HBO, TV JOJ
StoryEditor

Týždeň v médiách: Vzniká slovenská verzia Game of Thrones, do RTVS sa vracajú inscenácie. A koho podviedla Penta?

26.05.2019, 08:59
Aj o tom, že Česi točia kontroverzný dokument o predátoroch na sociálnych sieťach. Je o zneužívaní neplnoletých dievčat na internete

V Česku vzniká kontroverzný celovečerný dokument. Je o tom, ako sa zneužívajú neplnoleté dievčatá na internete.  Výsledky sú zatiaľ šokujúce. Len päť hodín trvalo, kým na vymyslený profil na sociálnej sieti neplnoletej dievčiny zareagovalo viac ako 83 mužov vo veku od 26 - 63 rokov. Muži lákali dievčatá na vychádzky, chceli ich bozkávať, hladkať, vyzývali ich  k spoločnej masturbácii.

Za dokumentom stojí režisérska dvojica Vít Klusák a Barbora Chalupová. Tí najskôr mali točiť iba video, ktoré by upozornilo na problém zneužívania detí na internete. Neskôr sa z toho vykľul celovečerný dokument. Tvorcovia do filmu vybrali tri plnoleté dievčatá, ktoré ale vyzerajú ale veľmi mladistvo. Tiež im vytvorili izby, aby dokument pôsobil hodnoverne. Naučili ich reagovať tak, ako dnes reagujú dospievajúce dievčatá keď majú jedenásť. Režisér Vít Klusák, hovoril pre médiá o tom, že polícia mu spätne povedala, že simulácia bola naozaj dokonalá, pretože dievčatá odpisovali akoby mali jedenásť rokov. Čo celý tím tvorcov zaskočilo, bola rýchlosť "predátorov" na sociálnych sieťach: "Po založení dievčenského profilu na Facebooku a odsúhlasenia priateľstva, dievčaťa rovnakého veku, získalo dievča na fiktívnom profile tvorcov za päť dní viac ako deväťsto ponúk na priateľstvo".

V dokumente neostalo iba pri virtuálnej komunikácii, tvorcovia sa rozhodli, že svoje dievčatá vyšlú na stretnutia. Celkom sa tak odohralo 21 stretnutí s predátormi. Samozrejme, že tvorba celého dokumentu sa odohrávala pod drobnohľadom psychológov. Klusák tiež hovorí o tom, ako pre istotu menili a falšovali IP adresy počítačov, aby nikto nemohol zistiť, kde sa dievčatá v skutočnosti nachádzajú. V súčasnosti prebieha zbierka, aby sa dokument mohol dokončiť. Podľa Klusáka bude hotový na jeseň tohto roka, s premiérou rátajú najskôr budúci rok. Ambíciou tvorcov je dostať dokument do všetkých základných škôl v Česku, ktorých je zhruba 3 600. 

A čo je nové na Slovensku? Aj tu televízie odkrývajú svoje plány. Tak režisér Peter Bebjak spolu s producentkou Wandou Adamík Hrycovou po úspešnej Čiare lovia v iných vodách. Rozhodli sa pripraviť 12-dielny historicko-dobrodružný seriál s prvkami fantasy. Niečo ako slovenské Game of Thrones, točí sa to na Ukrajine, účinkuje tam aj český herec Marek Vašut a volá sa to Slovania. Seriál bude vysielať televízia JOJ, pre ktorú to bude jeden z najambicióznejších a najdrahších lokálnych projektov. Takto zhodnotil projekt šéf televízie JOJ Marcel Grega. Ak to dobre pôjde možno, získajú naši tvorcovia aj možnosť napísať novú Game of Thrones, aj tak tá posledná séria mala podľa divákov nanič scénár. Ale to sme už dodali my.

V RTVS sa programový riaditeľ Marek Ťapák, rozhodol oživiť pondelkové inscenácie. V úlohe režiséra pripravuje televízny film Nero a Seneca. Filmová lahôdka, ako ju v RTVS nazývajú, sa bude vysielať na jeseň tohto roka. Mimochodom, pripravuje sa v štúdiu RTVS, ktoré patrí k najväčším v Európe. Celá scéna sa bude odohrávať v aréne, ide o viacvrstvový príbeh, zvrhlíka Nera... viac si prečítajte tu.

V uplynulom týždni televízia JOJ uviedla nový zábavný program Rozum v hrsti  s moderátormi Marcelom Forgáčom a Milanom Juniorom Zimnýkovalom. Hosťami relácie, ktorá sa v čase vysielania stala na trhu lídrom, boli súrodenci Ľubica a Marián Čekovskí, proti ktorým nastúpili Michal Hudák s bratom Sašom. Jednoducho, "sázka na jistotu". V budúcom dieli budú asi hosťami súrodenci Saša a Michal Hudák spolu s Mariánom a Ľubicou Čekovskými, a v Inkognite budú tiež Marián Čekovský a Michal Hudák, ale bez súrodencov. A tak dookola. Ale zas aj relácia na Markíze 2 na 1 s Mariánom Čekovským prekonala všetky tohtoročné rekordy sledovanosti. Tak načo zbytočne riskovať?

Ale keď sme už pri Markíze, tá opodial sledovala súdny proces s jej bývalým generálnym riaditeľom Pavlom Ruskom. Zdá sa, že loptička, ktorou Pavol Rusko prirovnával  koncom minulého roka "nedôležitý biznis Volzovej v Markíze", nie je až taká nepodstatná, ako sa nám to bývalý šéf Markízy, snažil koncom decembra povedať. Uvidíme, súd bude pokračovať opäť v septembri, o tom, čo sa dialo v uplynulom týždni si môžete prečítať aj tu:

​Úplne z odlišného súdka je príbeh bývalého šéfa nášho najväčšieho vydavateľstva Spoločnosť 7 plus (Plus 7 dní, denník Plus jeden deň), Štefana Šimáka. Ten po predaji vydavateľstva finančnej skupine Penta, investoval peniaze do opravy pezinského zámočku a výroby vína. A prečo ho spomíname? Štefan Šimák poskytol minulý týždeň rozhovor denníku SME. Z rozhovoru sa veľa nedozvieme o tom, ako dnes vníma žurnalistiku, ani o tom, za koľko predal vydavateľstvo, ale  dozvieme sa zasa, že na zámočku v Pezinku mal svadbu Rytmus, že tam je okrem vinotéky aj galéria umeleckého skla, a aj to, že Penta ho podviedla. Sľúbila mu, že v budovách zostane, čo nebolo súčasťou písomnej dohody, ale ona z budov bývalej Spoločnosti 7 plus odišla do vlastných nových priestorov. Mediálny dom News and Media Holding sídli v Rosume. "Mali byť v tých budovách ešte desať rokov a oni v podstate do troch rokov odišli," posťažoval sa pre SME bývalý šéf Spoločnosti 7 plus Štefan Šimák. Ach tá Penta!

Záverečná bodka patrí voľbám do Európskeho parlamentu. Podľa neoficiálnych informácií Slovensko sa názorovo zmieta medzi koalíciou Progresívne Slovensko a Spolu a kotlebovou ĽSNS. Niekde medzi nimi sa ešte ukrýva Smer. Na oficiálne výsledky si musíme počkať do nedele večer.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:23