TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Týždeň v médiách: O mediálne bomby sa postarala komunikácia medzi Kočnerom a Bödörom, ale aj Vladimír Mečiar

03.08.2019, 19:00
Najväčšia mediálna bomba podľa Dušana Jarjabka nás ešte len čaká.

Nevieme úplne presne, o akom odhalení hovoril Pavol Rusko na pojednávaní ohľadne zmeniek ešte minulý týždeň. V každom prípade, v tomto týždni pokračovali na súde ďalšie vypočúvania týkajúce sa kauzy pravosti zmeniek, ktoré sú témou pojednávania s Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom. Najväčšiu mediálnu bombu, ktorá zaplnila titulky médií, zverejnil Denník N, ktorý priniesol prepis rozhovorov Mariana Kočnera s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a s bývalým novinárom a príslušníkom SIS Petrom Tóthom. Obsahom boli  informácie, ktoré smerovali k strane Smer-SD. Denník N napísal: Komunikáciu získal Denník N a časť z nej je súčasťou trestného spisu zmeniek. Súdu ju predložil prokurátor Ján Šanta. To, odkiaľ citlivú  komunikáciu získal, samozrejme nenapísal.

Podobne to bolo aj v čase, keď Denník N ako prvý prezradil meno utajovaného svedka. Dozvedeli sme sa, že ním bol Peter Tóth. Médiá potom vychádzali s titulkami so zvláštnym znením: Utajovaný svedok Peter Tóth. Výpoveď  bývalého novinára a bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha Denníku N potvrdili zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní, napísal vtedy Denník N.

Aby sme si rozumeli, nechceme sa v nijakom prípade zastávať ani "utajovaného svedka", ani ľudí, figurujúcich v uniknutej komunikácii, ktorú zverejnil Denník N. Ide o principiálnu otázku, či únik informácií zo spisov vyšetrovania, je v poriadku, a či sa to dá ospravedlniť, termínom "vo verejnom záujme". Takto vlastne verejnosť dostáva informácie, ktoré by mali zostať len pre účastníkov vyšetrovania. Vyjadril sa k tomu napríklad komentátor denníka Sme, Peter Schutz, ktorý napísal, že je úplne jedno, či únik zo spisu bol účelový. Ak bolo cieľom informovať verejnosť, tak nech.

A tak sa verejnosť dozvedela o informáciách, ktoré sú podľa viacerých médií ešte závažnejšími ako bol spis Gorila. Podľa medializovaných informácií  mal Kočner komunikovať s Bödörom o SIS, o polícii, ale aj o prokuratúre a prideľovaní konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom. Bödör mal pre neho zabezpečovať lustrácie novinárov. Kočner mal mať ambície aj v politike.

To, že Kočnerova komunikácia vyplaví veľa bahna, naznačil už Daniel Lipšic. A okamžite zdvihla zo stoličiek politickú špičku na Slovensku. Dotknutý predseda strany Smer SD Robert zareagoval videom na Facebookovej stránke svojej strany. A využil tak lídra strany Progresívne Slovensko Michala Trubana. Podľa Fica sa  "médiá pokúšajú prekryť škandál lídra PS M. Trubana, ktorý deťom na škole rozprával o svojich drogových excesoch. Keďže ide o obrovský problém, mocní v pozadí slovenskej opozície a médií sa rozhodli vytvoriť pseudokauzu o vplyve M. Kočnera na políciu."

V uplynulom týždni priniesol totiž portál webnoviny.sk informáciu o videu, v ktorom Michal Truban hovorí pred študentmi o svojej skúsenosti s drogami. Aj pre Andreja Danka, lídra SNS a predsedu Národnej rady SR, to bola skvelá príležitosť pre moralizovanie. Na svojej Facebookovej stránke vytvoril status o tom, že "užívatelia drog nemôžu vládnuť Slovensku. Takýto premiér Truban na rokovaní lídrov Európskej únie v Bruseli má hájiť záujmy Slovenska? Boh ochraňuj Slovensko!" A by sa to dozvedelo naozaj celé Slovensko, svoj post podporil reklamou. V poste sa logicky vôbec nevenoval tomu, čo s človekom, ktorý sa pred celým národom vo vysielaní najpočúvanejšieho rádia Expres prizná, že "ťažko vládze, pretože fakt dosť popil." To len aby sa nezabudlo.

Vráťme sa však k uniknutej komunikácii, ku ktorej sa vyjadrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini. Obaja majú v tomto prípade podobný názor. Prezidentka vníma so znepokojením medializované informácie,  z ktorých je zrejmé, že postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ovplyvňovali osoby, ktoré na to nemali ústavné a ani zákonné oprávnenie. "Takýto stav nie je zlučiteľný s princípmi právneho štátu," povedala Zuzana Čaputová. Peter Pellegrini  podporil policajtov, prokurátorov a sudcov, "aby si svoju prácu naďalej konali čestne. Majú voľné ruky a plnú podporu vlády".

A ozvali sa aj ďalšie politické špičky, ktorých sa komunikácia dotýka. Tak napríklad podpredseda strany Smer SD a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že rozhovor zverejnený v Denníku N je vymyslený. Zverejnenú komunikáciu zľahčuje aj poslanec parlamentu Dušan Jarjabek (Smer-SD), považuje ju za súčasť volebnej kampane. "Pripravuje sa mediálna bomba, ktorá zatrasie mediálnym priestorom. Smeruje to k tomu, aby Smer-SD stratil čo najviac percent."

Zdá sa, že to bolo veľa aj na Vladimíra Mečiara, bývalého predsedu vlády SR. Ten pripravil inú mediálnu bombu, keď sa nechal v rozhovore pre portál pluska.sk počuť, že zakladá novú stranu a vracia sa do politiky. Nevylučuje ani spoluprácu so Štefanom Harabinom.

A pri takejto mediálnej bombe sú ďalšie témy, ktoré sa udiali v uplynulom týždni, asi zbytočné.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:46