StoryEditor

Týždeň v médiách: Kampaň vrcholí. Google zrušil videá strany Vlasť a Smer. Aj o vzbure v Plus 7 dní a o príjemnej iniciatíve Nie v mojom kroji

23.02.2020, 09:10
Aj o príjemnej iniciatíve Nie v mojom kroji.

Rušný týždeň to bol pre slovenské médiá. Máme týždeň pred voľbami, kampane vrcholia a vrcholia aj diskusné relácie v médiách. V čase písania týchto riadkov prišla informácia, že Peter Pellegrini bol hospitalizovaný a ruší svoj program. Znamená to, že Smer-SD nemá svojho zástupcu v nedeľnej predvolebnej debate vo verejnoprávnej televízie O 5 minút dvanásť.  Peter Pellegrini diskutoval na RTVS spolu s lídrom Andrejom Kiskom minulý týždeň. Réžii sa vtedy podaril takýto kúsok:

RTVS

​Ak by diskusia či situácia nebola taká vážna, povedali, by sme, že RTVS neváha využiť každú príležitosť, na spustenie novej stanice, preto ten športový komentátor Ľuboš Hlavena. Stanicu Šport plánuje šéf RTVS Jaroslav Rezník spustiť pred olympiádou už toto leto.

Horúce chvíle prežívali kolegovia v týždenníku Plus 7 dní. Pred voľbami redaktor položil nášmu premiérovi a lídrovi Smer-u SD,  intímnu otázku na margo jeho orientácie. Vedenie odporúčalo, nevypublikovať ju. Mnohí hovorili o cenzúre.

Jeden by si myslel, že takéto otázky sa v rozhovoroch nekladú. A potom sú tu názory, že takéto otázky kladie iba bulvár. Ale stalo sa. A stalo sa aj to, že šéfredaktorka Plus 7 dní, Katarína Šelestiaková, sa potom ako vydavateľ rozhodol o nepublikovaní tejto otázky, napísala príhovor, v ktorom celý tento príbeh čitateľom rozpovedala a naznačila svoj odchod kvôli cenzúre informácií.

Vysvetlenie, prečo vlastne táto otázka vznikla napísala Šelestiaková vo svojom príhovore čitateľom: "Líder strany, ktorá prostredníctvom čelných predstaviteľov bojuje proti LGBT a do omieľania otvára marginálne hodnotové otázky, zjavne sa vymedzujúc vo vzťahu k sexuálnym menšinám, by mal zvládnuť otázky týkajúce sa jeho orientácie. Ak nie je na konfrontácie s takouto otázkou pripravený a následne prepadne panike, je to len dôkaz, že sme trafili klinec o hlavičke a máme v talóne skvelý ďalší skvelý rozhovor."

A aby toho nebolo málo, video tohto rozhovoru sa dostalo konkurenčnému DenníkuN, ktorý ho vypublikoval. Pritom, ak to bola preň taká pikantná téma, pokojne podobnú otázku mohli položiť jeho redaktori už dávnejšie. Ale to neurobili, pretože DenníkN je seriózny denník. Preto aspoň zverejnili video, ktoré nezverejnila Pluska.

V uplynulom týždni cenzuroval aj Google. Ten na YouTube zablokoval videá strane Vlasť. Niekto by možno čakal, že dôvodom bolo šírenie nejakých výmyslov, ale nie. Harabinova strana Vlasť porušila autorské práva.

Asi o deň neskôr Google úradoval opäť. Tentoraz si posvietil na videá strany Smer-SD. Dôvodom má byť s najväčšou pravdepodobnosťou fakt, že niektoré sú za hranicou pravidiel ako napríklad šírenie nepravdivých informácií alebo podnecovanie nenávisti. Pripomeňme len, že medzi zrušenými videami bolo napríklad video o Andrejovi Kiskovi, v ktorom sa tvrdilo, že by po voľbách presadil prijatie tisícok migrantov.

Mimochodom, Andrej Kiska má za sebou náročný týždeň. Objavilo sa ďalšie video, v ktorom už vystupuje sám Andrej Kiska a týka sa kauzy predaja pozemkov vo Veľkom Slavkove. Líder Za ľudí považuje tieto videá za antikampaň strany Smer-SD.  Kiska sa sám vybral vypovedať na políciu, kam priniesol obálku s informáciami, ktoré majú dokazovať, že za videami stojí poslanec Národnej rady SR za stranu Smer.

Nielen YouTube, ale aj sociálne siete dostávajú tento týždeň zabrať. Taký Andrej Danko sa rozhodol, že sa opýta svojich Slovákov, či sú za zrušenie diaľničnej známky. Niekedy je naozaj lepšie mlčať, pretože riskuje aj takýto ohlas: Facebook Andreja Danka

Aj vďaka sociálnym sieťam sme sa dozvedeli o výsledkoch posledného prieskumu. Len pripomeňme, že v súčasnosti platí moratórium na ich zverejňovanie. Ale zdá sa, aj tu sa našla medzera,a preto Slováci dostali do správ výsledky aktuálnych preferencií. Keďže platí moratórium, výsledky pekne zašifrovali. Moratórium ale neplatí pre susedov Čechov, tí prieskum pokojne zverejnili. Podľa českého portálu najviac používanými emotikonmi boli klaun a kapitán.

Sú aj príjemné aktivity, ktorým napomáhajú sociálne siete. Jednou z nich je napríklad iniciatíva Nie v mojom kroji, v ktorej sa spojili uznávaní folkloristi a takto odmietajú zneužívanie folklórnych motívov a kultúry extrémistami. Video za necelé dva dni získalo viac ako 240-tisíc videní a 7 300 zdieľaní.

Okrem tejto príjemnej iniciatívy vznikla aj ďalšia príjemná aktivita. Pár umelcov prespievalo pieseň Imagine, v slovenskom znení Predstavujem si krajinu. Venovali ju zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej. Uplynuli dva roky od ich smrti.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:30