StoryEditor

Týždeň v médiách: Zrušený facebook Zem a Vek, smrť Lučanského, Fico v exotike či správy v RTVS

03.01.2021, 08:48
Päť krátkych postrehov toho, čo sa udialo v médiách posledný týždeň.

1. V uplynulom týždni Facebook zrušil stránku Zem a Vek. V tomto prípade ide o trvalé zrušenie, avšak stránka sa môže voči tomuto kroku ešte odvolať, píše Denník N. Zem a Vek dostal túto sankciu nie preto, že má odlišný - alternatívny názor, ako to mnohí jeho priaznivci interpretujú, ale preto, že šíri klamlivé informácie, vrátane nepravdivých informácií o Covid-19. Tento krok je zatiaľ prvou kvapkou v mori - napríklad ďalší podobný web typu Zem a vek, Hlavné správy majú niekoľko účtov a len ten jeden má 128-tisíc sledovateľov.

2. Top témou slovenských médií bola smrť bývalého prezidenta policajného zboru Milana Lučanského. V tomto prípade nám chýba jednotná línia komunikácie a známe sú iba čiastkové vyhlásenia, aj to viacerých politických činiteľov. K prípadu sa okrem premiéra Igora Matoviča, vyjadrujú postupne viacerí ministri a ministerka - spravodlivosti, vnútra, aj obrany. Minister obrany Jaroslav Naď napríklad vyhlásil, že chce identifikovať človeka, alebo ľudí, ktorí umožnili zdravotný únik informácií Milana Lučanského. O niekoľko dní, prichádza Denník N s článkom o tom, že má k dispozícii doteraz neverejné dokumenty, z ktorých je možné získať bližšiu predstavu o tom, čo sa dialo pred smrťou Milana Lučanského. To, že Denník N (a možno aj ďalšie médiá) majú k dispozícii čoraz častejšie "doteraz nezverejnené informácie", je fakt. Možno si ešte spomeniete na to, ako minulý rok médiá mali k dispozícii tajnú informáciu o tom, ako hlasoval senát v prípade najsledovanejšieho súdneho procesu na Slovensku, ktorý sa týkal vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Téma prezrádzania nie je na Slovensku nová, a čím viac diskusií na tému "zverejnenia doteraz nezverejnených informácií", tým menej transparentnosti v komunikácii a väčšie možnosti k dezinpretácii faktov.

3. Robert Fico sa opäť snaží zbierať politické body, a nezabráni mu v tom ani dovolenka v exotike.  Na dovolenke v Dominikánskej republike natáča po smrti Milana Lučanského video, v ktorom obviňuje nielen túto vládnu moc, ale aj novinárov. V médiách vidíme aj jeho fotky z dovolenky, kde má poslušne nasadené rúško. Je to ten istý Robert Fico, ktorý na Slovensku chodí bez rúška a spochybňuje kroky vlády. Obrázok priniesol Nový čas, paradoxne v tom istom vydaní sa nachádza aj inzercia a rozhovor s Robertom Ficom, ktorý hovorí o tom, že ako strana Smer-SD prežili klinickú smrť a smerujú k 15 percentám.

Nový čas

4. V RTVS by mali citlivejšie zostavovať správy v hlavnej spravodajskej televízii. V čase, keď vláda rokuje o ďalších prísnejších opatreniach, verejnoprávna televízia hovorí o tom, že Tatry zažívajú zlatý "pandemický týždeň". O deň neskôr, na Silvestra sa z reportáže prihovára Igor Rattaj, ktorý hovorí o tom, že v Tatrách je na Silvestra veľa lyžiarov, ale zďaleka nie toľko ako minulý rok.

RTVS

​5. Veronika Velez-Velez Zuzulová robí výbornú prácu pre verejnoprávnu televíziu. Pravidelne komentuje a analyzuje jazdu Petry Vlhovej. A nielen to, vie sprostredkovať aj rozhovor so špičkou lyžiarok ako je Mikaela Shiffrinová či Michella Gisinoová, čo je pre slovenského diváka naozaj príjemná lahôdka.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:30