StoryEditor

Akčný plán: 6 krokov, ako zvládnuť aktuálne obdobie a vyťažiť z neho maximum

Ako povedal Jim Rohn: „Nemôžete meniť okolnosti, ročné obdobie ani vietor, ale môžete meniť seba.“

Toto obdobie sa vôbec na prvý pohľad nejaví ideálne, ale čo keď nejde o to, ako sa javí, ale o to, čo z neho môžete vyťažiť! Vždy záleží len na Vašom postoji, ako sa k udalostiam postavíte a akú reakciu si na ne vytvoríte.

1. Zmeňte nastavenie mysle

Na to, aby ste ostali v pohode, nevyhnutne potrebujete dostať pod kontrolu svoje myšlienky a postoje. Pretože práve oni v konečnom dôsledku rozhodnú o tom, ako budete vnímať to, čo sa deje okolo vás a ako sa k tomu postavíte, či aké zaujmete stanovisko. Ako povedal Jim Rohn: „Nemôžete meniť okolnosti, ročné obdobie ani vietor, ale môžete meniť seba.“ Môžete teda meniť svoje myslenie, svoj pohľad, svoje stanovisko.

Napíšte si aspoň 10 pozitívnych vecí, ktoré Vám súčasná situácia prinesie (na prvý pohľad si možno poviete: „Asi sa zbláznil, veď čo už môže byť len pozitívne na tejto situácii?!“) Zamyslite sa a uvidíte koľko skvelých vecí vás napadne.

2. Zabráňte strachu, aby vás paralyzoval

V prvom rade si treba uvedomiť, že obavy a strach sú úplne prirodzené. Strach si väčšinou vytvárame z obavy, že sa v budúcnosti dostaví nejaký negatívny dôsledok. Často je to predstava začínajúca slovami „Čo ak..?“ V skutočnosti býva to najhoršie, čo sa nám môže stať, len zriedka také zlé, ako si to maľujeme vo svojich predstavách.

3. Uvedomte si, aký je život skvelý, no zároveň krehký

V bežnom kolobehu života sa väčšinou za niečím naháňame, nemáme na nič čas a veľakrát zabúdame na tie podstatné veci a hodnoty. Možno aj vďaka takýmto nepríjemným situáciám máme možnosť spomaliť. Využite toto obdobie a zamyslite sa nad tým čo všetko máte. Je to zároveň naozaj skvelá príležitosť uvedomiť si, čo od života či už súkromného alebo pracovného očakávate, akým smerom ho chcete nasmerovať do budúcna.

4. Vyťažte zo súčasnej situácie maximum

Koľkokrát v živote ste niečo chceli začať robiť, ale nikdy na to nebol ten správny čas? Ja si už niekoľko rokov hovorím, že si urobím poriadok v notebooku, upracem si zložky a súbory. V týchto dňoch je na to ideálny priestor.

Vnímajte situáciu, ktorá nastala, ako priestor na upratovanie – fyzické ale aj psychické. Upracte si v domácnosti, v šanónoch, či papieroch. Urobte si poriadok v myšlienkach, plánoch a cieľoch. Zacvičte si doma, ponaťahujte sa, praktizujte jógu alebo pilates, meditujte.

5. Venujte čas svojim blízkym. Komunikujte online

Toto je ideálny čas na prehĺbenie rodinných vzťahov, keď ste v spoločnej domácnosti, ale aj v prípadoch, že sú blízki od Vás na kilometre vzdialení - komunikujte online. Rozprávajte sa o príjemných veciach, nie o situácii, ktorá sa nás aktuálne dotýka. Všetci vieme, že je to vážne a všetci vieme, že musíme dodržiavať pokyny. Nie je nutné to živiť aj v rozhovoroch a vytvárať rôzne scenáre. Takisto môžete komunikovať so svojim tímom alebo členovia tímu medzi sebou.
Namiesto ranných stand-up porád si môžete dať video hovor.

6. Buďte vďační za to, čo máte a oceňujte to
Každé ráno, keď vstanete a každý večer, predtým ako pôjdete spať, pripomeňte si za čo ste vďační.

  • Za zdravie
  • Za to, že vidíte a počujete
  • Za to, že sa môžete hýbať
  • Za to, že máme kde bývať
  • Za to, že máme okolo seba ľudí, ktorí nás majú radi a záleží im na nás
  • Za to, čo máme
  • Za životné výzvy

Ak neviete za čo byť momentálne vďační, skúste jednoduché cvičenie: predstavte si, že by ste prišli o niektoré z vecí, ktoré v živote máte. Uvidíte, aká vlna vďačnosti Vás zrazu zaplaví. Každý večer – predtým, než pôjdete spať, popremýšľajte o svojom dni a spomeňte si na tri príjemné veci, ktoré sa vám stali – veci, ktoré prebehli dobre, ktoré sa vám páčili alebo za ktoré ste boli vďační.

Celý Akčný plán - 6 krokov ako zvládnuť aktuálne obdobie na maximum si môžete  stiahnuť TU. Nájdete v ňom aj ďalšie odporúčania a množstvo web stránok a aplikácii, ktoré na to môžete využiť.

Team SATISFACTORY

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. apríl 2024 18:57