto fantómová.“  Nemať krčnú chrbticu, znamená nemať charakter, vysvetlil svoj obrázok karikaturista Shooty.  Robert Fico za túto kresbu požadoval od vydavateľa denníka Sme 33 tisíc eur. Na súde neuspel.

So žalobami Roberta Fica sa musel pravidelne vysporiadať aj týždenník Plus 7 dní, a to v čase, keď jeho majiteľmi nebola ešte finančná skupina Penta (ktorá chce mimochodom likvidovať nahrávky spisu Gorila) a na šéfredaktorskej stoličke pôsobil Miloš Luknár. Ten v roku 2007 vo svojom komentári kritizoval päťminútový rozhovor s líbyjským vodcom Kaddáfím. Fico vyhodnotil komentár s názvom Imperialistom po krku? na sumu 33 tisíc eur. Súd mu žalobu neuznal.

Ale nie všetky žaloby dopadli takto. V roku 2012 priniesla v denníku Sme Monika Tódová informáciu, že od februára 2007 do júla 2012 získal Fico od rôznych médií spolu 235 294 eur.  Takže Robert Fico presne vie, čo by pre médií mohlo byť likvidačné. A ak nepomôže zákon, sú tu súdy.  Fico v spomínaných rokoch najviac vysúdil od vydavateľov týždenníka Plus 7 dní a denníka Plus jeden deň, v tom čase ešte Spoločnosti 7 plus. Jeden z prehratých súdov pre vydavateľa Plus 7 dní a denníka Plus jeden deň bol napríklad aj  o tom, či premiér Robert Fico povedal novinárom ešte v roku 2007, že sú "Špinaví hajzli". Súd  povedal, že nepovedal, pretože novinári si to nenahrali. Za neuveriteľných 66 tisíc eur pre vydavateľa denníka Plus jeden deň. Ťažko je aj po čase uveriť tomuto súdnemu sporu, keď všetci poznáme vyjadrovací slovník nášho expremiéra. Obzvlášť keď v minulosti nemal problém na verejnosti povedať, že novinári sú slovenské prostitútky. 

Dnes sa karta obrátila a Robert Fico, respektíve jeho kolegovia  nemôžu spávať nie kvôli Plus 7 dní, či denníku Plus jeden deň, ale kvôli denníku Sme, Aktualitám, a najmä Denníku N. Slovná prestrelka sa v tomto týždni odohrala medzi redaktorkou Denníka N Monikou Tódovou a bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom na tlačovej konferencii nazvanej: Bodka za kauzou Vietnamca. Kaliňák počas svojho vystúpenia útočil na médiá, ktoré si podľa neho celú kauzu vymysleli. Po otázkach Moniky Tódovej bývalý minister vnútra povedal, že si to vydiskutujú na súde.

Súdiť sa chce aj externý redaktor verejnoprávnej inštitúcie Ladislav Ďurkovič, ktorý pripravoval reláciu Reportéri. RTVS s ním nechce predĺžiť zmluvu, pretože je podľa verejnoprávnej inštitúcie "konfliktný človek", ktorý šikanoval kolegov. Pravdou je, že pripravil zaujímavú reportáž o alternatívnych médiách, reportáž o Únose Vietnamca, či Reportérov, ktorých nazval: Ká ako Kuciak, Ká ako Kočner. 

A na záver jeden pozdrav od Mikuláša. Pardon, Roberta Fica. Video, ktoré radšej keby nikto nevidel.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:33