archív
StoryEditor

Týždeň v médiách: Gretu buď milujte alebo nenáviďte. Nič medzi tým neexistuje

29.09.2019, 09:43
Emotívne video z vystúpenia Grety Thunbergerovej sa stalo top témou v médiách.

Najväčšiu rezonanciu malo minulý týždeň a nielen v zahraničných, vystúpenie mladej švédskej aktivistky  Grety Thunbergerovej na klimatickom summite OSN v USA. Príliš emotívny prejav, v ktorom Greta obvinila štátnikov za ľahostajnosť a ničnerobenie. V mimoriadne vášnivom prejave povedala aj to, že jej vzali detstvo a sny. Ak ste prejav nevideli, pozrieť si ho môžete tu:

Prejav vzbudil okamžite neuveriteľné reakcie. A najmä - rozdelil ľudí. Na tých, ktorí Gretu podporujú, a na tých, ktorí tvrdia, že je iba bábkou v rukách skúsených  PR odborníkov. Greta sa tiež stala hitom virálnych videí.

Dnes je zrejmé, a samotná Greta sa tým netají, že jej pred časom diagnostikovali Aspergerov syndróm. To znamená, aj to, že ľuďom, ktorí ním trpia chýba vo vyjadrovaní jemnosť, svoje pocity prejavujú príliš intenzívne. A to je zdá sa aj odpoveď na to, prečo sa Greta vyjadrovala tak vášnivo. Podobne sa jej emócie prejavili aj pri pozorovaní amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý klimatický summit navštívil nečakane a Greta ho sledovala zo zákulisia. Toto video sa stalo jedným z najvirálnejším v uplynulom týždni.

Podobne ako toto video na štýl metalovej skladby:

Mimochodom americká stanica Fox News, jedna z obľúbených amerického prezidenta Donalda Trumpa, značila švédsku enviromentalistku za duševne chorú. Neskôr sa jej za tento výrok ospravedlnila.

Renomovaný austrálsky psychológ Michael Carr-Gregg povedal, že podľa neho by mali rodičia Grete okamžite zaistiť pravidelnú starostlivosť kvalitného psychológa. "Hrozí jej to, čo mnohým pred ňou. Keďže je celosvetovo známa, môže jedného dňa vyhorieť a jej psychika bude po celý život trpieť." Samotná Greta hovorí o tom, že v minulosti trpela anorexiou a mala depresie. Podľa psychológa je dnes pod veľkým tlakom a nemusí sa s nim dokázať vedieť v budúcnosti popasovať.

A čo hovoria na Gretu marketingoví experti? Anna Shavit, vedúca katedry marketingovej komunikácie a PR z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej tvrdí, že Greta Thunbergvá napomáha k polarizácii hodnotových postojov. "Ak sa pozrieme, ako funguje značka, v tejto chvíli predstavuje Greta pre mnoho ľudí dobro. Už tým, že je mladým teenagerom, komunikuje správnu vec a zároveň sa ostro vymedzuje voči politickým elitám."

Podľa odborníka na politický marketing Karla Kominki Greta funguje ako známa značka so zaujímavým príbehom, ľudia si na ňu utvárajú názor, málokto ju ignoruje a spoločnosť s ňou spája ďalšie očakávania ohľadne konania i správania.

Marketingoví odborníci vyzdvihujú aj jej komunikáciu prostredníctvom sociálnych sietí, kde už Greta vďaka množstve tých, čo ju sledujú funguje ako influencerka. Na druhej strane zdôrazňujú, že príliš emotívne prejavy môžu byť tým, čo ich v jej prípade rozdeľujú. Podľa Viléma Rubeša reklamný marketing je ku Grete zatiaľ zdržanlivý, a to práve kvôli emotívnym prejavom. "Jej meno je príliš kontroverzné. Hrozí, že by sa to mohlo vrátiť nie ako jeden, ale ako sto bumerangov," myslí si s tým, že skôr či neskôr však reklamný biznis po jej mene siahne - bude sa na nej chcieť priživiť, alebo ju zosmiešni.

Sledujme teda Gretu, majme názory, a myslíme na našu planétu. Ale nenechajme si vtlačiť názor, že všetko je iba bielej a čiernej fary. A že každá iná farba z celého farebného spektra prestala existovať.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:45