StoryEditor

Týždeň v médiách: Volajte ma Boris. Podľa Kollára sú dôležité emócie, nie tituly

28.06.2020, 07:00
Kauzou týždňa je podozrenie z plagiátorstva diplomovej práce predsedu parlamentu.

Mal to byť týždeň Igora Matoviča a 100 dní jeho vlády, no bol to týždeň Borisa Kollára a jeho diplomovej práce. Predseda parlament už niekoľko dní čelí podozreniu z plagiátorstva.

V utorok ho obvinila mimoparlamentná strana Spolu z toho, že diplomová práca, ktorú v roku 2015 obhájil na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici, je plagiátom. „Predseda parlamentu Boris Kollár je plagiátor ako jeho predchodca Andrej Danko. Viac ako polovica jeho diplomovej práce je od slova do slova ukradnutá z iných zdrojov," tvrdí strana Spolu. 

Rovnakému podozreniu čelí aj jeho stranícka kolegyňa Petra Krištúfková, ktorá získala bakalársky titul na rovnakej škole. Obaja mali dokonca rovnakého školiteľa, terajšieho rektora skalickej vysokej školy Jozefa Minďaša.

Ľudia chcú emócie, nie tituly

Kollár obvinenie opakovane odmietol a obhajoval sa výsledkom kontroly originality a poznámkami o použitých zdrojoch v práci. V piatok predstúpil pred novinárov s vyhlásením, že svoj magisterský titul získal legálne a nemá sa za čo ospravedlňovať. Z postu šéfa parlamentu preto neodstúpi, no v politike už titul nebude viac používať.

"Odteraz, kým budem v politike, budem použivať iba meno Boris Kollár," vyhlásil na tlačovej konferencii s tým, že voľby sú o emóciách a nie o tom, koľko má človek titulov za menom alebo pred menom. "Ľudia ma volajú Boris, nie pán magister," uviedol.

Zároveň požiadal médiá, aby politikov neposudzovali podľa toho, čo robili pred 15 či 20 rokmi. Svoju diplomovú prácu obhajoval pred piatimi rokmi, v roku 2015.

Štvavá kampaň médií

Proti vláde sa podľa Kollára vedie štvavá kampaň. Kritizujú ho však nielen médiá či opozícia, ale aj koaliční kolegovia. Ak nevyjasní podozrenia z plagiátorstva, požaduje strana Za ľudí, aby skončil v čele parlamentu.

Rektori siedmich univerzít v spoločnom vyhlásení so SAV odsudzujú bagatelizovanie problému, rovnako ako Slovenská komora učiteľov.

Na podozrenia o plagiátorstve diplomovej práce predsedu parlamentu zareagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Upozornila na to, vo voľbách táto vláda získala silný protikorupčný mandát. "Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov," vyjadrila sa hlava štátu v piatok na Facebooku.

Radšej plagiátora ako mafiu

Premiér Igor Matovič napísal na Facebooku, že v stredu dve hodiny diskutoval s Borisom Kollárom. "Bola to veľmi otvorená debata, a nebola márna," uviedol. Prečo nebola márna, neupresnil.

Neskôr sa len vyjadril, že Kollár je dostatočne svojprávny, aby sám vyvodil zodpovednosť. Svoj postoj zdôvodnil tým, že radšej bude mať vo vláde plagiátora ako by riskoval pád vlády a návrat "mafie" do čela štátu. "Chcem splniť to, čo som ľuďom sľúbil, očistiť Slovensko od mafie. Môžeme pokúšať dráždiť hada bosou nohou. Potom si budeme dávať otázku, či sme to museli urobiť, keď nám vláda po lete skončí. Ja preto nebudem z mojej strany vyzývať na odstúpenie. Nech sa rozhodne sám," zdôraznil.

Prezidentka v hodnotení prvých 100 dní vlády poznamenala, že očakávania verejnosti smerovali predovšetkým k boju proti korupcii a k zmene výkonu politiky.

Za odpochodovanie plagiátorov z politiky

Matovič tak prepásol príležitosť a jedinou revoltou je protestné zhromaždenie Za odpochodovanie plagiátorov z politiky, ktoré naplánovalo Naše Slovensko na piatok 3. júla na bratislavskom námestí SNP.

„Neuspokojíme sa s tvrdením, že pokiaľ nedokonalý antiplagiátorský systém neodhalí doslovné skopírovanie veľkého množstva cudzieho textu do záverečnej práce, práca plagiátom nie je. Pretože je. Predseda parlamentu je druhý najvyšší ústavný činiteľ. Jeho plagiát nie je len principiálnou záležitosťou, ale najmä činom, ktorý sa nedá pomenovať inak, ako vedomým podvodom,“ píšu organizátori v pozvánke.

