Facebook Maroša Šefčoviča
StoryEditor

Týždeň v médiách: Šefčovič behá s Tóthom, Harabin básni o milovaní a Čaputovú podporuje Kiska

10.03.2019, 12:46
Videá, ktoré prekračujú hranice bežnej politickej kampane.

Podpora politika či strany známou osobnosťou v rámci predvolebnej kampane je regulérny spôsob ako prilákať pozornosť voličov. Tých príkladov z nedávnej minulosti je niekoľko. Peter Marcin či Peter Batthyány podporili stranu Smer, Peter Cmorík hral pre SDKÚ, Cigánsky diabli a Štefan Skrúcaný pomohli zasa strane Most Híd. V susednom Česku je takto známa napríklad podpora Lucie Bílej a Václava Klausa. Podobne to funguje aj vo svete.

Na svojom Facebooku zverejnil tento týždeň video s našim úspešným olympionikom Matejom Tóthom aj Maroš Šefčovič. Príjemné video, v ktorom obaja absolvovali tréning okolo bratislavskej Kuchajdy. Video kandidát na prezidenta zasponzoroval, aby sa čo najviac rozšírilo medzi potenciálnych voličov. Jeden by povedal, že ide o video typické pre predvolebnú kampaň.

Rozdiel je ale v tom, že v celom videu nenájdete zo strany Mateja Tótha nijaké slovo, žiadnu slovnú podporu pre Maroša Šefčoviča. Sám Matej Tóth pre Denník N povedal, že si nebol vedomý podpory jedného z prezidentských kandidátov. Ale to je chyba. Svedčí o tom aj fakt, že spomínané video bolo z Facebooku stiahnuté, aby bolo opäť nahradené. Na pohľad s malým detailom - rozmazanými logami komerčných partnerov, ktorí sponzorujú Mateja Tótha.

Mimochodom, celé video malo zvláštnu príchuť aj preto, že Robert Mistrík, ktorý sa síce prednedávnom kandidatúry na prezidenta vzdal, takéto gesto vo svojej kampani neurobil. A pokojne mohol, pretože práve on pomáhal očistiť meno nášho úspešného športovca z dopingu.

V uplynulom týždni  sa podporilo niekoľko osobností aj ďalšiu kandidátku na post hlavy Slovenska, Zuzanu Čaputovú. Tú napríklad už v minulosti podporili herečky Zuzana Mauréry či Zuzana Fialová, v tomto týždni to bol Paľo Habera, ktorý o nej uznanlivo hovoril v Show Jana Krausa, video natočil aj frontman skupiny Lucie David Koller či knieža Karol Schwarzenberg

Podporu Zuzane Čaputovej už dávnejšie vyjadril náš prezident Andrej Kiska. V tomto týždni reagoval opätovne, keď sa vo videu, ktoré nečakane zverejnil na svojom Faceboku, venoval Marošovi Šefčovičovi.  "Zdá sa, že pán Šefčovič úplne preberá maniere strany, ktorá mu platí prezidentskú kampaň," povedal prezident neformálne opretý o stôl. Video bolo reakciou na slová Maroša Šefčoviča, ktorý kritizoval svoju konkurentku Zuzanu Čaputovú za to, že jednoznačne nevylúčila prípadnú amnestiu pre prezidenta Kisku. Stalo sa tak na diskusnom fóre denníka Hospodárske noviny. Otázne je, či by sa mal prezident Kiska takto angažovať a natáčať jemu neadekvátne videá.

A keď už hovoríme o tom, čo je adekvátne a čo nie. Pozrite si ďalšie video, tentoraz s ďalším kandidátom Štefanom Harabinom. Vzniklo v redakcii denníka Sme a ďalšie slová nie sú potrebné.

Kampaň jednotlivých kandidátov vrcholí. Ešteže voľby sú už budúci týždeň, pretože odvaha kandidátov prekračovať akékoľvek hranice má každý deň väčší a väčší apetít.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 09:24