StoryEditor

Týždeň v médiách: Televízie sa bijú o diváka. Prúsery sa nekonali. Ale neboli to ani nezabudnuteľné prekvapenia

08.09.2019, 11:00
Prúsery sa nekonali, ale ani prekvapenia, na ktoré sa nezabúda.

Prvý septembrový týždeň je za nami, televízie postupne odkrývajú svoje zbrane, ktorými chcú nalákať divákov k televíziám. Jeseň je pre ne mimoriadne dôležitá. Ak máte firmu poznáte to, čím viac zákazníkov, tým viac predaných výrobkov. Ako zvládli televízie prvý týždeň? Vyslovené "prúsery" v prime time neboli.

Markíza vsadila na overené formáty. Na druhej strane, asi by bolo netaktické a zbytočne chybné, keby za každú cenu ponúkala novinky. Načo končiť s formátmi, ktoré sa divákom páčia. A tak sa vyhla zbytočným katastrofám typu Atletiko Cvernofka, Detektív Dušo či Divoký Zapadákov.

V podvečernom čase sa opäť môžete stretnúť s obľúbenými postavami zo seriálu Oteckovia, z ktorých sa pre televíziu stal ďalší komerčný produkt aj mimo televíznych kamier v podobe darčekových predmetov. Každodenný rodinný život, vtipné situácie, láskavý humor, ktorý si robí srandu z bežných ľudských chýb, jednoduché zápletky, charakterovo vyhranené postavy, to všetko sú detaily, ktoré na masového diváka fungujú už dlhodobo. A zdá sa, že po prvých dieloch v uplynulom týždni sa to nezmení. Markíza má našliapnuté na to, aby si na jeseň privlastnila vďaka Oteckom podvečerný čas. Zatiaľ neexistuje konkurenčný program, ktorý by ju mal v tomto slote ohroziť. Minimálne na obrazovkách.

TV Markíza

​Aj Sestričky, prekvapenie minulej jesene, zaradila Markíza túto jeseň. Aj keď sa špekulovalo o tom, že takto slovenské sestričky nevyzerajú, nepracujú, nemajú také nemocničné prostredie... Slovenským divákom to neprekáža. Dôležité je, že aj tieto štyri Sestričky majú rovnaké rodinné problémy ako tie naše, rovnako musia spolupracovať s lekármi a rovnako liečia pacientov. Výborné je, že v prvom diely tvorcovia zbytočne neplietli myseľ novými postavami, ale akoby odpovedali na otázky divákov, ktoré sa vynorili po skončení prvej série. To však neznamená, že časom do deja nevstúpia nejaké nové životné postavy a príbehy... Kombinácia emócií, uveriteľných životných príbehov, výborný casting a herci, to je to, čo diváčky, či možno divákov donúti sadnúť si pred televízne obrazovky aj túto jeseň.

Markíza

​Emócie sú dôležité aj v prípade ďalšej overenej šou o chudnutí s názvom Extrémne premeny. Už minule sme písali o tom, že tréner Maroš Molnár, je výbornou voľbou. Čo by bol tréner bez svojich zverencov. Markíza len pokračuje v tom, čo jej fungovalo veľmi dobre. A preto v prvej časti chudol Marek, osobnostne výrazných charakter, ktorý nadmieru zaguľatil, ak kvôli tomu, že v minulosti nechtiac zrazil ženu. Pevná vôľa všetko zdolá a ako sme videli, zdolala aj záujem divákov. Naše predpovede sú také, že šou prinesie síce nie nadštandardné, ale uspokojivé výsledky.

Komediálny seriál Horná Dolná uviedla televízia na obrazovku ešte v januári 2015, odvtedy patrí k najsledovanejším televíznym programom. Omnoho dlhodobejším projektom sú Susedia, ktorých Markíza vrátila na obrazovky minulý rok po jedenástich rokoch. Zdá sa, že urobila dobre, že už nie ako denný formát. Spolu s Hornou Dolnou patria na Markíze k obľúbeným stáliciam.

TV Markíza

​Načo chodiť za drahé peniaze na Filipíny a točiť Ostrov? Nám Slovákom je určite bližšia Farma a príbeh Západ vs. Východ poznáme všetci. Inými slovami televízia potrebuje aj nenáročné formáty a vysokým PR, ktoré spoľahlivo zabezpečia očakávanú sledovanosť. Markíza nie je jediná na svete, ktorá vysiela podobnú reality šou.

A Markíza si brúsi zuby aj na nedeľný večer, kedy bude vysielať zábavnú šou Tvoja tvár znie povedome.

