StoryEditor

Akcie Oracle po zverejnení prevzatia siete TikTok prudko vyskočili

Zdá sa, že Microsoft je z hry vonku.

Dlho sa predpokladalo, že víťazom bitky o sociálnu sieť TikTok v USA bude Microsoft. Podľa včera zverejnených správ sa ním však pravdepodobne stane Oracle.
 

​Iniciátorom celého procesu je Biely dom, ktorý sa v rámci americko-čínskej obchodnej vojny vyhráža čínskej spoločnosti ByteDance, že zakáže jej sociálnej sieti TikTok pôsobenie na americkom trhu. O prevzatí siete pod Microsoft už prebehli aj prvé rokovania.

Cez víkend však dohodu prekvapivo oznámila spoločnosť Oracle. Zdá sa, že Microsoft je z hry vonku. Oracle namiesto priameho odkúpenia aktivít TikTok ponúka model partnerstva. Podľa predbežných správ sa tak stane „dôveryhodným technologickým partnerom“, hoci nikto v súčasnosti nevie, čo to presne znamená.

Spoločnosť Oracle doposiaľ nevydala tlačovú správu, preto nepoznáme bližšie podrobnosti. Predbežné správy však hovoria, že toto riešenie bude pre Američanov „bezpečné“, takže by malo prejsť cez schvaľovanie americký úradov.

Akcie Oracle sa na základe týchto informácií posilnili o 4,3 percenta, čo dokazuje ako citlivo reagujú investori na možný vstup firmy do oblasti sociálnych médií. Je totiž veľmi zvláštne, že spoločnosť, ktorá je v súčasnosti zameraná výsostne na biznis softvérové riešenia v USA, zrazu vstúpi do sociálnych médií.

Saxo Bank

Medzi ďalšie zaujímavé pohyby v technologickom sektore patrí aj predaj spoločnosti Arm, ktorá vyrába čipy.  Súčasný vlastník, SoftBank Group, ju predá spoločnosti Nvidia za 40 miliárd dolárov formou predaja akcií. Arm je vlastníkom dôležitých svetových patentov čipov pre polovodiče a jej akvizíciou si Nvidia podstatne upevní pozíciu jedného z popredných svetových výrobcov počítačových čipov v 21. storočí.

Nvidia sa akvizíciou spoločnosti Arm katapultovala priamo do centra pretekov v technologickom zbrojení medzi USA a Čínou. Spoločnosť Arm má totiž lukratívne postavenie v Číne. Hrozí, že čínske regulačné orgány by mohli blokovať túto časť akvizície, pretože transfer kľúčových technológií z neutrálnej krajiny, ako je Japonsko, do americkej technologickej spoločnosti, sa dá považovať za hrozbu pre Peking.

01 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 02 - Modified: 2023-05-02 08:55:35 - Feat.: - Title: Influencerka Lady Zika hovorí na sieťach o viere v Boha. Podľa sledujúcich šíri nenávisť a homofóbiu 03 - Modified: 2023-05-08 19:59:19 - Feat.: - Title: TikTok môže byť pre firmy tikajúca bomba. Pomáha značkám alebo ohrozuje ich reputáciu? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-28 07:16:54 - Feat.: - Title: Na online nákupy minú Európania priemerne 340 eur mesačne
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 19:29