StoryEditor

Týždeň v médiách: Kauza Očistec, ale aj o čakaní na víťaza amerických volieb. Aj o tom, že na Slovensku rastie nový mediálny magnát

08.11.2020, 09:06
Aj o tom, že na Slovensku rastie nový mediálny magnát.

Ten, kto vymýšľa názvy pre akcie NAKA - Víchrica, Dobytkár, má "poetickú dušu". Najnovší zásah pod názvom Očistec bol síce top témou uplynulých dní, ale rezonovať bude určite aj v najbližších dňoch. A ak by niekto písal dejiny súčasnej politiky na Slovensku, Očistec by mal svoju špeciálnu kapitolu.

NAKA sa v uplynulých dňoch zamerala na bývalé vedenie polície a zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška, ale aj šéfa protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera. Ľudia, ktorí mali šéfovať polícii a bojovať za spravodlivosť, napriek tomu to bolo úplne inak. Namiesto toho vidíme aká skazená bola situácia v polícii. Ak si to neviete predstaviť, prečítate si Aktuality, ktoré píšu o tom, ako "policajnú chobotnicu riadil Norbert Bödör zo 6. poschodia".

​Tibor Gašpar takto pred rokom či dvoma pravidelne komunikoval s médiami, kde obhajoval nielen seba, ale aj činnosť Policajného zboru.

Pre Pravdu na margo náhodného prideľovania spisov povedal: "Odmietam úvahy, že sa niekde manipuluje, a narážky, že sa to zametá. Áno, upratovačky chodia po policajnom prezídiu a zametajú, ale nie spisy".

Pečený-varený bol ale najmä v Hlavných správach. Tento portál mu pravidelne poskytoval výrazný priestor na jeho obhajobu a osočovanie tých, ktorí mali na jeho konanie v pozícii Prezidenta Policajného zboru iný názor. Dokonca mu poskytol priestor v rozhovoroch na pokračovanie.

O možnom odpočúvaní zavraždeného Jána Kuciaka reagoval takto: „Ja viem o jednom nezákonnom odpočúvaní, a to bolo to slávne ministerstvo obrany za minulej vlády."

V ďalšom rozhovore kritizuje "liberálne médiá", ktoré podľa neho za asistencie prezidenta Kisku a politickej opozície, tak ako po vražde novinára Kuciaka a jeho priateľky, opäť volajú po mojom odvolaní z pozície poradcu na základe nepravdivých a nepreverených informácií."  

Ale súhlasíme s Gašparovým vyjadrením: "Pochopili ste to správne, presne tak to je: ak hovorili pravdu, tak sa nemajú čoho báť. A kto nehovorí pravdu, mal by za to niesť zodpovednosť."

Handrkovanie sa o post prezidenta v USA

Celý svet v uplynulom týždni sledoval ako sa vyvíjajú prezidentské voľby v USA. O kreslo prezidenta sa uchádzali dvaja prezidentskí kandidáti - súčasný prezident Donald Trump a Joe Biden. Päť dní Američania spočítavali hlasy a médiá farbili štáty buď do modra alebo červena. A tiež prinášali hrubé a neslušné urážky, ktorými Trump atakoval svojho konkurenta.

Donald Trump napriek tomu, že výsledky neboli oficiálne a pre oboch kandidátov veľmi tesné, pravidelne vyhlasoval, že voľby vyhral a snažil sa spochybniť zratávanie hlasov. Pravidelne opakoval, že mu víťazstvo  počas sčítania hlasov chce ukradnúť skorumpovaná mašinéria ovládaná jeho súpermi z radov demokratov.

Po jednej tlačovke, v ktorej opäť útočil na opozičného kandidáta Bidena televízie dokonca stopli jeho niekoľkominútový prejav, s odôvodnením, že sa dopúšťa šírenia konšpiračných teórií.

