TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Týždeň v médiách o financovaní RTVS. Otvorí oslobodenie dôchodcov cestu k štátnej televízii?

15.09.2019, 08:54
Napriek výpadku príjmov z koncesií, SNS plánuje ďalšie úľavy. Platiť do bude štát.

Jednou z vecí, ktoré chce koalícia, v tomto prípade najmä z iniciatívy SNS, ešte pred voľbami stihnúť, je úprava koncesionárskych poplatkov. V uplynulom týždni Parlamentný výbor pre kultúru a médiá odobril návrh úpravy v legislatíve, ktorá by oslobodila dôchodcov a poberateľov dávok v hmotnej núdzi od platenia úhrad pre RTVS. Úprava by mala byť platná od januára budúceho roku.

Pripomeňme si, že dôchodcovia dnes platia 2,32 eur mesačne, po novom by nemali platiť nič, takže ročne ušetria 27,84 eur. Predkladatelia úpravy zákona sú si vedomí, že toto riešenie má negatívny efekt na rozpočet sociálnej správy, zato pozitívny na sociálne vplyvy.

A ako zaplátajú predkladatelia tejto zmeny výpadok príjmov? Predsa zo štátneho rozpočtu.

Koncesie sú dnes najdôležitejším zdrojom príjmu verejnoprávnej inštitúcie. A rovnako je ľahko porovnateľné aj to, že Slovensko má jedny z najnižších sadzieb za tieto úhrady. Súčasný generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, už od svojho zvolenia hovorí o tom, že je nevyhnutné vyriešiť financovanie verejnoprávnej inštitúcie.

Financovanie RTVS, zdá sa, nie je ľahká záležitosť, aspoň sa tak tvária tí, ktorí o tom rozhodujú. A zdá sa, že sa financovanie už aj riešia. Nie však smerom k zvýšeniu koncesií, ktoré sú na Slovensku v porovnaní s inými krajinami takmer najnižšie, ale smerom k príspevkom od štátu.

Čím viac ešte vezmeme z možných príjmov RTVS od koncesionárov, tým viac bude musieť byť RTVS financovaná zo štátnej pokladne. A tá odniekadiaľ musí tie peniaze získať. Čo myslíte, odkiaľ to asi bude?

S príjmami je to taký začarovaný kruh a nielen v prípade RTVS. Ak sa nenahradia, logicky budú chýbať. Zníženie príjmov v RTVS sa najpravdepodobnejšie dotkne investícií do výroby na televíznu tvorbu. Tie sú mimochodom pre tento rok rozpočtované aj tak nižšie. Deklarovala to RTVS ešte koncom minulého roka.

RTVS pritom ešte v máji avizovala ďalší príspevok vo výške 675-tisíc eur na zabezpečenie jej činnosti. Takmer polovicu zo zvýšených prostriedkov chce použiť na nákup nových hudobných nástrojov pre Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SRo). 125 tisíc eur z tejto čiastky by malo pokryť výrobu programu k Roku M. R. Štefánika (55-tisíc eur), aj oslavy 75. výročia SNP (70-tisíc eur).

A neskôr v máji sme informovali aj o tom, že RTVS dostane ďalších 9 miliónov zo štátu, ktoré využije na čiastočnú kompenzáciu za výpadok v príjmoch, ktoré jej spôsobili sociálne opatrenia oslobodzujúce, respektíve zvýhodňujúce niektoré skupiny osôb pri koncesiách. Ročne je tento výpadok 7,8 miliónov eur, úľavy sú od roku 2013.

Vzápätí koalícia a SNS ohlásia, že úľavy pre dôchodcov budú od januára ešte vyššie, znamená to, že ročný výpadok bude ešte vyšší.

Ťažko sa v tejto situácii plánuje, obzvlášť nejaký program pre divákov. Keď v máji dostane RTVS peniaze na program o SNP, ktorý už v auguste musí vysielať. Niečo by o tom možno mohol vedieť aj Marek Ťapák, súčasný programový riaditeľ televíznej časti verejnoprávnej inštitúcie. Ale možno aj to je dôvod, prečo tak dlho vo svojej funkcii mlčí. Asi je čas poslať mu zopár otázok.

A ktovie, možno sú len ústupky v koncesiách pre dôchodcov nielen PR pre súčasnú koalíciu. Ale otvorením dverí k štátnemu financovaniu "verejnoprávnej" televízie.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 12:00