archív A.C.
StoryEditor

Čo vám dá rok oddychu od reklam(k)y?

Oddych vám pomôže utriasť si názor na to, aký ste kreatívec, aký ste šéf a ktorým veciam proste nevenovať pozornosť.

Viacerí kamaráti z agentúr sa ma pýtali, ako vlastne funguje taký sabbatical. Veď asi nie je kreatívca, accounta alebo iného operatívca, ktorý by o tom aspoň päťkrát do roka nemal vlhký sen. Tak som to absolvoval a rozhodol som sa trošku motivovať svojich známych, teda vás. Nebudem dávať žiadne zbytočné gify, ani iné formičky. Ak chcete, proste čítajte. A ešte jedna vec, asi je to skôr článok pre seniornejších ľudí, pochopíte prečo.

Dôvody

Nikto o tom nehovorí, lebo je to tabu. Ale môžete sa zlomiť. Môžete sa vyčerpať. U mňa to bolo sedemnásť rokov, kedy som šliapal po kariére od prvého ročníka na strednej. Nemenovaný operátor sa zrazu začal zjavovať najprv v obývačke, potom v spálni. Začalo mi to ovplyvňovať vzťah, voľný čas splynul s pracovným. Môžete vyhorieť. Môžete mať tisíc iných dôvodov. Naučte sa však počúvať samého seba. Vaša hlava, telo a srdce vám povedia, či majú problém.

Rozhodnutie

Rozhodnutie sa nerodí ľahko. Vlastne vás tento biznis naučí mať vždy poruke sto dôvodov, prečo to nejde. Hypotéka, šéf, deadliny, klienti, a tak ďalej. Zo mňa však hovoril len naučený workoholizmus a akési bližšie neurčené výčitky svedomia. Kašlite na to, ak vám telo a myseľ vraví, že dovolenky už nestačia, ale tento job máte fakt radi, jednoducho to urobte. Zo dňa na deň to ohláste a ak máte dobrých šéfov, ktorí si uvedomujú vašu cenu, všetko pôjde zariadiť. Ak nepôjde, dovolím si povedať, že nerobíte u správnych ľudí.

Príprava

Buďte realisti, platený sabbatical vám asi nikto nedá. Ak ste však vyšší level vo firme, možno bude vášmu majiteľovi pár drobných stáť za to, aby sa mu vrátil kľúčový a reštartovaný človek. Neviem, vy ich poznáte :) Urobte si v každom prípade nejakú rezervu, come on, veď z platu v reklame sa našetriť dá :) A potom trochu freelancujte. Nebojte sa, prežijete.

Proces

Prvý deň je desivý. Ležíte na záhrade a zrazu príde nepokoj. Naučený zvyk na stres, tasky a zhon. Uvoľňovať sa budete len postupne, ale časom si vytvoríte nový biorytmus. Bude to niečo úplne nové alebo len dávno zabudnuté. Vtáky za oknom. Prechádza so psom. Telefonát s nervóznym exkolegom vám príde ako niečo vzdialené. Už po približne pol roku sa mi výrazne zlepšil vzťah s rodinou. Citeľne som sa upokojil. Viac som sa začal smiať. Miesto večerných unavených dôvodov, prečo neísť von, máte zrazu zase chuť chodiť medzi ľudí a nebaviť sa o reklame. Zase cítite vône, s úchylnou radosťou mávate partnerovi, keď vyráža do práce, zatiaľ čo vy štartujete Battlefield. Nemusíte byť pri mori, proces je ozdravný, aj keď ho trávite len doma, v posilke alebo na prechádzke. Myseľ sa regeneruje a získavate nadhľad.

Práca

Ja som pracoval. Nie moc, ale asi toľko, aby som si nemíňal úspory. Čo bolo šokujúce, že za približne 2 -3 hodiny práce denne som si v pohode zarobil potrebný objem peňazí. A to som nerobil každý deň. Čím to je? Mám na to teóriu, ale to tu asi nebudem rozoberať. Dačo to však asi vraví o systéme, v akom pracujeme. Dôležité je ale to, že po roku získate istý nadhľad. Poroty, súťaže, porady, konferencie, brutálne hádky kamošov z rôznych agentúr na nejakej pracovnej prkotine na Facebooku. Trošku sa vám prejasní dôležitosť týchto vecí a pochopíte, ako sú mnohé zbytočné alebo preceňované. Naopak, uvedomíte si, ako sú mnohé obyčajné veci, ktoré vďaka tlaku prežívame, zase podceňované. Deň bez taskov, rybačka, čítanie knihy, výlet, rodina, vôňa ženy, tichý deň pri vode.

Výsledok

Jasné, že sa vrátite. Dlho byť mimo ľudí a teamu je nebezpečné, najmä pre kreatívca. Môže sa doma začať rozprávať sám so sebou a to nie je good. :) Oddych vám však pomôže utriasť si názor na to, aký ste kreatívec, aký ste šéf, aký chcete byť na ľudí okolo seba, a ktorým veciam proste nevenovať pozornosť.

Nie je dôležité, kedy sa vrátite. Ani kvôli čomu. Ja som späť v reklame a pripravený opäť tvoriť s ľuďmi. Mne to pomohlo. Bol to vymakaný zážitok, ktorý neľutujem, pretože verím, že ma niekam posunul. Je jasné, prečo sú sabbaticals svetový trend v HR. Tlaky na ľudí sa zvyšujú a týždňové dovolenky v Thajsku to už nevyriešia.

Neviem, či je toto článok s odporúčaním pre vás „urobte to!“ alebo na lídrov firiem, aby tieto veci začali integrovať do pracovných benefitov. Možno som len chcel brnknúť na tú jemnú strunu, čo máme každý z nás, pretože viem, že možno len to stačí na to, aby ste zajtra urobili dáke super rozhodnutie.:)

Dikes, Andrej 

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:21