TASR/Miroslav Košírer
StoryEditor

Týždeň v médiách: O investíciách Matovičovej Pavlínky alebo ako vyzerá transparentnosť na Slovensku

20.09.2020, 10:28
Aj o rozprávke s rôznym koncom, v ktorej sa stretli Kollár s Haščákom.

Pluska prišla v uplynulom týždni s informáciou, ktorá sa týkala manželky nášho premiéra Igora Matoviča - Pavlínky. "Podľa našich informácií v Arca Capital vraj investovala aj manželka premiéra Igora Matoviča. Údajne išlo o poriadne vysoký vklad, možno až do 10 miliónov eur," napísala Pluska. "Snažili sme sa zistiť, či to je pravda, a ak, či na investícii zarobila alebo, naopak, stále prerába. Či Pavlíne Matovičovej nebol vklad predčasne vyplatený len preto, lebo v Arce už vedeli, že bude zle a s manželkou premiéra chceli ostať zadobre. V tomto prípade by išlo o nezákonné zvýhodnenie veriteľa," pokračovala Pluska.

Portál sa snažil vzápätí kontaktovať premiéra, ktorý ale Pluske odpovedal, nech sa nemieša do toho, kam sa jeho manželka rozhodne investovať. Aj keď nejde o žiadne malé peniaze, ale o veľkú sumu peňazí, ktorú väčšina Slovákov nikdy nemala na svojom účte. Článok vyšiel v stredu a do soboty premiér Slovenska mlčal, až potom zorganizoval tlačovú konferenciu pre novinárov. A vzápätí aj napísal status na svoj Facebook.

Vo svojom statuse premiér poďakoval "ľuďom za dôveru", pretože premiér od začiatku totiž vedel, že jeho manželka neinvestovala v Arce Capital. "V skutočnosti Pavlínka kúpila tri zmenky po 200 tisíc eur v inej firme - Arca Investment, nič jej z nich nebolo dodnes vyplatené ... firma ide do konkurzu, t.j. nijako nebola zvýhodnená a čaká na výsledok úplne rovnako ako každý iný veriteľ," píše Matovič vo svojom statuse. To, že premiér neodpovedal od štvrtka na otázky, považoval za skúšku dôvery. Mimochodom svoj status začal oslovením: "Penta (Plus 7 dní), Fico a Pellegrini tvrdili, že...", čím vlastne poukázal na to, kto stojí za touto kauzou, a obvinil ich z ohovárania.

Prečo to spomíname? V piatok večer sa nečakane stretli predseda parlamentu a šéf Sme-rodina Boris Kollár s Jaroslavom Haščákom, majiteľom Penty, ktorému patrí aj Pluska, kde informácia o investovaní peňazí Matovičovej manželky vyšla. Malo to byť tajné stretnutie, ale viaceré médiá priniesli sériu fotografií zo stretnutia a aj videorozhovory po stretnutí oboch pánov.

A zatiaľ čo Haščák tvrdil, že sa s Borisom Kollárom stretol kvôli tomu, aby mu povedal o knihe, ktorú píše, Kollár tvrdil, že sa stretli, aby Haščákovi porozprával o súkromných záležitostiach a atakoch na osobu predsedu parlamentu. 

Na stretnutie Kollára s Haščákom zareagoval aj premiér Igor Matovič, ktorý povedal, že zatiaľ čo Borisovi Kollárovi veril podľa jeho mimiky, Jaroslavovi Haščákovi neveril vôbec.

Toľko asi o transparentnosti na slovenský spôsob. Igor Matovič, ktorý bol kedysi zvyknutý kritizovať majetky opozície, je na opačnej strane a sám sa musí brániť. A žiaľ, ani zďaleka si nevybral spôsoby politika či štátnika, ale chlapca, ktorý sa hrá vo veľkej politike. A, začína rozdeľovať spoločnosť, keď sám hovorí: "Ide sa do boja." Vrátane boja s médiami.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 16:33