TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Týždeň v médiách: Kočner sa usmieva. Zatiaľ. Slovensko napriek tomu nie je podľa Čaputovej mafiánsky štát

06.09.2020, 10:01
Aj o novom vedení v TA3 a rozpačitom galavečere OTO 2019.

Keď pred koncom minulého roka padol prvý rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, v ktorom súd rozhodol, že si Zoltán Andruskó odpyká 15 rokov vo väzení, médiá začali hovoriť o tom, že v prípade, ak by súd rozhodol o vine Mariána Kočnera, tak by kontroverzný podnikateľ dostal minimálne 25 rokov alebo doživotie. A rovnako by to platilo aj v prípade Aleny Zsuzsovej.

Uplynulý týždeň však znamenal ťažký šok pravdepodobne pre všetky médiá. A nielen pre ne. Súd rozhodol inak ako sme dúfali a v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice oslobodil oboch - tak Mariana Kočnera ako aj Zsuzsovú. Pre rodičov zavraždených to bol tvrdý šok - ihneď po vynesení rozsudku opustili so slzami v očiach súdnu sálu. A rovnako nepochopiteľné sa to zdalo novinárom, politikom, pre všetkých, ktorí kauzu sledujú.

Možno sa takéto rozhodnutie dalo predvídať. Už v auguste prišiel totiž odklad rozhodnutia, dôvodom boli ďalšie potrebné dôkazy. A nedostatok priamych dôkazov ovplyvnil aj výsledok procesu. Sudcovia nepovedali, že Kočner a Zsuzsová skutok nespáchali, povedali to, že na potvrdenie viny nemali dosť priamych dôkazov. A aj keď nepriamych dôkazov bolo dosť, a verejnosť rátala s odsúdením oboch, nestačili sudcom na to, aby jednoznačne potvrdili vinu. Sudcovia nemôžu rozhodovať podľa spoločenskej objednávky, ani podľa "takmer jasných dôkazov".  A preto všetci veríme, že vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice  bude mať jednoznačných vinníkov. Prípad putuje na Najvyšší súd.

Rozhodnutie súdu zároveň vyvolalo diskusiu, či sme alebo nie sme mafiánsky štát. Pomenoval ho tak napríklad aj nemecký Die Welt. ​"Šok je veľký a poznatok jednoznačný: Slovensko je mafiánskym štátom. Vitaj v klube," uviedol Die Welt.

Na otázku, či je alebo nie je Slovensko mafiánsky štát, odpovedala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá to jednoznačne odmietla. "Ja sa s takýmto označením nestotožňujem. Faktom je, že čelíme odhaleniam o korupcii na vysokých miestach vrátane justície, je dobré že čelíme takýmto odhaleniam," povedala prezidentka s dôrazom na to, že sa korupcia vyšetruje. 

Podľa nej to však neznamená, že v krajine nie sú problémy. "Sme krajina, kde sa občas objavia mafiánske praktiky, ale nie sme mafiánskym štátom," povedala Zuzana Čaputová.

TA3 bude viesť opäť žena

Ešte pred necelými dvoma týždňami sme písali o tom, že naša spravodajská televízia - TA3 bude mať nové vedenie a novým generálnym riaditeľom sa stane Michal Ruttkay, ktorého verejnosť môže poznať ako jedného z kandidátov v posledných voľbách na post šéfa RTVS. Mala to byť 100 percentná informácia. Ale aj tu platí, že kým sa nepodpíše zmluva, nie je nič isté.  V uplynulom týždni však nastala nečakaná zmena, keď spravodajská televízia síce potvrdila zmeny na najvyššej pozícii, ale namiesto Ruttkaya sa vedenia televízie ujíma opäť žena. Je ňou Mirjana Hron Sikimič, ktorej profesionálna kariéra je spätá s mediálnym domom News and Media Hodling. Tu ešte v čase, keď vydavateľstvo pôsobilo na trhu ako Spoločnosť 7 plus (denník Plus Jeden deň, Plus 7 dní, Záhadkár, EMMA a ďalšie tituly), bola Hron Sikimič šéfkou obchodu a neskôr aj generálnou riaditeľkou.

​V súčasnosti Mirjana Hron Sikimič mieri do TA3 na pozíciu generálnej riaditeľky. A spolu s ňou bude vo vedení spravodajskej televízie aj Oľga Dúbravská, ktorá pravdepodobne prevezme marketing a PR televízie a tiež Zuzana Martináková. Bývalá novinárka a politička bude mať pod palcom spravodajstvo.

Spravodajská televízia dosiaľ nepotvrdila ani meno nového investora, ani podiel, ktorý má v televízii získať. Nepotvrdené informácie však tvrdia, že výrazne väčšia časť zostane vo vlastníctve Ivana Kmotríka. Uvidíme, či finančná injekcia, ktorá prichádza s novým investorom bude dostatočne silná na to, aby sa spravodajská televízia naplnila svoju stratégiu a presadila sa viac v online priestore a zároveň si dokázala získať viac ako 2 -3 percentný podiel na trhu, ktorý má momentálne.

OTO v tieni pandémie

Aj anketu o najúspešnejšiu osobnosť televíznej obrazovky, v ktorej diváci rozhodujú aj o najobľúbenejších programoch, hercoch, spevákoch či skupinách (OTO 2019), poznačila pandémia. Jej dvadsiaty ročník sa mal vysielať ešte v apríli, ale v dôsledku pandemickej situácie sa presunul na september. Je potrebné priznať, že neúčasť Markízy z dôvodov pandemických opatrení usporiadatelia príjemne zvládli. Osobnosti reprezentujúce túto televíziu, čakali na výsledky v budove Markízy a organizátori ich s vyhlasovaním výsledkov v divadle spojili prostredníctvom obrazoviek. A toto bol možno moment, z ktorého mohli organizátori vyťažiť viac. Možno by bolo omnoho zaujímavejšie sledovať tímy televízií, ktoré by vyhlásenie výsledkov prežívali spoločne v televízii, ktorú reprezentujú. Tri tímy by tak spájal prostredníctvom telemostu moderátor.

Možno by to bolo zaujímavejšie aj preto, že by organizátori mali jednotnú ideu, ktorú by moderátor a odovzdávajúci cien nasledovali naprieč celým programom. A tak celé odovzdávanie vyznievalo prinajmenšom rozpačito na úkor osobností, ktoré si svoju sošku naozaj zaslúžili.  Každý si "chvíľu ťahal svoju pílku". Raz to bolo "o srande, pretože časť nominovaných čakala v Markíze", potom o tom ako Rusko sedí a čaká na rozsudok v prípade zmeniek, potom o vážnych témach ako je nosenie rúšok či podpore slovenskej kultúry, sem-tam sa to zvrhlo na reklamu nových programov Markízy a JOJ - Dvaja na jedného vs. Zlatá maska, potom sme počuli vsuvku o vychovávaní detí či anjelovi a čertovi v šoubiznise. Kedysi najsledovanejšej a najreprezentatívnejšiej udalosti sezóny v šoubiznise nedokázali dať patričný punc atraktívneho galavečera ani honosné a luxusné večerné róby prítomných dám.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:54