Igor Matovič pri vile Jána Počiatka v Cannes.Facebook OĽaNO
StoryEditor

Týždeň v médiách: Ako Matovič urobil prácu za novinárov, ale aj o rapujúcom Smere

26.01.2020, 08:14
Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka: Vypovedal Haščák, na lavici svedkov sa ocitli aj kolegovia zavraždeného

Za necelý týždeň viac ako 1,5 miliónov videní na sociálnych sieťach. Virál týždňa sa podaril Igorovi Matovičovi. Spolu s ďalšími "Obyčajnými ľuďmi" sa vybral do francúzskeho Cannes, kde našiel vilu exministra financií Jána Počiatka. Matovič tak chcel upozorniť na veľkorysý Počiatkov majetok, ktorého ako vypátral líder Obyčajných ľudí, volajú na francúzskej riviére Michelle. Jediné, čo médiá po tomto videu urobili, poprosili o vyjadrenie bývalého ministra. Pritom v minulosti to, čo urobil Matovič, kedysi bežne robili oni samé. Povestný tým bol napríklad týždenník Plus 7 dní. Možno si ešte pamätáte, keď sa Pluska snažila získať informácie o zvláštnom financovaní Mečiarovej vily Elektry. A neboli to iba reportáže o Vile Elektre. Ale aj o nadštandardnom súkromí za vysokými múrmi slovenských zbohatlíkov. Vráťme sa k Matovičovi, ak ste nevideli jeho virálne video z Cannes, pozrieť si ho môžete tu:

Edit.: Autorka textu bola upozornená, že reportáž o Počiatkovej vile prinieslo Plus 7 dní v úvode tohto roka. Jednu z reportáži si môžete prečítať tu.

Mimochodom, video Igora Matoviča je podobný virál ako pred rokom zasadnutie obecného zastupiteľstva v obce Fekišovce. Sociálne siete si niekedy až kruto robili žarty zo špeciálnych metód riadenia pani starostky tejto východoslovenskej obce.

Zvolebnieva sa, a vidieť to na intenzívnej komunikácii strán, ktoré sa uchádzajú o voličov. Diskusiu v tomto smere opäť rozprúdil Smer-SD. V tomto týždni strana uviedla ďalšiu jej videoprodukciu v štýle "účel svätí prostriedky" alebo "ide nám len o naše percentá", v ktorej zisťujeme, že prvé video s deťmi bolo len slabým odvarom tých nasledujúcich.  Takto vyzerá to posledné:

Je to video strany, ktorá má podľa prieskumov stále tie najvyššie preferencie u Slovákov. A mesiac pred voľbami tento program:

Smer-SD

​Špeciálny kúsok sa v uplynulom týždni podaril týždenníku Plus 7 dní, ktorý priniesol informáciu o vyčíňaní ministra životného prostredia a podpredsedu vlády SR László Sólymosa. Ten  sa na druhý deň ospravedlnil a podal demisiu. "Je mi ľúto, že moja štvorročná tvrdá práca je ukončená jedným chybným krokom," povedal Sólymos. Pravda je taká, že mnohí sa len dozvedeli, že existoval.

Smutný týždeň to bol pre kolegov zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Na strane svedkov sa v súdnej sieni ocitli Ján Petrovič, Annamária Dömeová, Dag Daniš, Marek Vagovič, ako aj šéf Aktualít Peter Bárdy. Marian Kočner obžalovaný z objednávky vraždy požiadal súd, aby sa toto pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti. "Nešlo len o články, Kuciak komplikoval Kočnerovi biznis," aj to zaznelo na súde na margo práce Jána Kuciaka.

Vypovedať prišiel aj spolumajiteľ spoločnosti Penta Investments Jaroslav Haščák. Spoločnosť okrem iných biznisových aktivít vlastní jeden z najväčších mediálnych domov News and Media Holding (Plus 7 dní, Trend, Plus jeden deň) a v Petit Presse má minoritný podiel. Haščák vypovedal, že Kočner patril k okruhu jeho širších známych, a povedal aj to, ako bol Kočner nespokojný s tým, ako o ňom písali média. Prostredníctvom Haščáka sa snažil vplývať na to, aby boli články vychádzajúce o ňom menej kritické. Nič viac spolumajiteľ Penty nepovedal.

A na záver jeden tip na sondu do duše prvovoliča. Urobilo ju Rádio Expres, keď si v špeciálnej relácii moderátor Michal Sabo zavolal diskutovať dvoch mladých ľudí, a to Líviu Garčalovú z portálu Kulturblog a Mareka Macha z projektu Mladí proti fašizmu. Inými slovami ľudí, ktorí majú úplne opačné názory. Hemží sa to tam slovami ako liberáli, LGBT komunita, imigranti, migrácia, feminizmus, potraty, nacionálny, ale stojí to za vypočutie. Minimálne uvidíte akým slabým argumentom je "názor podľa mňa" a aká pravdivá je veta: S frázami sa možno dajú vyhrať voľby, ale nie zmeniť táto krajina.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:00