StoryEditor

Týždeň v médiách: Osobnosťami časopisu Time sa stali nepohodlní novinári. Aké sú ich príbehy?

16.12.2018, 08:58
Robert Fico aj tento týždeň vyberaným spôsobom kopal do novinárov. Nazval ich mediálnymi teroristami.

Americký týždenník Time každoročne menuje osobnosť roka, ktorá svoj priestor dostane aj na titulnej strane magazínu. V tomto roku americký týždenník Time vyhlásil niekoľko osobností roka. Podľa magazínu všetkých spája to, že sa postavili za pravdu. Ide o nepohodlných novinárov. Časopis tak vyšiel v rôznych mutáciách, na jednej z tituliek je aj zavraždený saudskoarabský novinár Džámal Chášukdží.

Kto bol Džámal Chášukdží? Ide o saudského novinára, ktorý písal pre americký denník The Washington Post, pričom vo svojich textoch kritizoval saudského korunného princa Muhammada bin Salmána. Džámal Chášukdží bol zavraždený za zvláštnych okolností. Išiel si pre svoje rozvodové papiere, na konzulát v tureckom Istanbule, odkiaľ sa už nevrátil. Podozrivé na tom bolo to, že Saudská Arábia dva týždne tvrdila, že novinár je živý, neskôr sa hovorila, že bol zavraždený pri nejakej potýčke, nakoniec pripustila, že by mohlo ísť o vraždu, s ktorou ale ona nemá nič spoločné. Turecká strana hovorí o vražde, všetky stopy vedú do Saudskej Arábie ku korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, ktorý dnes de facto vedie Saudskú Arábiu. Ten pred pár rokmi predstavil vlastný hospodársky a sociálny plán, ktorý by "ukončil závislosť krajiny od ropy". Korunný princ v krajine ovláda ministerstvo obrany, je v čele Výboru pre ekonomické a rozvojové záležitosti, pod ktorý patrí školstvo, zdravotníctvo a bytová výstavba. Vďaka tomuto sa zaoberá aj ropnou spoločnosťou Aramco a jej možnou privatizáciou do súkromných rúk.

Ďalšími "strážcami pravdy" ako novinárov a osobnosti roka 2018 Time nazval sú dvaja väznení barmskí reportéri pracujúci pre agentúru Reuters.Tí priniesli výpovede o vypaľovaní Rohingských dedín, kopaní hrobov, a aj vraždení Rohingov. Moslimská menšina Rohingov je od minulého roka terčom etnických čistiek barmskej armády. Reportéri Wa Lone a  Kyaw Soe za získanie tajných štátnych dokumentov odsúdili na sedem rokov vo väzení.

Magazín Time  ocenil filipínsku aj reportérku Mariu Ressaovú, ktorá sa venuje a dokumentuje protidrogové ťaženie prezidenta Rodriga Duterteho. Pravidelne je ona a jej portál Rappler.com zo strany vlády kritizovaný za daňové úniky. Dôvodom podľa zahraničných médií je práve kritika vlády prezidenta Duterteho.

Poslednými novinármi na titulnej strane je redakcia novinárov z amerického denníka Capital Gazette, v ktorom tento rok v júni zabil strelec päť ľudí.

Magazín Time venoval svoju pozornosť aj zavraždenému Jankovi Kuciakovi.

Nepohodlní novinári sú terčom kritiky vládnucich politikov pravidelne, najmä vtedy, ak s nimi nezdieľajú rovnaký názor. Je len logické, že chcú tieto médiá dostať pod kontrolu. V susednom Maďarsku napríklad premiér Viktor Orbán začiatkom decembra predstavil Nadáciu stredoeurópskej tlače a médií (KESMA), kde skoncentroval pravicové médiá, a ktorú považuje za projekt strategického národného záujmu. Ľavicovo orientované médiá hovoria o "propagandistickom impériu", zahraničné médiá píšu o snahe koncentrovať médiá za účelom ovládania informácií.

V praxi to môže vyzerať napríklad takto. Maďarský provládne orientovaný denník Ripost uverejní na titulnej strane fotky demonštrantov, označí ich za Sorosom platených vandalov a vyzve čitateľov, ak ich poznajú, nech zavolajú políciu.

Ripost

​Na Slovensku aj tento týždeň bývalý premiér, Robert Fico, počas ktorého vlády zavraždili novinára Jána Kuciaka, hovorí o Denníku N a jeho majiteľoch ako o "mediálnych teroristoch".

To zas Hlavné správy zverejnili článok Petra Tótha, ktorý hovorí o tom, že Gábor Gál, je obeťou mediálnej manipulácie chlapcov z Aktuality.sk. Spravodajský portál Aktuality.sk zaujíma ako sa Gál dostal k sume 850 tisíce eur. Viac si prečítate tu.

Aj u nás sa nožnice medzi médiami akosi opäť viac otvárajú. Pozorne si všímajte ako.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 17:23