Po tom ako Joe Biden oficiálne vyhral voľby, Donald Trump výsledky opäť poprel, pretože odmieta priznať, že voľby prehral. Preto opäť pripomenul, že voľby na súde spochybní a nechá prerátať všetky hlasy.

Politický komentáror CNN Anderson Cooper najmocnejšieho muža na svete (pretože Donald Trump stále prezidentom je) prirovnal "k tučnej korytnačke, ktorá sa, obrátená na pancieri, trepoce na Slnku".

Svojho času napríklad brazílsky luxusný magazín Top Magazine chcel pripomenúť bohatým ľuďom, aby rozumne minuli svoje peniaze, kým nie je úplne neskoro. Agentúra ALMAPBBDO vytvorila kampaň, v ktorej bohatým podnikateľom prisúdila v budúcom živote - v čase nevhodne minutých finančných prostriedkov, novú podobu. Billa Gatesa napríklad znázornila ako lamu, Marka Zuckerberga ako ovcu a Donalda Trumpa ako sovu. Médiá vtedy zauvažovali nad tým, či múdra sova je pre Trumpa to najvhodnejšie zviera, v každom prípade, "sranda" to je.

Ads of the World

​Mimochodom vedeli ste si tipnúť, aký je počet novín v USA, ktoré podporovali o voľbách Trumpa a koľko Bidena? Podľa prieskumu The American Presidency Project 47 dôležitých amerických novín podporovalo Joe Bidena, pričom ich celkový náklad je 9,58 milióna. Prezidenta Trumpa chcelo vidieť v prezidentskom kresle 7 novín s celkovým nákladom 863 000. USA Today, The New York Times a The Chicago Tribune sú noviny, ktoré podporili Bidena, zatiaľ čo The New York Post a Boston Herald podporujú Trumpa.

Svoj názor na to, kto by ma byť prezidentom USA, vyjadril na titulnej strane aj prestížny The Economist. Odporúčame všimnúť si detail pri americkej vlajke.

The Economist

​Nový mediálny magnát?

Možno sme to s titulkom trochu prehnali, ale na Slovensku získava určite väčšiu silu v mediálnom svete. Reč je o Petrovi Núñezovi, ktorý v uplynulom týždni rozvíril mediálnu scénu informáciou, že je vlastníkom nového online denníka Štandard. A prečo hovoríme o rastúcej sile Petra Núñeza?

Viacerí ho možno poznajú ako režiséra a producenta, ktorý spolupracoval a spolupracuje pravidelne s našimi televíziami. Zoznam týchto aktivít je dlhý, spomenieme aspoň tie posledné. Pre RTVS tvorí viacero projektov - pod palcom mal napríklad formát Najväčší Slovák, či folklórnu šou Zem spieva, kde je majiteľom licencie, Slnko v sieti, CE ZA AR - Cena za architektúru, ale aj reláciu 5 proti 5. Pre TV JOJ pripravuje Modré z neba.

Núñez je úspešný aj vo filme. Obzvlášť sa mu zadarilo ako producentovi romantickej "evitovky" Všetko alebo nič, ktorý v čase uvedenia do kín patril k jedným z najnavštevovanejším filmom. Neskôr produkoval ďalšiu "evitovku" Príliš osobná známosť.

Núñez vlastní sčasti televíznu stanicu Senzi, pre Slovak Telekom pripravoval projekt TV Folklorika.

Pred časom boli známe aktivity  Núñeza a jeho Loco agency pri vzniku Media Connection, kde spolupracoval s agentúrou Penty - Media and Digital Services, spolupráca sa týka poskytovania mediálnych služieb a predaja reklamy do médií.

Poslednou novinkou ako sme spomínali je vznik konzervatívneho online denník Štandard. "Ambíciou Štandardu je vyvážiť silné postavenie liberálnych denníkov a portálov," uviedol pre TASR šéfredaktor nového portálu Jaroslav Daniška.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 14:49