archív, facebook I.M.
StoryEditor

Týždeň v médiách: Matovič si nedá povedať a naďalej píše detinské statusy. Facebook je dobrý aj pre Budaja a Rattaja

02.08.2020, 12:20
V Amerike spovedali šéfov Amazonu, Apple, Facebooku aj Googlu. Dôvod? Príliš veľká dominantnosť na trhu

Prirýchlo náš premiér Igor Matovič, pochytil od bývalého premiéra Roberta Fica kritiku novinárov. Trvalo mu to len viac ako tri mesiace čo je vo funkcii, čo je celkom rýchlo. Rozdiel je len v tom, že zatiaľ čo Fico, keď už nevedel kam, nadával novinárom do prostitútiek a znížil sa aj k hanlivejším nadávkam ako napríklad "slizké hady" a bol aj osobnejší. Možno si ešte pamätáte ako moderátorovi Markízy Michalovi Kovačičovi prostredníctvom faceboku odkázal, aby sa venoval viac behu, pretože vyzerá záchodový pavúk.

Slovné prestrelky súčasného premiéra Igora Matoviča nie sú zatiaľ ani vulgárne, a ani osobné. Avšak súčasný premiér sa rovnako púšťa do konfrontácií s novinármi, v uplynulom týždni opäť nečakane adresoval relatívne dlhý status na facebooku novinárom, ktorý nazval O lúzrovi a Vyvolených.

"Takto pred rokom boli médiá plné článkov Vyvolených o lúzrovi, ktorý nie je hodný sa viac do parlamentu dostať," píše Matovič na Facebooku. "Zbožňovali Andrejka, Ivanka, Miška, Mirka, Alojzíka ... a lúzrovi predpovedali parlamentnú smrť. Hysterčili, keď si dovolil na ich božikov čo i len krivo pozrieť. Ich podvody či hriechy cielene odmietali vidieť, umenšovali ich, či priamo obhajovali."

Premiér Matovič píše o tom ako vyvolení boli v šoku, keď lúzer dostal od sudcov z ľudu rolu o ktorej nikdy ani nesníval. Podľa Matoviča "Vyvolení" zlyhali, pretože ani dnes kvôli ich bohorovnosti, sebaklame a selektívnej spravodlivosti nevedia nájsť pravdu, zostalo to na sudcoch z ľudu. Napriek tomu, že premiér nikde priamo nespomína novinárov, je zrejmé, že sa im pripomína opäť takto. Kto je  "Lúzer", to hádam nie je ťažké pochopiť.

So statusom však nesúhlasili viacerí, čo sa odrazilo aj v komentároch. Zdá sa, že úloha "šaška" v komentároch prestáva ľudí zabávať a jediné, čo od premiéra očakávajú, je "vládnuť".

Mimochodom, uplynulý týždeň ohodnotila Matovičovu komunikáciu na facebooku aj bývalá premiérka Iveta Radičová. "Za svoje detinské statusy by si zaslúžil, mamovskú po zadku," skonštatovala.  A to ešte netušila, čo príde.

Toto sa už nedá ani komentovať, keby som si nespomenula na susedné Česko, kde "Piráti" na TikToku čistia zrkadlá. Zasa oni to nerobia len tak, ale chcú takto osloviť tínedžerov, ktorých tam sú milióny. Ozaj, vie Igor Matovič, že existuje TikTok?

​V súvislosti s dovolenkami, ktoré Slováci v tomto roku trávia poväčšine na Slovensku, sa sociálnymi sieťami šírila fotografia preplnených Vysokých Tatier. Zdá sa, že aj Tatry majú svoju kapacitu.

Do situácie v Tatrách sa prostredníctvom facebooku  obul ​Igor Rattaj, predseda Predstavenstva Tatry Mountain Resorts, ktoré prevádzkuje lanovky v Tatranskej Lomnici a Starom Smokovci. Ten svoj status na facebooku adresoval tým, ktorí sú proti plánom developerov.

"Kde je tých 75-tisíc ľudí, čo podpísali petíciu, aby sa na Štrbskom Plese nestavali lanovky a parkoviská? No jednoducho stoja v rade na lanovku," napísal v stredu na sociálnej sieti Rattaj. Priložil aj fotky ľudí čakajúcich v rade.

Na jeho status vo štvrtok reagoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). "Po komunistických papalášoch na Vysoké Tatry nabehli privatizéri a rôzni ranní kapitalisti. A napokon tzv. žraloci. Finančné skupiny si predsavzali vyžmýkať z oboch Tatier groše. Z oboch lukratívnych národných parkov by chceli mať super ziskový športový lunapark," napísal Budaj.

Rattajova reakcia na seba nenechala dlho čakať. Podľa neho rovnako, ako existuje 70-tisíc ľudí, ktorí by chceli výstavbu v Tatrách úplne zastaviť, tak existujú aj ľudia, ktorí lanovky považujú za ich prirodzenú súčasť.

Len keby sme všetci vedeli, čo by si vybrali Tatry, keby mohli.

Uplynulý týždeň bol výnimočný aj pre nového šéfa programu v RTVS. Po Marekovi Ťapákovi prichádza divadelný a filmový režisér Anton Šulík. O tom, že Anton Šulík pozná zákulisie tvorby filmov a seriálov, niet pochýb, a preto by sa v úlohe programového riaditeľa mohol dobre cítiť. Pokiaľ sa dokáže vysporiadať s tým, že jeho úloha je riadiaca, a nemusí hneď všetky projekty verejnoprávnej inštitúcie aj režírovať. 

Veľká vec sa diala v USA, kde sa pred kongresmanmi spovedali najvyšší šéfovia štyroch amerických firiem: Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Mark Zuckerberg (Facebook)Sundar Pichai (Google), aby pre členmi amerického Kongresu odpovedali na otázky, či svoje dominantné postavenie na trhu nezneužívajú. A ako to dopadlo? Niektorí kongresmani si myslia, že tieto firmy v podobe, akej dnes existujú, majú monopolnú moc. A preto musia byť regulované a prinútené k zodpovednosti. To je asi prvýkrát, čo sa takto verejne, na pôde amerického Kongresu hovorí o negatívach monopolu štyroch najvýznamnejších firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 05:59