archív
StoryEditor

Týždeň v médiách: Boj proti dezinformáciám okolo koronavírusu. Aj o Sulíkovej a Matovičovej prestrelke na Facebooku

12.04.2020, 11:02
Koronavírus je stále top témou médií.

Čína je európskym záchrancom pred koronavírusom, aj to je jedno z falošným tvrdením, ktoré sa dnes bežne šíria internetom. Česká spoločnosť Semantic Visions zmapovala a vyhodnotila dezinformácie, ktoré sa v súčasnosti šíria nielen v Česku, ale aj vo svete. V spoločnosti preskúmali 85 miliónov článkov a 750 tisíc internetových zdrojov. František Vrabel, šéf Semantic Visions, ktorá realizovala túto analýzu tvrdí, že spoločnosť je teraz v napätí, panuje úzkosť, nielen z neznámeho, ale aj skutočného ohrozenia. A to je sen dezinformátorov, ktorí dobre vedia, že strach je najsilnejšia a najstaršia emócia človeka a tiež najlepší prostriedok ako ovplyvniť myseľ človeka.

Prvou dezinformáciou, ktorá sa podľa tejto analýzy objavila, bola správa o tom, že koronavírus je tajná biologická zraň americkej vlády. Informáciu prinieslo ruské vládne spravodajské médium TV Zvezda, ktoré prevádzkuje ruské ministerstvo obrany.

Naopak v USA prišli z teóriou, že vírus omylom unikol z tajného vládneho laboratória pre bilogickú vojnu vo Wu- chane. A podľa čínskeho vysvetlenia je vírus zbraňou americkej armády, ktorý je vyvinutý proti Číne. Výskum podľa idnes.cz ukázal, že konšpiratívne informácie sú v českom online priestore omnoho rozmanitejšie ako inde. Od zázračných liekov, zaručené informácie tvrdia aj to, že nákazu po Európe rozniesli americkí vojaci pri cvičení NATO Defender Europe 20, iné ich pripisujú utečencom.

V susednom Česku sa napríklad snaží vyvracať mýty okolo koronavírusu aj Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám ministerstva vnútra. To informácie posúva ministerstvu zdravotníctva, ktoré ich sprostredkováva verejnosti na svojej stránke v časti mýty a fakty o koronavíruse.

Podobnú, ale celosvetovú aktivitu odhaľovania mýtov realizuje aj inštitút Poynter. S organizáciou, spolupracuje aj Facebook, ktorý poskytol prvé granty v rôznych krajinách pre odhaľovanie mýtov ohľadne koronavírusu. Ďalšie budú zverejnené v máji.

Témou dezinformácií sa bude zaoberať aj európsky regulátor audiovizuálnych médií ERGA. ERGA rozšíri prácu jednej zo svojich pracovných skupín zaoberajúcou sa dezinformáciami. Skupinu vedie Rada pre vysielanie a retransmisiu a odteraz bude posudzovať, ako sa platformy vysporiadajú s falošnými informáciami o pandémii. ERGA tiež vytvorí akčnú skupinu na výmenu skúseností a informácií o kríze a jej vplyve na hospodárske podmienky audiovizuálneho sektora v členských štátoch.

Slovenskí politici používajú Facebook na odkazovanie si správ. Facebook nie je platforma na šírenie emócie a už vôbec nie emócií politikov, ktorí riadia našu krajinu.

V tomto týždni to spustila nespokojná lavína okolo vyhlásenia premiéra Igora Matoviča, ktorý sa týkal obmedzeného pohybu počas Veľkej noci a s ním spojenej kontroly policajtov. V Bratislave sa pri tejto príležitosti konali siahodlhé kolóny, polícia totiž kontrolovala každé auto, ktoré smerovalo do Bratislavy, či von z hlavného mesta. S touto situáciou nesúhlasí minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík, ktorý situáciu komentoval na svojom Facebooku, vrátane poznámky, že sa nevie dovolať premiérovi. Minister hospodárstva si myslí, že sme z koronavírusu spravili fetiš.

Na Sulíkov status reagoval aj premiér Igor Matovič, ktorý nazval situáciu veľmi vážnou. A preto "verí, že po zverejnených informáciách (po tlačovej konferencii poz. red.) prestane opakované blúznenie našich koaličných partnerov o otváraní obchodov či škôl hneď po Veľkej noci a zľahčovanie ochorenia Covid-19 na nejakú chrípku. Toto nie je pieskovisko, sme vo vojne s mimoriadne nebezpečným nepriateľom a akákoľvek demoralizácia tímu a útoky do vlastných radov sú v záujme zla, ktoré voči nám stojí," dodal predseda vlády.

V uplynulom týždni sme sa dozvedeli aj to, že:

Facebook vyčlení  3 milióny eur na podporu lokálnych vydavateľov v Európe. Cieľom je podporiť ich podnikanie a spravodajstvo o chorobe Covid - 19. O grantovej podpore bude rozhodovať organizácia European Journalism Centre.

Desať najvýznamnejších asociácií v Česku sa spojilo a napísali výzvu vláde v susednom Česku so žiadosťou o ich podporu a vysporiadanie sa so situáciou, ktorá vznikla v súvislosti s pandémoiu. Vyčíslili tiež prepad, ktorý čaká celý komunikačný priemysel v Česku. Obrat týchto spoločností by mal klesnúť o polovicu za rok. V Česku v tomto segmente pracuje okolo 100 tisíc ľudí, z čoho polovicu tvoria zamestnanci a polovica sú živnosti. Práve ľudí zamestnaných na živnosť sa bude týkať prepad pracovných miest o 40 percent a o 25 percent poklesne zamestnancov na interný úväzok.

Americký internetový gigant Google bude musieť francúzskym vydavateľským spoločnostiam a spravodajským agentúram platiť za používanie ich obsahu. Rozhodol o tom francúzsky úrad pre reguláciu hospodárskej súťaže. Spoločnosť Google krátko potom uviedla, že sa rozhodnutiu úradu podriadi.

Spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey poskytne 1 miliardu dolárov na pomoc v boji s koronavírusom.  Dorsey zo svojho celkového majetku v hodnote približne 3,6 miliardy dolárov tak prispeje okolo 28 percentami. Mark Zuckerberg podporí vývoj liečby 30 miliónmi dolárov a šéf Amazonu Jeff Bezos daroval 100 miliónov dolárov potravinovým bankám v USA, ktoré zabezpečujú potraviny pre ľudí, ktorí nemajú dostatok jedla.

Na Slovensku Úrad vlády SR zrušil akreditáciu novinárovi z konšpiračného webu hlavné správy. Dôvod nebol šírenie dezinformácií, ale fakt, že ničil majetok Úradu vlády, a to pred začatím tlačovej konferencie pre novinárov. Novinár tiež vystupoval aj za ďalšie alternatívne médium Zem a Vek.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:25