StoryEditor

Týždeň v médiách: O Gorile, opičke aj najväčšom opičákovi. Slovenské médiá majú za sebou tematicky náročný týždeň

20.10.2019, 08:46
Ako bonus pridávame myšlienku týždňa z TA3. Autorom je Andrej Danko.

Darmo sa v jednej z televíznych debát náš premiér Peter Pellegrini posťažoval, "nech už konečne zverejnia všetko čo majú a nedávkujú to takto postupne". Nik jeho zbožné prianie nevyslyšal. A tak si v médiách môžeme každý týždeň prečítať zverejnenú novú časť diskusie, ktorá bola súčasťou Kočnerovej Threemy. V uplynulom týždni sa okrem Threemy do redakcií viacerých médií dostala aj celá nahrávka Gorily, ktorá má 39 hodín. Jedna z pasáži sa týka aj bývalého expremiéra Roberta Fica a jedného z majiteľov finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Médiá hovoria o autentickej nahrávke, obsah sa zhoduje so spisom Gorila.

Spoločnosť Penta okamžite zareagovala s tým, že by rada podala trestné oznámenie. Podľa Penty akékoľvek nahrávky tohto druhu, bez ohľadu na ich pôvod, sú nezákonným materiálom a nesmú byť zverejňované a používané. Taký logický krok zo strany, ktorá sa cíti byť poškodená.

Na nahrávke je zachytený rozhovor Roberta Fica s Jaroslavom Haščákom, ktorý je aktívny aj v mediálnom biznise. Do médií vstúpil v roku 2014 a v tom čase za necelých pár mesiacov poskupoval na trhu čo sa len dalo. Okrem jedného z najväčších vydavateľstiev Spoločnosť 7 plus (Plus jeden deň, Plus 7 dní, pluska.sk) si kúpil aj Trend. A dlho s Petit Pressom bojoval o Sme, tam nakoniec zostal ako vlastník v minorite. Jeho mediálny apetít bol väčší, chcel aj Markízu, ale vlastníkom našej najsledovanejšej televízie sa nestal. Radšej si založil mediálnu agentúru, a rok potom vyhlásil, že mediálne agentúry nemajú budúcnosť a skončia. A tiež mu prekážalo, že všetky mediálne agentúry sú netransparentné, ale len tá jeho je iná. Doteraz som úplne nepochopila, prečo na rovinu nepovedal, že mediálna agentúra vznikla preto, aby zastrešovala klientov Penty. Namiesto toho reči o potrebe transparentnosti. Ale aj takto podľa niektorých vyzerá  mediálny biznis. Málokto tomu rozumie. Jaroslav Haščák takto prednedávnom poskytol rozhovor konkurenčnému portálu Aktuality.sk a nie vlastným médiám. Bolo to výnimočné preto, lebo spoluvlastník Penty bežne médiám rozhovor neposkytuje.

Napriek tomu, že v nahrávke Gorily je Fico, za celú kauzu môže vlastne Mikuláš Dzurinda a jeho vláda. Dzurinda si zasa myslí, že je to Ficova kauza, pozrite:

Ku Gorile sa tak divne (ne)prihlásila Coca-Cola. Colu si totiž vypýtal v nahrávke Gorily Robert Fico. Vytvorila takýto vizuál:

Coca-Cola

​Manažérka komunikácie tohto nápoja, ktorý sa spomína v Gorile, potom pre Stratégie povedala, že sa "k politickej kauze nechcú vyjadrovať, pretože s ňou boli spojení náhodne. Ale reakciu, vzhľadom na pozitívne hodnoty, ktoré  značka reprezentuje, považuje za prirodzenú".

Okrem Gorily sa v médiách stále objavuje Opička alias Monika Jankovská. O kom je reč, veľmi výstižne opísal pre portál Postoj Martin Hanus. Svojho času sme napísali o tom, ako dotyčná Monika Jankovská zažila na Facebooku lynč. Ona síce hovorí o mediálnom lynči, ale zdá sa, že ten bude trvať aj naďalej. Celkom oprávnene, pokiaľ napríklad nevysvetlí ako je možné mať z jej príjmov polmiliónový byt.

Novinkou v Kočnerovej Threeme bola zasa komunikácia medzi novinárkou a Kočnerom. Tá si za svoj článok o Jankovskej vypýtala dovolenku od Kočnera. Či tam bola nevieme, ale novinárka Martina Rutkayová, sa radšej stiahla do úzadia. Objednaným príspevkom mal byť tento.

Medzi Gorilu a opičku sa tento týždeň snažil vtesnať svojho času najväčší Opičák Jožo Ráž. Skupina Elán, ktorej je Ráž lídrom, uverejnil videoklip o Bulvárnych krysách. Jeho názor na bulvárnych novinárov je zrejmý už dlhodobejšie a nik mu ho neberie. To, čo nás pobúrilo, je záver videa, kde Ráž mieri na kľačiacich novinárov pištoľou. Akože veľkou srandou je, keď Vašo Patejdl ich nakoniec postrieka iba vodou z detskej pištole. Viacerí nerozumejú, kde sa v citovo založenom Patejdlovi berie toľko sarkazmu. Kedysi sa totiž vyjadroval takto: "Je trištvrte na jeseň, čas keď mrznú slzy, občas padnú na zem, ťažké ako olovený kameň." Ale poslucháči sa báť nemusia, rádiá budú hrať Elán ďalej, s výnimkou tejto pesničky Bulvárne krysy, ktorej text napísal bývalý novinár Juraj Soviar. Slovenské rádiá ju hrať nemusia, stačí, keď si ju diváci pozrú na Youtube.

Elán

​Už dávnejšie to v televíznych politických diskusiách vyzerá tak, že si každý politik povie, čo sa mu zachce. Podobne to vyzerá aj keď politici zvolajú tlačovú besedu. Andrej Danko takto vo vysielaní TA3. Chápete dúfam, že o tie brepty už ani tak nejde. Ale vyhlásenie:  "148 miliónov by to stálo, ale predpokladaný odhad je 140 miliónov..." si zaslúži titul Myšlienka týždňa.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:33