StoryEditor

Týždeň v médiách: Slovensko má premiéra, Igor Matovič má Facebook

19.04.2020, 07:48
Ak chce Igor Matovič pokračovať v žoviálnych statusoch, musí sa s nárastom kritizujúcich Slovákov zmieriť.

Máme premiéra, ktorý chápe význam Facebooku a patrične to aj využíva. Jeho komunikácia na sociálnej sieti je kontinuálna, využíval ju ešte pred voľbami. Zároveň bola (a stále je) tak efektívna, pretože Igor Matovič počas volieb Facebooku za reklamu neplatil, išlo o organický zásah a zdá sa, je to tak aj teraz. Analýzou Matovičovho profilu sa po voľbách zaoberala Katedra komunikácie. Tá už v tom čase hovorila o tom, že pre Igora Matoviča je Facebook jeho tajná zbraň. Zo všetkých politikov, mal v tom čase najväčší počet interakcií. Viac ako 483-tisíc, teda suverénne najviac zo všetkých, konštatovala po voľbách analýza. Dnes má Matovič na Facebooku viac ako 3 500 priateľov, a viac ako 145 tisíc sledovateľov. Slušná platforma na zdieľanie informácií. A ako vieme, Igor Matovič si statusy píše sám. Nevyužíva žiadnu agentúru, žiadneho PR poradcu. A preto jeho komunikácia autentická. 

Počas Veľkej noci takto napríklad pochválil svoju dcéru. Výsledok? Viac ako 14-tisíc likov. Je príjemné mať premiéra, o ktorom vieme, že mu záleží na vlastnej rodine.

Rovnako dobre sa číta, že v týchto neľahkých chvíľach, sa pracovná doba premiéra nekončí po deviatich hodinách v kancelárii...


To je príjemná stránka využívania Facebooku. Za uplynulý týždeň sa na nášho premiéra valila  kritika za to, že v komunikácii na Facebooku párkrát prestrelil. Vlastne jeho autentická komunikácia v štýle "čo na srdci to na jazyku" začína prekážať.

Za všetko môže Veľká noc

Rozporuplné komentáre sa začali šíriť v čase Veľkej noci, respektíve pár dní pred ňou. Bolo to v čase, keď vláda vydala nariadenie o obmedzení slobody pohybu počas veľkonočných sviatkov. Na diaľnici sa začali tvoriť kolóny, Igor Matovič sa vtedy obul do policajtov a kritizoval ich za nezvládnutie situácie.

Neskôr si znepriatelil "ľudskoprávnych aktivistov", ktorých kritizoval za ich "reči" o unáhlenom a nehumánnom kroku - zatvorenia rómskych osád do karantény.

Zločin a trest

Ďalšia kritika nastala potom, ako Matoviť zareagoval na situáciu v Dome sociálnych služieb v Pezinku, kde spontánne napísal o tom, že Covid-19 sem priniesol nejaký zdravotník, ktorý sa to snažil zatajiť. Svoj status nazval Zločin a trest. "Aký trest je podľa vás spravodlivý pre človeka, ktorý opatruje staručkých ľudí v domove sociálnych služieb a zatají, že bol napr. v Taliansku na dovolenke?," napísal premiér. Neskôr status doplnil, že sa zatiaľ nepotvrdilo, že do domova dôchodcov nákazu priniesla opatrovateľka.

Počas uplynulého týždňa Igor Matovič uverejnil ďalší status s názvom Závidím - "závidím časy, kedy Fico, Radičová či Pellegrini mohli v absolútnom kľude bez nejakej koronakrízy dávať 30 dní dokopy svoje PVV. Závidím im, že dostali obvyklých 100 dní, ktoré sa dáva každej vláde na rozbeh..."  Premiérovi sa nepáči, že "rôzni múdrosráči a médiá vlastnené oligarchami nasadili voči nám tú najzákernejšiu politiku, akú len v mimoriadne ťažkej dobe nasadiť mohli".

Pokračovať by sme mohli vo vymenovávaní aj ďalej - Cítim sa ako zbitý pes, či posledný status s názvom Koštovka. Komunikácia nášho premiéra na Facebooku v ostatnom čase dostáva rovnaké kontúry od šťavnatého titulku, cez konkrétne pomenovaný problém, sem-tam sa zjaví hejt na predchádzajúcu vládu alebo aj na súčasných koaličných partnerov až po apel na občanov Slovenska.

Matovič sa stále prihovára autentickým a veľmi zrozumiteľným jazykom, za čo ho mnohí oceňujú. Tento žoviálny štýl dopĺňa aj rôznymi neformálnymi vyjadrovacími prostriedkami, nechýbajú ani emotívne slová či nespisovné výrazy, častokrát zo statusov zneje "trnavčina", teda nárečové slová. To je to, čo sa mnohým zdá sympatické. Na druhej strane je tu časť ľudí, ktorí si komunikáciu Matoviča vo funkcii premiéra predstavujú na inej, vyššej úrovni v spolupráci s odborníkom. Vrátane tej obsahovej.

A ak chce Igor Matovič pokračovať podľa vlastných predstáv, musí sa s nárastom kritizujúcich Slovákov zmieriť. Škoda, pretože žijeme v zvláštnych časoch kedy ďalšie bičovanie do extrémností pre žiadnu stranu nie je vôbec potrebné.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:15