TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Týždeň v médiách: Hľadá sa tlačiareň pre vládne noviny. Aj o roztržke na tému zvyšovania koncesií

27.09.2020, 10:19
Sulík odkazuje, že v prípade novín "bude aspoň na čom čistiť zemiaky".

Premiér Igor Matovič rezonoval v uplynulom týždni v médiách kvôli nie jednej téme. Najskôr rezonovala myšlienka, ktorú avizoval ešte v apríli a týkala sa vládnych novín. Igor Matovič sa nevzdal nápadu "vládnych novín do každej domácnosti", v rámci ktorých by informoval občanov Slovenskej republiky o tom, ako funguje štát. Ešte v máji tohto roka sa hovorilo o tom, že noviny budú vychádzať v náklade 2 milióny, čo predstavuje najvyšší náklad novín medzi tlačenými novinami v súčasnom období.

Hospodárske noviny ešte v máji prerátali, že distribúcia 32-stranových novín v počte 2 milióny kusov pri cene 15 centov za výtlačok by vyšla na 300-tisíc eur každý mesiac. A to bez ceny za tlačiareň či financovania ľudí, ktorí tieto noviny napíšu a pripravia. V súčasnosti síce ešte nevieme, kto bude noviny písať, nepoznáme ani obsah, zatiaľ sa hľadá tlačiareň, ktorá by tieto noviny vytlačila. Ak vezmeme do úvahy, že náklad 2 milióny kusov je dnes zďaleka najvyšší náklad medzi súčasnými denníkmi, ak tlačiareň získa zákazku na vládne noviny, zďaleka sa nemusí obávať o svoju existenciu.

Viacero politikov nesúhlasí s týmto nápadom. Taký minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) napríklad verí, že náklad novín sa zníži v čo najväčšej možnej miere. Aj je tu aj Richard Sulík, minister hospodárstva a líder strany SaS. Ten nápad s vládnymi novinami nepovažuje vôbec za dobrý, a už vôbec nesúhlasí s tým, aby sa tlačili na papieri. A ak Sulík nepovažuje nápad za racionálny, okomentuje to svojsky, tak aby tomu rozumel úplne každý: "Aspoň budú mať ľudia na čom zemiaky čistiť a jablká na zimu a jeseň do čoho baliť," povedal na margo tlačených vládnych novín.

Roztržka o koncesie

S médiami súvisí aj ďalšia téma, ktorá sa rozoberala v uplynulý týždeň. Ide o financovanie verejnoprávnej RTVS a špeciálne výšky koncesionárskych poplatkov. Momentálne je výška koncesií na úrovni 4,64 eura jedna z najnižších v Európe. Pripomeňme, že od úhrad sú napríklad oslobodení dôchodcovia. Bývalý šéf RTVS Václav Mika spolu s exministrom kultúry Marekom Maďaričom uvažovali nad výškou koncesií na úrovni 7 eur. Už v tom čase bolo zrejmé, že oznámiť občanom aby platili viac, je nepopulárne opatrenie. Omnoho lepšie je im povedať platiť nebudete viac.

Ale aj súčasné ministerstvo kultúry prišlo na to, že bez navýšenia úhrad to nepôjde. Médiá v tomto týždni priniesli informáciu, že nová suma by sa mala pohybovať na úrovni 8,5 eur. Šéf RTVS je určite za zvýšenie koncesií, a víta návrh komisie pri ministerstve kultúry, ktorá hovorí o sume 8,5 eura. Ministerstvo kultúry SR tiež vníma potrebu navýšenia sumy za koncesie, ale hovoriť o konkrétnych číslach je veľmi predčasné, tvrdí. A je tu aj názor premiéra, ktorý prostredníctvom Facebooku oznámil, že nič sa zvyšovať nebude. Napísal "odkaz strašiakom - koncesionárske poplatky sa zvyšovať nebudú. Roky sme ich kritizovali ako neférovú rovnostársku daň, takže určite ich teraz nebudeme dvíhať len preto, lebo si to niekto praje."

Pokuta za Boha šoubiznisu. Naozaj?

Svojho času dostala od Rady pre vysielanie a retransmisiu pokutu za humor televízia JOJ. V relácii Inkognito trojtisícovú pokutu. Dôvodom bol čierny humor. V uplynulom týždni sa riešila podobná téma. Rada pre vysielanie sa zaoberala ponosom zo strany diváka, ktorý sa sťažoval na reláciu Osobnosť televíznej obrazovky - OTO. Scénárista si vymyslel fiktívneho "Boha šoubiznisu", narážky na boha sa objavili aj vo viacerých ďakovačkách ocenených osobností či pri dokrútkach s nominovanými. Rada pre vysielanie skonštatovala, že všetky sťažnosti sa týkajú  "možného porušenia § 19 ods. 1 písm. b) ZVR – znevažovanie alebo hanobenie na základe viery a náboženstva.“ 

Niežeby bol tento ročník relácie OTO mimoriadne vydarený, avšak pokute za humor, aj keď nevydarený, nerozumiem. Troška nadhľadu by v tomto prípade naozaj neuškodilo. To naozaj niekto verí tomu, že Boh šoubiznisu existuje?

Prečo neexistuje pokuta za výroky v parlamente?

Škoda, že podobná Rada za nevhodné výroky a nadávky neexistuje v prípade vyjadrovania politikov, ktorí riadia našu krajinu. Nový výrok "mydliť barana", ktorý zaznel v uplynulom týždni z úst nášho premiéra by si zarobil na dobre mastnú pokutu. Viete ako som sa hanbila, keď som mala toto spojenie vysvetliť svojmu českému kolegovi? Predstavte si, že by existovali pokuty za nadávky, oplzlosti či iné nevhodné vyjadrenia, ktoré odznejú na pôde parlamentu. Možno by téma zvýšenia koncesií, nebola vôbec aktuálna. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 10:30