StoryEditor

Týždeň v médiách: Prezidentské dozvuky, Kočnerova doba kešu a Pellegriniho harakiri

07.04.2019, 09:00
Slovákov prekvapil aj Mark Zuckerberg na svojom krátkom turné po Európe.

Uplynulý víkend si Slovensko volilo hlavu štátu. A na najbližších päť rokov si zvolilo prezidentku. Mimochodom, na svete je len tucet žien na poste hlavy štátu (ak nepočítame premiérky a kráľovné), z toho v Európe je ich až päť – v Estónsku, Litve, Chorvátsku, na Malte a vo Švajčiarsku, ktoré má kolektívnu hlavu štátu.

Fakt, že sa žena stane najvyšším ústavným činiteľom prvýkrát v histórii Slovenska, rezonoval aj v zahraničí. České médiá zaradili Slovensko sa do pomerne exkluzívneho klubu krajín, na čele ktorých stojí žena.

Dôležitým faktom podľa zahraničných médií je aj to, že na Slovensku nastáva "veľký a dávno potrebný" posun, „záblesk nádeje“ v regióne, kde sa normou stávajú autoritárstvo a kšefty medzi politikmi a podnikateľmi, "túžba skoncovať s populizmom a demagógiou". Čaputová symbolizuje „začiatok východoeurópskej jari“, prišla v "správnom okamihu" po tom, ako Slovensko "natrvalo zmenila" vražda novinára a jeho snúbenice.

Na druhej strane, prezidentská kampaň bola najdrahšou v histórii, celkové náklady sa vyšplhali až k hranici 3,5 milióna eur, čo je o pol milióna viac, ako pri poslednej kampani pred piatimi rokmi. A dve tretiny z tejto sumy utratili traja kandidáti – Čaputová, Šefčovič a Mistrík.

Napriek tomu prišlo k urnám v druhom kole len necelých 42 percent voličov (1,8 milióna). V predchádzajúcich voľbách prišlo voliť v druhom kole 50,5 percenta voličov (2,2 milióna). O post hlavy štátu vtedy súperili Andrej Kiska s Robertom Ficom.

Kočnerova doba kešu

Prezidentské voľby zatlačili do úzadia dianie okolo zatknutého podnikateľa Mariána Kočnera. Najnovšie vydanie týždenníka Plus 7 dní uverejnilo na titulke fotografiu Kočnera vyberajúceho veľkú hotovosť zo svojho bieleho Bentley.

Fotografie Kočnera s desiatkami tisíc eur vo vrecku nohavíc nie sú samy o sebe až také zaujímavé. Zaujímavejší je fakt, že zábery urobil fotograf Plus jeden deň ešte 2. júla 2017 - teda pred takmer dvomi rokmi - a doteraz neboli nikde publikované.

Plus 7 dní

​​Ich publikovanie údajne zastavil sám šéf Penty (do ktorej portfólia patria aj denník Plus jeden deň a web pluska.sk) Jaroslav Haščák po Kočnerovej prosbe, píše týždenník v článku s nadpisom Doba kešu.

Hovorca Penty Martin Danko podozrenia poprel. „Vylučujeme, že by pán Haščák ohľadom týchto fotografií dával akýkoľvek pokyn smerom k redakcii Plus jeden deň alebo inej redakcii v News and Media Holding,“ uviedol pre Plus 7 dní. Rovnako odmietavo zareagovala aj šéfredaktorka denníka Plus jeden deň Ivana Mandáková: „Okrem toho, že je na nej zachytený Marián Kočner s kopou bankoviek, nevideli sme na nej nič zaujímavé.“ Komu bola kopa bankoviek určená, nie je zatiaľ známe. 

V tej dobe však už Kočner vnímal prácu Jána Kuciaka, ktorý napísal zopár článkov o jeho ekonomickej trestnej činnosti a kritizoval tiež postup vyšetrovateľov pri ich objasňovaní.

Ďalšie udalosti v skratke:

  • Ak ste doteraz neverili, že aj premiér Pellegrini sa vie odviazať, pozrite si, prečo je Slovensko parádna krajina, ako sa dá jednoducho odstrániť pleseň a aké harakiri by na Slovensku urobil. Samozrejme, keby mal tú moc. Tie najlepšie premiérové výroky z HNClubu sú zostrihané v tomto videu:

  • ​Prezident Andrej Kiska zase ohlásil videom na Facebooku, že založí vlastnú politickú stranu. Veľa detailov však zatiaľ neprezradil.

  • Videom zareagoval Robert Fico, ktorý v ňom Kisku nazval "jedným z najlenivejších politikov", ktorých za 25 rokov svojej politickej kariéry videl.

  • Ministri podľa regulátora prestrelili. Rada rozhodla, že v epizóde komediálneho seriálu s názvom Národná púť odznelo viacero výrokov, ktoré vyzneli znevažujúco voči cirkvi a jej predstaviteľom. Hoci vysielateľovi udelila skôr symbolickú pokutu, v kontexte sociálnych sietí a webových stránok, ktoré môžu používať cynický humor a paródiu bez akýchkoľvek obmedzení, pôsobí rozhodnutie Rady zvláštne.
  • Najlepším slovenským filmom uplynulého roka je Tlmočník. Získal šesť ocenení Slnko v sieti.

Čo sa za týždeň udialo v zahraničí:

  • Mark Zuckerberg na svojom krátkom turné po Európe prekvapil Slovákov, keď v rozhovore so šéfom vydavateľstva Axel Ringier spomenul čerstvo zvolenú prezidentku Zuzanu Čaputovú a jej hlavnú motiváciu kandidovať - vraždu novinára Jána Kuciaka.
  • Zuckerberg tiež oznámil, že Facebook uvažuje o vytvorení špeciálneho produktu, ktorý by používateľom sprostredkoval "vysoko kvalitné spravodajstvo". Za materiály by mohol Facebook priamo platiť vydavateľom. O žiadnych plánoch na účtovanie poplatkov od používateľov sa pritom Zuckerberg nezmienil. Novinku spomenul len týždeň po schválenej európskej reforme autorského práva, ktorá platenie Facebooku aj tak nariadi.
  • Šéf Facebooku zaujal aj novinkou, ktorá používateľom odhalí, podľa akého algoritmu sa im zoraďujú príspevky v kanáli noviniek. Funkcia s názvom "Prečo vidím tento príspevok?“ je reakciou na kritiku sociálnych sietí.
  • Google sa rozhodol 26. marca založiť poradnú komisiu pre etické otázky súvisiace s umelou inteligenciou. Po znepokojení z rasových predsudkov, ktoré vyvolal softvér pre rozpoznávanie podľa tváre, Google komisiu po necelom týždni zrušil.
  • Advokátka Amal Clooney zaoberajúca sa ľudskými právami, bola vymenovaná za osobitnú vyslankyňu Veľkej Británie pre slobodu médií.
  • Britský princ Harry s manželkou Meghan si založili účet na Instagrame. Ich nový profil pokoril doterajší svetový rekord v rýchlosti, akou nazbieral milión sledujúcich. Harrymu s Meghan na to stačilo päť hodín a 45 minút.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:10