StoryEditor

Týždeň v médiách: Cibulkovej očkovací fail, koniec vymyslených zmeniek či prenasledovanie novinárky Tódovej z Denníka N

16.01.2021, 21:37
Aj o zásadovom postoji automobilky Škoda.

Niekoľko tém rozvírilo hladinu v médiách v uplynulý týždeň. V úvode týždňa doznieval fail Dominiky Cibulkovej. Známa tenistka spolu so svojim manželom bola uprednostnená pri očkovaní na Covid-19. A situácia nabrala spád po jej "akože" ospravedlnení sa na sociálnych sieťach, ktorý si napísala buď sama, alebo jej ho poradil nejaký neprofesionálny človek. Slová, ktorá si vybrala, boli nesprávne. Veľmi taktne a jemne povedané vzbudzovali úsmev. A v realite? Portál Zomri mal opäť žatvu.

Ministerstvo zdravotníctva odsúdilo uprednostňovanie pri očkovaní a poslanci dodatočne schválili pokutu vo výške 10 000 eur, ktorá sa bude týkať nedodržiavania poradia očkovania na ochorenie COVID-19.
Cibulkovej prípad opäť tiež pripomenul, ako dôležité je správne vedieť reagovať aj v krízových situáciách. A profesionálna kampaň v súvislosti s vakcináciou, ktorá má pomôcť pri boji s Covid-19, začína chýbať ako soľ. V susednom Česku na nej pracujú  po fiasku s reklamným letákom, kde bola vyobrazená ihla, komunikačné agentúry združené v Asociácii komunikačných agentúr. Prvý výsledok ich práce bolo video ešte pred Vianocami. Ľudí má povzbudiť k očkovaniu báseň Jiřího Wolkera, v ktorej sa hovorí: "Snad plakali jsme, – ale teď chcem žít! A budeme. Tak, jako dřív! Díky očkování,“ doplnili textáciu básne českí autori.

Vinní. Najväčšia ekonomická kauza v dejinách slovenskej justície má svoj koniec
Tak znel rozsudok pre Mariana Kočnera a bývalého spoluzakladateľa a exriaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska. Najvyšší súd minulý týždeň potrvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu, čím oboch odsúdil na 19 rokov odňatia slobody nepodmienečne a Kočner dostal aj peňažný trest 10-tisíc eur.
Je až neuveriteľné ako dlho sa obaja snažili verejnosť presvedčiť, že existovali kedysi pred dvadsiatimi rokmi zmenky, ktoré firma nikdy vo so svojom účtovníctve neevidovala. Pričom ešte v roku 2018 mala zmenka hodnotu 8,3 milióna eur. Podľa rozhodnutia súdu ju mal vtedy vyplatiť Pavol Rusko Marianovi Kočnerovi s tým, že v prípade nemajetnosti Pavla Ruska, bude musieť tieto peniaze uhradiť televízia Markíza.
Niet sa čo diviť, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, po rozhodnutí povedal, že ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky. Obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na sociálnej sieti uviedol: "Spravodlivosť vyhrala. Ale to je len začiatok."

Počas trvania súdu sme v minulosti boli svedkami viacerých situácií. Pred koncom minulého roka sme videli ako polícia priviedla Pavla Ruska so zalepenými očami, ktorý tvrdil, že ho mali obliať neznámou tekutinou, možno vraj aj kyselinou. Práceneschopnosť mu vystavil neslávne známy lekár Peter Lipták, ktorý sa spolu s kotlebovcami zúčastňuje na protivládnych demonštráciách a podporuje ľudí, aby nenosili napríklad rúška.
TASR - Pavol Zachar

Matovič zaútočil na odborníkov: tancujú na hroboch ľudí
Premiér Igor Matovič opäť hovoril o potrebe celoplošného pretestovania obyvateľov Slovenska. Jeho názor nezdieľajú odborníci, ktorí sú presvedčení, že plošné testovanie antigénovými testami je neefektívne a má zmysel v najviac postihnutých oblastiach. Odborníci vidia problém aj vo vyťažených zdravotníkoch, pre ktorých by sa situácia v prípade celoplošného testovania, skomplikovala ešte viac. Naopak zdôrazňujú potrebu vakcínovania.
Igor Matovič zareagoval na ich slová svojsky: „Keď sú takí odborníci, nech nám teda vyrobia tie vakcíny. Keď ich vo svete vedia vyrobiť, prečo ich oni nevyrobia? My potom budeme vedieť očkovať, za tri dni zaočkujeme celé Slovensko. Ak niekto povie, že Slovensko potrebuje masívne očkovanie a nie masívne testovanie, tak to je pre mňa hlupák, povedal tiež premiér na adresu našich vedcov. A ich správanie označil za tancovanie nad hrobmi ľudí. Pripomeňme, že medzi odborníkmi sú aj vedci Boris Klempa či Pavol Čekan, ktorí sa venujú koronavírusu a vyvinuli napríklad test, ktorý spoľahlivo rozlíši Covid-19 od chrípky. Ich firma napríklad darovala 100-tisíc testov Trenčínu v čase celoplošného testovania mesta.

Novinárku Tódovú opäť sledujú
Investigatívnu reportérku Denníka N Moniku Tódovú opäť sledujú, uviedol to uplynulý týždeň menovaný denník. Tódovú malo začiatkom januára vo Vysokých Tatrách sledovať jedno auto s bardejovskou poznávacou značkou, druhé s bratislavskou. "Majiteľ chaty volal aj políciu, ten z Bardejova dostal poriadkovú pokutu za zákaz vychádzania, tomu z Bratislavy sa podarilo ujsť. Neviem, kto to bol, polícia mi ich mená nepovedala," povedala Tódová. Prípad sledovania novinárky nechá preveriť aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Moniku Tódovú v roku 2017 sledovalo takzvané Kočnerovo komando, neskôr k nej člen komanda, ktorý pracoval na úrade práce, bezdôvodne poslal na kontrolu sociálku. Bola tiež na zozname novinárov, ktorých mal nechať nezákonne lustrovať podnikateľ Norbert Bödör.

Škoda nechce sponzorovať majstrovstvá sveta v hokeji. Ak sa budú konať v Bielorusku
Značka Škoda je partnerom hokejového šampionátu od roku 1993. Momentálne prišla so zásadovým rozhodnutím, že ak sa majstrovstvá budú konať v Bielorusku, odstúpi od sponzorstva. Informáciu zverejnila značka aj na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.
Sme hrdými partnermi majstrovstiev sveta v hokeji, ale rovnako rešpektujeme ľudské práva, čítame vo vyjadrení spoločnosti.
Automobilka podpísala zmluvu s Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) pred štyrmi rokmi, je možné, že sa skončí tento rok. Dôvodom je situácia v Bielorusku, kde sa už niekoľko mesiacov konajú demonštrácie proti prezidentovi Aleksandrovi Lukašenkovi. V tejto súvislosti vznikol tlak na IIHF, aby šampionát presunula do inej krajiny. Rozhodnutie o tom, kde sa budú konať tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji má padnúť koncom januára.

Škoda nie je jediná značka, ktorá sa ohradila proti dejisku konania šampionátu. Podobnú výhradu má aj Nivea.


menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 18:22