Aj konkurenčná televízia JOJ zvádza boj o divákov. A v jesennej sezóne ponúka niekoľko noviniek. Na obrazovkách ich dávkuje postupne. V uplynulom týždni sa diváci dočkali napríklad nového komediálneho seriálu Delukse. Očakávania na strane divákov by mohli byť vysoké. Veď koho by nezaujímali pikantnosti, ktoré sa dejú v päťhviezdičkovom hoteli? Aj preto prvé dve časti pritiahli divákov k obrazovkám. Uvidíme, či pri novinke aj zotrvajú. Najmä pri pocite, keď vidia ako sa herci strašne snažia hrať, ale vlastne nemajú čo. A tam, kde by sa vám mali hýbať kútiky úst od úsmevu, sa vám mimovoľne zdvíha nechápavo obočie. Bodaj by sme sa v tomto mýlili.

TV JOJ

​To, čo JOJ-ka robiť vie, je určite veľká zábavná šou Československo má talent. Už po prvej odvysielanej časti je zrejmé, že táto šou určite má na to, aby potiahla čísla televízie hore. Ako je možné, že televízii sa podarí dotiahnuť zaujímavé, nielen zahraničné, typy ľudí, ktoré dokážu zaujať úplne jednoduchými vecami? To sa pýtate napríklad pri tom ako mladý chalan fúka dym v tvaroch, ktoré pripomínajú nejakú choreografiu. Jeffo Minařík ako režisér vie s týmto programom čarovať. Nenudiť, zabávať a najmä prikovať divákov k obrazovkám. V kombinácii s vtipným porotcom Jakubom Prachařom, či moderátorkou Lujzou Garajovou Schramekovou, (a nielen ich samozrejme), stojí tento formát za pozretie.

TV JOJ, TV Prima

​JOJ-ka zaradila do vysielania aj kulinársku šou Moja mama varí lepšie ako tvoja, ale napriek vynoveným epizódam, formát proti konkurencii už nemá šancu. Detto platí pre Ministrov, ktorých predpokladáme, televízia už len v tichosti odohrá.

Nuž nie vždy je nedeľa, ale čo je dobré, JOJ-ka sa stále môže spoľahnúť na Inkognito. A už budúci týždeň uvedie ďalšie nové formáty. Napríklad talkšou Čau, Lujza! Lujza Garajová Schrameková bude spovedať vo svojej televíznej obývačke známe celebritné páry. Ak televízia vybrala správne, šou by mohla zaujať. Lujza je príjemná, pohotová a má humor, ktorý pobaví.

A keď sme hovorila o tom, že JOJ-ka má v zálohe ďalšie novinky, je to pravda:

  • na obrazovkách už avizuje minisériu Trhlina
  • pripravená je aj kriminálna Za sklom
  • absolútnou novinkou je spolupráca s Petrom Kolečkom, ktorý v Česku stojí za mimoriadne úspešným projektom a zároveň humorom špecifickým seriálom Most!. Pre JOJ-ku vytvoril Kolečko seriál  Hrobári, pozrieť si ho môžete v októbri
  • televízia má v zálohe aj ďalšie projekty ako napríklad: dramatický seriál Jenny, rodinný seriál Bola raz jedna škola alebo detektívku Bodka. A tiež seriál Naši.
  • na obrazovky uvádza novú politickú reláciu s moderátorom Michalom Magušinom s názvom Na hrane

Čo sa týka verejnoprávnej RTVS, tá pútala na seba pozornosť piatkovým kvalifikačným zápasom Chorvátsko - Slovensko. Napriek výsledku, bude televízia s najväčšou pravdepodobnosťou so sledovanosťou spokojná

Medzi najväčšie pútače tejto televízie patria na jeseň menšie projekty. Novinkou je talkšou Jarmily Lajčákovej-Hargašovej V dobrej spoločnosti, či hudobný program 3 pódiá. Tento týždeň už odvysielala zábavnú šou Zlaté časy, ktorá je príjemným programom pre verejnoprávnu televíziu a svojich divákov si určite nájde. Novinkou je cestovateľská šou S úsmevom po Slovensku, tá má za sebou už prvú časť. Televízia ňou diváka neurazila, ale nepriniesla ani nič výnimočné.

RTVS

​Jej hlavným ťahákom je Milujem Slovensko, ktoré sa na obrazovky vracia s pôvodnými kapitánmi: Adelou Vinczeovou a Danom Danglom. Touto šou dokáže televízia zamiešať sledovanosťou komerčných staníc. Verejnoprávna televízia v tejto sezóne žiadnu veľkú šou typu Zem spieva či Najväčší Slovák neprinesie.

Ale ak patríte k náročnejším divákom, určite si nenechajte ujsť seriálový hit, ktorý uvedie Dvojka neskôr, adaptáciu Neapolskej ságy Eleny Ferrante Geniálna priateľka.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 09:40