Dan Materna, MAFRA
StoryEditor

Týždeň v médiách: Nebe a Dudy a prvý prešľap Zuzany Čaputovej

22.06.2019, 07:00
Médiá zaujímala návšteva prezidentky v Česku.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Českú republiku. Neporušila tak tradíciu, že prvá zahraničná cesta slovenských prezidentov smeruje do Česka a naopak. Médiá logicky venovali tejto téme veľa priestoru, zo všetkých titulkov rezonoval asi ten z českého portálu Aktuálně.cz: Čaputová a Zeman jsou jako nebe a dudy.

Médiám sa páčil aj bonmot českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý pri návšteve slovenskej prezidentky povedal: "pani prezidentka je mladá a krásna, zatiaľ čo ja som už len krásny."  V prípade prezidentky Zuzany Čaputovej médiá často upozorňovali na príhovor z koncertu, v ktorom reagovala na nedávne udalosti v Prahe: „Dokážem rozumieť Václavskému námestiu plnému pokojných ľudí, lebo rozumiem Námestiu SNP v Bratislave. Spája nás totiž pokojný tón, a to je dôležité. Snažme sa rozumieť si aj naďalej.“

Na počesť Zuzany Čaputovej a jej návštevy v Prahe zorganizovali Na Kampe koncert - Zuzana nie je sama doma. Vystupovali na ňom slovenské kapely, ktoré sa do Prahy viezli v lietadle spolu s pani prezidentkou. A to vyvolalo letnú búrku na sociálnych sieťach a aj v médiách. Bulvárne médiá situáciu okomentovali štýlom: prvé faux pas pani prezidentky, prvý prešľap pani prezidentky.

Vlnu komentárov na Zomri.sk vzbudili slová Rada Ondřejíčka, ktorý na margo tejto situácie napísal: "Jasné, nie je to prúser kaliňákovsko-ficovského rangu, a to lietadlo by letelo tak či onak, akurát prázdnejšie. Len je to tak akosi otravno symptomatické, frustrujúce a zároveň potvrdzujúce, že kultúra našich ľudí je hlboko zakorenená a ostáva tu s nami, akurát naši ľudia sa s rôznymi papalášmi menia. Vyhraj voľby a môžeš všetko a tvoji kamaráti tiež."

Viacerí "odborníci" sociálnych sietí sa zhodli, že lietadlo by aj tak letelo prázdne, tak čo sa vlastne stalo. Niektoré médiá sa zasa pýtali, prečo s prezidentkou neletia novinári. "Dôvodom odmietnutia novinárov nemal byť fakt, že sa s ňou zvezú namiesto zástupcov médií umelci, ale to, že si neželá byť snímaná počas cesty vládnym špeciálom," toto uviedol portál Noviny.sk.

Keďže pani prezidentka nechcela byť snímaná novinármi, nasnímali si ju hudobníci:

Mimochodom, všimli ste si, ako sa rýchlo informácia dostane do kategórie "bulvár"? Stačí mať iný názor ako niektorá komunita, v tomto prípade komunita bratislavskej kaviarne. A pritom by stačil nejaký normálny argument, určite nie v štýle: "lietadlo by aj tak letelo prázdne". Už "len" a LEN kvôli pani prezidentke a jej imidžu.

Ďalšie udalosti v skratke:

    • Poslanec Miroslav Číž, ktorý je členom Výboru NR SR pre kultúru a médiá sa nahneval, pretože v parlamentnej jedálni nedostal svoje obľúbené kuracie stehno. Vraj také niečo za tridsať rokov nezažil.
    • Keby ho radšej vytáčal nový mediálny zákon, bolo by lepšie.
    • Denník Sme.sk spustil potichu Konzervatívny web, na ktorom sa hromadili príspevky, ktoré boli obsahom úplne na opačnej strane k súčasnému obsahu SME-čka. Naozaj,  nechcite vedieť, aké.
    • Konzervatívny web bol vizuálne rovnaký ako portál Sme.sk, v záhlaví bol odkaz na predplatné. Redakciu samotnú to prekvapilo.
    • Dnes je už Konzervatívny web v Sme.sk minulosťou.
    • Paradoxom je, že práve v rovnakých dňoch Sme.sk prišlo s ušľachtilejším projektom, dokumentom Neverili SME. Redakcia si pozvala na pár dní ľudí, konšpirátorov, aby im vysvetlila ako dnes vznikajú noviny. Pozrite si, čo z toho vzniklo a šírte ďalej.

  • Alternatívny web Hlavnespravy.sk majú grafika stále na dovolenke. Približne pred dvoma týždňami upozornil Dennikn.sk na to, že tento portál neoprávnene používa označenie "najdôveryhodnejšie spravodajské internetové médium v SR". Šéfredaktor Hlavných správ povedal, že grafik už pracuje na odstránení reklamy. Presnejšie vymyslenej reklamy v záhlaví portálu.
  • A pracuje doteraz. Alebo je na dovolenke.
  • Z vydavateľstva Perex a ako šéfredaktorka denníka Pravda odchádza po devätnástich rokoch Nora Slišková.
  • Za posledné dva týždne je to už druhý veľký odchod v mediálnom prostredí. Len minulý týždeň takto z vedenia Ringier Axel Springer odišiel Milan Dubec. "Pre mňa nastal čas trocha si oddýchnuť, stráviť viac času s rodinou a priateľmi, a venovať sa ostatným podnikateľským aktivitám.“
  • Chápeme, ktovie aký "oddych" nás ešte čaká počas dovolenkovej sezóny.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 22:33