StoryEditor

Týždeň v médiách: Každý bojuje, ako najlepšie vie. Za „naše“ Slovensko, so stratou úsudku alebo s plesňami

12.05.2019, 08:00

Viac ako štvrtina Čechov starších než 15 rokov si myslí, že nelegálnu migráciu obyvateľov moslimských krajín do Európy v skutočnosti organizuje Európska únia. A takmer každý piaty respondent nad 55 rokov sa domnieva, že demonštrácie proti vládám v Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku platí George Soros.

Vyplýva z exkluzívneho prieskumu Nadačného fondu nezávislej žurnalitiky, ktorý v susednej republike skúmal, ako sú ľudia ovplyvniteľní falošnými správami (fake news) a ako sú ich schopní odlíšiť od štandardného spravodajstva.

Príbehy o tajnom spiknutí európskych elít pri nelegálnej migrácii a organizovanie demonštrácií zahraničnými agentami boli vybraté z alternatívnych webov, súčasťou spravodajstva štandardných webov neboli. Hoci ich časť politikov (aj slovenských) vo svojich vyhláseniach používa.

Konšpiráciám na tieto témy sa darí dobre aj na Slovensku. Európska komisia navrhla zrušiť papierové občianske preukazy, ktoré ešte niektoré krajiny používajú. Dôvodom je ich jednoduché sfalšovanie teroristami a nelegálnymi migrantami pri vstupe do EÚ. Nahradiť ich majú modernejšie doklady s čipom, fotografiou a odtlačkom prstov.

Portál Hlavné správy o tejto aktivite Bruselu uverejnil článok s titulkom „Poslanci ostali v úžase: Brusel nám vnucuje novú zákernú pascu. Onedlho máme byť všetci očipovaní“. Na údajný problém s bezkontaktným čipom upozornil v statuse na facebooku aj poslanec Milan Krajniak. Popri strašení ľudí stratou súkromia a slobody v ňom už nespomína, že podobné doklady sú bežným štandardom vo viacerých krajinách.

Ak vás doteraz nepresvedčili herci, moderátori či youtuberi, aby ste v eurovoľbách išli k urnám, možno sa to podarí rumunským čarodejkám. Tie svoju prastarú magickú prax presúvajú na web.

Reuters

"Naozaj schopná čarodejka dokáže vyriešiť problémy na diaľku," tvrdí 20 ročná Cassandra, ktorá do biznisu na internete zaučila aj svoju matku. "Kúzlo funguje, ak sa pri našich obradoch pozeráme jeden druhému do očí," približuje priebeh videokonzultácií so zahraničnými klientami, ktoré im majú pričarovať lásku, zdravie a peniaze.

V poslednej dobe čarodejky zamerali svoju pozornosť aj na politiku. Prepojili sa kolegyňami a kolegami z Európy a silu internetu chcú využiť pri eurovoľbách. Naplánovaný majú veľký rituál „proti vláde a pre dobro krajiny“. Tak snáď bude fungovať a volebná účasť stúpne.

​Aké majú sociálne siete silu, sa presvedčil aj Danny Baker. Tridsať rokov pracoval ako reportér pre BBC, mal vlastnú show, napísal stovky komentárov, ale až vďaka hlúpemu a rasistickému tweetu sa stal svetoznámym.

Pri príležitosti narodenia kráľovského potomka – syna britského princa Harryho a jeho manželky Meghan, zverejnil na twitteri fotografiu, na ktorej boli muž a žena, ktorí držia za ruku šimpanza. A doplnil ju komentárom "Kráľovské dieťa opúšťa nemocnicu".

Twitter

​Po vlne negatívnych komentárov síce tweet zmazal a ospravedlnil sa, že to mal byť vtip, BBC sa jeho tweet vtipným nezdal a hoci ho považuje za brilantného reportéra, okamžite ho prepustila a zrušila aj jeho týždennú show. Niekedy chybnému úsudku nezabránia ani dlhoročné skúsenosti a striebro vo vlasoch.

Na Slovensku rozvírili celospoločenskú diskusiu plesne v nemocniciach. O problémoch v zdravotníctve sa asi ešte nikdy toľko nehovorilo, ako po videu premiéra Pellegriniho, v ktorom ponúkol so šarmom sebe vlastným jednoduché riešenie na boj s pliagou nemocníc.

Problémy v zdravotníctve sa tak zredukovali na plesne, s ktorými je to ako s hokejom. Fundovane sa k nim vie vyjadriť každý. Nechceme ale tento problém zjednodušovať. Medici steny v našich nemocniciach nafotili a vydali Knihu plesní s podtitulom Čierna kniha slovenských nemocníc. A nie je to veru optimistické čítanie, aj premiér bol zhrozený.

A na záver nemôžeme nespomenúť hokej. V piatok sme našu krajinu - okrem skvelého vstupu slovenskej reprezentácie na šampionát, zviditeľnili aj nepodarkom, ktorý niekto nalepil na bilbord v blízkosti košického letiska. Previazanú slovenskú a ruskú vlajku na ňom dopĺňal skomolený text „We are Slaws, not untermenschen“.

sport24.pluska.sk

​Bilbordová spoločnosť po upozornení banner odstránila a my si môžeme pachuť odstrániť kapustovým šalátom k tradičným nedeľným rezňom.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:34