TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Týždeň v médiách: Facebook rulezz Igora Matoviča: Jeden Sulíkov status dokáže viac ako tím najlepších odborníkov v krajine

15.11.2020, 09:17
Premiér naďalej ignoruje vedcov, pri boji s pandémiou rozhoduje politika.

Kto by bol povedal, že jeden status na facebooku zmení plány nášho Ústredného krízového štábu na čele s našim premiérom Igorom Matovičom. Alebo vitajte v krajine, kde v boji proti pandémie rozhoduje konflikt politikov na sociálnych sieťach.

To, že pre nášho premiéra je komunikácia na tejto sociálnej sieti mimoriadne dôležitá, všetci vieme. A už v minulosti sa stala priestorom pre výmenu názorov s ministrom hospodárstva a lídrom SaS Richardom Sulíkom. V uplynulom týždni sa virtuálny vzťah Igor Matoviča a Richarda Sulíka ešte zintenzívnil. Stalo sa to po statuse ministra hospodárstva, ktorý skritizoval plošné predĺženie núdzového stavu bez ďalšej spolupráce s odborníkmi. A veci sa zrazu pohli.

Znenazdajky Igor Matovič zverejnil status, v ktorom oznámil uvoľnenia opatrení: otvorenie divadiel, kín a kostolov s maximálnou kapacitou 50 percent, fitness a plavární s maximálnym počtom 6 osôb na 15 metrov štvorcových jedna osoba a spustenie Slovenskej hokejov ligy a 1. futbalovej ligy zatiaľ bez divákov. Premiér informoval, že tieto uvoľnenia schválila pandemická komisia na základe jeho návrhov.

Na status Igora Matoviča opäť zareagoval, Richard Sulík: "Oplatilo sa," napísal. "Ak je výsledok takýto, nechám na sebe aj drevo rúbať. Ešte reštaurácie a som spoko.):"

A nielen reštaurácie zostali bez povšimnutia Pandemickej komisie na čele s Igorom Matovičom, ale aj školy. Žiaci druhého stupňa a študenti stredných škôl budú takmer mesiac doma  a vzdelávajú sa prostredníctvom dištančného vzdelávania. Nové nariadenia Ústredného krízového štábu vzbudili opäť polemiku a pozdvihnutie obočia, obzvlášť potom ako sa udiali po oznámení ďalšieho tvrdého lockdownu. A niekde na streche čvirikajú vrabce, že reštaurácie a školy zostanú nepovšimnuté preto, lebo je to agenda SaS, a s lídrom tejto strany predsa premiér vedie virtálnu dišputu prostredníctvom facebookových statusov. Opäť sa dostáva na povrch to, čo by sa malo riešiť za zatvorenými dverami. A nielen to, možno ste zaregistrovali ako sa mení Matovičov tím odborníkov na riešenie pandémie. Veľmi pekne túto zmenu popísala Eva Čobejová pre portál Postoj.

"Prvá vlna pandémie na jar patrila jednoznačne epidemiológom a hygienikom. Médiá ich vyhľadávali a oddane počúvali. Keď vystupoval premiér a ohlasoval, čo treba robiť, čo uzavrieť, čo zakázať, zvyčajne stál za ním celý špalier hygienikov a epidemiológov, prípadne ešte iných znalcov biologických vied. Premiér ich pozorne počúval a dával si pozor, aby pri formovaní stratégie v boji proti hnusobe nepôsobil ako sám vojak v poli.

Druhá vlna je celkom iná. Všimli ste si to? Igor Matovič je zase sám sebou a ide svoju sólo jazdu. Pochopil, že hygienici a epidemiológovia mu už veľa nového o epidémii nepovedia, že tým základným postupom už porozumel a navyše sa veľmi podobne variujú vo všetkých krajinách postihnutých koronavírusom. Igor Matovič ide svoju typickú sólo jazdu. A po zmene taktiky sa vymenila aj zostava ľudí, ktorí stoja po jeho boku, keď verejne oznamuje, čo budú ďalšie kroky v boji s vírusom. Odborníkov ubúda, politikov pribúda. Po boku Matoviča stojí zväčša Krajčí, Naď, občas ešte Krajniak a Gröhling, veľmi zriedkavo Sulík. Už to riadia politici. Dnes už vidno po boku premiéra zvyčajne len dve nepolitické tváre – hlavného hygienika Mikasa a šéfa slovenských infektológov profesora Jarčušku," vecne vystihuje situáciu v našej krajine Eva Čobejová.

Sólo jazdu Igora Matoviča nehodnotí pozitívne ani Ľuboslav Kačalka z Hospodárskych novín. "Možno to bude znieť trocha absurdne, no riešením na mnohé problémy je ešte viac premiéra Igora Matoviča na televíznych obrazovkách. Konkrétne by sa zišli priame prenosy z rokovaní pandemickej komisie, krízového štábu, ale aj iných stretnutí, napríklad s podnikateľmi," píše Kačalka.

A na ešte jednu vec upozorňuje Eva Čobejová. A síce na to, ako sa podceňujú dáta. Napríklad tie, ktoré zbierajú a vyhodnocujú Ivan Bošňák, Viliam Bendík a Jakub Tillinger, presne tí, ktorí založili Dáta bez pátosu, kde pravidelne analyzujú a zverejňujú dáta z jednotlivých častí Slovenska. A áno, aj predpovedajú vývoj v jednotlivých krajoch. Nie, ešte sme sa nikde nedozvedeli, že spolupracujú alebo že by ich na spoluprácu vyzvala napríklad pandemická komisia.

Mimochodom to, že Igor Matovič nespolupracuje s odborníkmi, svedčí aj jeho súboj s vedcom Pavlom Čekanom. Na jeho adresu premiér povedal: „Viem, že je ľúbivé šíriť hlúposti, ktorými by sme ľuďom znechutili pocit, že sa podieľali spoločne s miliónmi iných ľudí na skvelej veci. Pripadá mi to však dosť nízke a nehodné ľudí, ktorí to šíria.“ A v televízii na adresu vedca povedal:„je výrobca PCR testov, treba to aj takto brať“ a dodal, že „výrobcovia PCR si budú silou-mocou to svoje dieťa hájiť“. Pavol Čekan totižto upozornil aj na slabé stránky antigénových testov, ktoré boli použité v celoplošnom testovaní. Mimochodom Pavol Čekan so svojim tímom v máji vyvinuli nové diagnostické testy na COVID-19, ktoré putovali na Slovensko. V uplynulých dňoch informoval o ďalšej novinke - o testoch, ktoré odlíšia Covid-19 od bežnej chrípky. Vyvinul ich opäť Pavol Čekan so svojim tímom.

 A že virtuálny spor premiéra a ministra hospodárstva stále pokračuje, hovorí aj nový status Igor Matoviča, ktorý "do nedele čaká na splnenie domácej úlohy kolegom Sulíkom - ako otvoriť školy a reštaurácie. To bol môj cieľ s Komunitným testovaním, ktorý kolega vyhlásil cez status z dovolenky za hlúposť. Nevadí, on je taký. Nechám sa poučiť ... a naozaj nedočkavo čakám na jeho alternatívny plán, ako do bodky splniť požiadavky odborníkov a všetko otvoriť bez masívneho testovani a lockdownu."

Mimochodom, v uplynulom týždni Facebook zmazal niektoré príspevky Igora Matoviča, pretože porušovali autorské práva. Jeden by povedal: škoda, že iba tie.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:50