StoryEditor

Týždeň v médiách: Okaté Dankovo pôsobenie v RTVS. Aj o tom ako Donald Trump "nemení" názor

14.04.2019, 09:54
Lepšiu čiernu dieru ako vesmír majú niektoré značky.

Uplynulý týždeň v Británii zatkli zakladateľa portálu WikilLaks Juliana Assangea. Portál odhaľuje citlivé vládne a korporátne dokumenty. Julian Assange je aktivista a novinár, ktorý získal viaceré významné ocenenia. Na druhej strane je obvinený vo Švédsku za údajné znásilnenia a ďalšie trestné činy. Avšak Assangeova právnička nesúhlasí, hovorí o tom, že jej klienta žiadajú aj USA, kde je obvinený zo získania tajných informácií z vládneho počítača. Zaujímavý v tomto celom je postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten tento týždeň po prevalení informácií o zatknutí zakladateľa WikiLeaks povedal: "Neviem nič o WikiLeaks, nie je to moja vec." Jeho vyjadrenie je v absolútnom rozpore s tým, čo tvrdil v roku 2016, pred prezidentskými voľbami. Nielenže  v tom čase WikiLeaks pravidelne spomínal vo svojich vyjadreniach, americkí novinári napočítali, že ich spomenul 141 krát, v jednom vyhlásení dokonca povedal, že WikiLeaks miluje. Skonštatoval aj to, že je úžasné, čo dokážu napísať. Ako vidíte, dnes je situácia absolútne rozdielna. Takto možno podľa Trumpa vyzerá konzistentnosť názorov. 

Aj Španieli prehodnotili uplynulý týždeň svoj pohľad na klasické rozprávky. Tie podľa nich nevyhovujú dnešnému vnímaniu sveta a sú príliš sexistické. Ak by vás to zaujímalo, hovoríme na príklad o Červenej čiapočke, či Šípkovej Ruženke. Stalo sa tak v školskej knižnici v jednej z barcelonských škôl.

O sexistické správanie najskôr išlo v prípade austrálskeho herca Geoffreyho Rusha. To napísal denník The Daily Telegraph. Avšak nebola to pravda. Uplynulý týždeň totiž austrálsky herec vyhral súd nad týmto denníkom v sume viac ako 580 tisíc eur. Herec denník zažaloval za urážku na cti a spor vyhral. Uvidíme aké dôsledky bude mať toto rozhodnutie súdu pre hnutie Me too. 

Poďme ale na Slovensko. Tu sa opäť riešila vrúcnosť vzťahov Andreja Danka a RTVS. Predseda NR SR a líder SNS bez oponenta obhajoval v Slovenskom rozhlase nevyhnutnosť ministerstiev športu a cestovného ruchu. Škoda, že na túto tému doplatil práve cestovný ruch. V relácii totiž nezaznel názor oponenta. Objektivitu názorov by verejnoprávna inštitúcia mala zo zákona zabezpečiť. RTVS samozrejme zareagovala a sľúbila, že moderátorka a vedúci rozhlasového spravodajstva dostanú upozornenie za nedostatočné plnenie pracovných povinností. RTVS zriadi pri tejto príležitosti pozíciu dramatruga. Nič by na vyjadrení RTVS nebolo zlé, keby pri tejto príležitosti nenapísali aj list redaktori a tvorcovia relácie Z prvej ruky. Tí tvrdia, že sankcie za nezvládnutú reláciu akceptujú, ale nie sú za ňu zodpovední doterajší tvorcovia. Aj vy máte deja vu? Po necelom roku sa v RTVS vraciame opäť naspäť. 

V sobotu večer sa opäť po roku vyhlasovala Osobnosť televíznej obrazovky OTO. Diváci si túto reláciu mohli skutočne užiť. Pobavil výrok moderátora večera Michala Hudáka, ktorý pred koncom viac ako trojhodinovej relácie vyhlásil, že určite skončíme v deň, kedy sme začali. V každom prípade ocenenie si zaslúži každý, kto vydržal taký dlhý čas pred televíznou obrazovkou. Program sa totiž vysielal bez reklamy!

Nech sa akokoľvek organizátori snažili  o príjemný a vtipný večer,  relácia opäť zožala veľa kritiky. Najviac asi na na sociálnych sieťach. Ktovie, možno niečo na tom bude, že napriek tomu, že ide o divácku anketu, to, ako hlasovali, prekvapilo najviac divákov. Všetci ostatní o výsledkoch vedeli. Alebo naozaj nevedeli? Pretože v podobnom duchu akoby "nečakaných" momentov sa niesol celý večer, ktorý mal tentoraz pod taktovkou Jeffo Minařík. V skutočnosti sa nič extrémne zvláštne neudialo, videli sme tie isté tváre, možno v krajších šatách. Boli tam také zvláštne detaily, keď tvorcovia relácie vniesli do programu aj deti, ktoré sa objavili na pódiu omnoho neskôr ako Slavo Jurko komentujúci posteľnú scénu. Alebo keď Kristína Kövešová zrazu nevedela napočítať do päť. A bol tam aj spevácky zbor. Medzi spievajúcimi ženami sa zrazu zjavili vianočné ozdoby a potom aj rapujúci požiarnik. A bol tam aj spievajúci Michal Hudák či tancujúca Marianna Ďurianová. Skrátka bol to večer plný prazvláštnych momentov. Niekomu možno prekážalo, že pri odovzdávaní cien nazvali Táňu Pauhofovú chuderou. Ale zas, bola to vraj recesia. To, kto získal ocenenia OTO si môžete prečítať tu.

Na záver predsa len zablúdime do zahraničia. Médiá priniesli informáciu  a fotografiu čiernej diery vo vesmíre. Táto správa nielenže zaplnila médiá, prevzali ju do svojich statusov aj niektoré značky. A musíme povedať, že veľmi vtipne:

Durex:

Durex Huawei robí lepšie obrázky ako NASA: Huawei

​A toto je jedna z posledných ponúk IKEA:

IKEA

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:29