Dymové signály bulváru

Kauza Kollárovej diplomovky rezonovala v médiách celý týždeň, hoci ju niektoré zľahčovali. Televíziu TA3 na prvej tlačovej konferencii strany Spolu zaujímalo, prečo strana porovnáva Kollárovu diplomovú prácu s Dankovou rigoróznou prácou. Novinárka Kollára obhajovala tým, že Dankova práca bola okopírovaná od iného študenta, kým Kollárova od svojho školiteľa a z webov. Akoby to nebolo jedno. Podstata je rovnaká.

Situáciu zachraňoval aj bulvárny denník Plus jeden deň, ktorý prišiel vo štvrtok s informáciou o ďalšom, 1,5 mesačnom Kollárovom potomkovi a priniesol aj „otvorenú spoveď mamičky Miriam“. Tému plagiátorstva na webe Plusky tak prekryla téma Kollárových jedenástich detí a ich desiatich matiek, ktoré boli aj témou piatkového vydania.

Multioteckovi sa venoval aj portál Topky, ktorý ho označil za „váženého politika, ktorý rozhoduje o veľkých krokoch našej krajiny“.

Facebook Plus jeden deň

Ďalšie udalosti v skratke

  • Až 85 percent Slovákov si myslí, že vláda je ovplyvňovaná oligarchami a finančnými skupinami a takmer polovica sa domnieva, že ju ovplyvňujú aj médiá. Vyplýva to z novej štúdie Globsec 2020. Slováci si tiež najviac zo všetkých štátov V4 myslia, že na Slovensku sú zvýhodňované určité skupiny občanov, najmä ľudia s napojením na politické špičky.
  • Investigatívny reportér Peter Sabo si našiel náboj v poštovej schránke. Novinár pracuje pre portál Aktuality, rovnako ako Ján Kuciak, ktorý bol kvôli svojej práci spolu so svojom snúbenicou zavraždený vo februári 2018.
  • V RTVS nastanú ďalšie personálne zmeny. Doterajšiu hovorkyňu a šéfku Odboru komunikácie Eriku Rusnákovú vystrieda po troch rokoch Andrea Pivarčiová, ktorá naposledy pôsobila ako hovorkyňa ministerstva školstva. Rusnáková bude od 1. júla viesť Odbor online spravodajstva v Sekcii nových médií. Ďalšia zmena nastane v televíznej programovej službe Jednotka, kde sa stane intendantom bývalý šéf rozhlasu Vincent Štofaník.
  • Google začne platiť niektorým vydavateľom za obsah. S niektorými mediálnymi skupinami v Austrálii, Brazílii a Nemecku sa už dohodol, v rokovaní je s publishermi v ďalších šiestich krajinách. Facebook ešte vlani v októbri oznámil, že tiež má v pláne platiť vydavateľom, ktorí sa objavia na jeho sociálnej sieti v sekcii News.
  • Globálne výdavky na reklamu v tomto roku v dôsledku koronakrízy klesnú o 12 percent, no reklama na platformách ako Google či Facebook zažije omnoho miernejší prepad. Podľa prognóz reklamnej agentúry GroupM prekoná digitálna reklama prvýkrát reklamu v tradičných médiách, ako sú televízia či noviny.
  • Bojkot Facebooku naberá na sile. Minulý týždeň bola spustená výzva #StopHateforProfit, ktorej cieľom je znížiť príjmy z reklamy sociálnej siete Facebook. Dôvodom sú nefunkčné či absentujúce procesy v boji proti nenávistnému a dezinformačnému obsahu. Všetky platené marketingové aktivity na Facebooku zastavili minulý týždeň ako prvé veľké značky The North Face a Patagonia, tento týždeň sa pridali aj Unilever a Coca-Cola.
  • Instagram podnikol ďalšie kroky, aby sa stal silnejším predajným kanálom. Aktuálne skúšajú vybraní influenceri označovanie produktových preklikov do e-shopu priamo z textu príspevku.
  • Viber oznámil uvedenie nových funkcií. Používatelia si môžu vytvárať vlastné GIFy a využívať rôzne nastavenia ako boomerang alebo spätné video. Ďalšími novinkami sú skupinové audio a videohovory pre 20 osôb a skupinové konverzácie až pre 250 osôb.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:31