StoryEditor

Bude Clubhouse nový Facebook? Privítajte novinku na poli sociálnych sietí

Na platforme je zatiaľ málo ľudí, takže early adopters majú náskok v budovaní komunít, vytváraní príležitostí a obsahu.

Predstavte si filmovú jedáleň americkej strednej školy.
Pri jednom stole sedia umelecky založené decká (to je Pinterest), pri ďalšom nerdi (to je TED komunita), pri ďalšom školský zbor (to je Spotify) a potom vidíte 3 veľké stoly plné chalanov a báb z fotokrúžku s ich modelmi (to je Instagram), tých „divných“ (to je TikTok) a všetkých ostatných vrátane učiteľov a školníka (to je Facebook). Úplne v strede je však jeden stôl s takzvanými „cool kids“ – ten stôl je exkluzívny, všetci o ňom hovoria a každý by tam chcel aspoň nakuknúť. Tak to je v týchto dňoch Clubhouse.

Clubhouse je nová americká social media platforma, ktorá kombinuje rôzne už zabehnuté princípy do niečoho nového a pre early adopters naozaj vzrušujúceho. Ide o audio drop-in platformu, do ktorej sa dostanete len na pozvánku, a na ktorej nič nepíšete ani nič netočíte a dokonca sa ani nevidíte. Divné? Vôbec nie.

Clubhouse

Korona priniesla nový komunikačný naratív

Pandémia koronavírusu posunula „hlasové hovory“ ďaleko za hranice obyčajného telefonovania. Už nám nie je divné rozprávať sa cez rôzne platformy často s niekoľkými ľuďmi naraz. Dokonca s takými, ktorých sme nikdy predtým nevideli. No a práve na tomto je Clubhouse postavený. Kombinuje jednoduchosť založenia účtu na WhatsAppe, networking LinkedInu, funkcionalitu Zoomu, systém sledovania na Instagrame a momentálne dosť pripomína obsah TED talks. Zároveň zatiaľ ostáva v rukách „iba pár ľudí“, ktorí sa tam dostali ako early adopters. V Česku Clubhouse začal pred týždňom na zopár desiatkach používateľov a momentálne už ich má niekoľko tisíc. Ja osobne sa od tejto siete neviem odtrhnúť a triggeruje moje FOMO (Fear of missing out) extrémnym spôsobom.

Exkluzívna záležitosť

Cool kids table som spomínal hlavne preto, lebo Clubhouse je momentálne iba na pozvánky. Každý používateľ ich má na začiatku dve a ďalšie môže dostať na základe svojej online účasti. A ešte maličkosť: aktuálne je dostupný iba pre iOS. Komunity sa momentálne správajú tak, že s pozvánkami si to každý veľmi dobre rozmyslí. Na CZ/SK Clubhouse aj preto nájdete „ľudí z internetu“, umelcov, marketérov a early adopters – včera som sa v jednej roomke (slang pre Room – vysvetlíme nižšie) stretol s Nobodylistenom a Calinom a večer som počúval rapera 21 Savage a jeho poznatky na tému „hoes and cush“ – jednoducho je úplne možné, že ak sa rozhodnete pre nočné vzdelávanie v oblasti kryptomeny, tak s vami môže spíkrov počúvať napríklad Drake. Úplne vážne, je tam a je aktívny.

Ešte stále si neviete predstaviť, o čom točíme?

Celý princíp fungovania tejto siete by som zosumarizoval asi ako „interaktívny podcast“. Môžete iba pasívne počúvať alebo aktívne sa zúčastňovať na danej téme, je ale iba na spíkroch a moderátoroch, koho pustia k slovu, čo v praxi znamená, že z hodinového vysielania je polovica „podcast“ a potom moderátor pustí k slovu ostatných, ktorí sa môžu pýtať alebo pridať svoje postrehy k danej téme. Okrem marketérov, investorov a voľnočasových skupín si na Clubhouse našiel miesto aj náš rap, ktorého komunita je veľmi aktívna a už od minulého víkendu usporadúva rooms o rape a hudobnom priemysle ako takom, na ktorých sa podieľajú aj samotní tvorcovia s miliónmi views na YouTube. Najaktívnejšími sú doteraz Pil C alebo Calin z Česka. Dá sa tiež dostať do zaujímavých rooms so slovenskými podnikateľmi, kde môžete počúvať debatu o knihách, firemnej kultúre, biznise... (Michal Meško – Martinus, Dušan Murčo – GymBeam, Zuzka Kadecká – WebSupport).

Ako to celé vlastne funguje?

  1. Aplikácia – zatiaľ iba iPhone only

Najprv si stiahnete appku, podľa telefónneho čísla sa verifikujete a čakáte na pozvánku. Celé je to strašne tajomné, a to vás baví. Prejde deň, dva a vy prídete na to, že k pozvánke sa naozaj neviete dostať. Zapojíte Instagram, Facebook a čakáte, kto z vašich kamošov uzná za vhodné pridať vás. Je super, že aj bez pozvánky si viete zarezervovať používateľské meno dopredu a čakať s ním. Toto by mali využiť hlavne marketéri.

  1. Pozvánka

Kamoš dostal pozvánku a poslal vám ju, stúpa vám ego a serotonín, ako keď sa prvýkrát ocitnete v klubovom backstage. Na začiatku vás appka linkne s ľuďmi, ktorí už majú účet a sú vo vašom telefónnom zozname. Vyklikáte si záujmy a idete objavovať. Clubhouse vás notifikuje, keď pribudne room s ľuďmi, ktorých followujete, alebo o „záujme“ ktorý followujete, a môžete začať počúvať alebo rozprávať.

archív H.P.

  1. Rooms

Základnou veličinou Clubhouse je room, alebo teda už domestifikovane Růmka (Ďakujeme bratom Čechom). Každý, kto sa chce v Clubhouse aktívne zúčastniť so svojou témou, založí si room. Každý room má svojho moderátora/moderátorov a poslucháčov. Poslucháč môže iba ticho počúvať alebo sa do debaty zapojiť – vtedy zdvihne ruku a je na moderátorovi, či poslucháča posunie do levelu spíkrov, ktorí môžu rozprávať a poháňať ďalej debatu. Písať nemôžete nič, a to, čo sa povie, sa neukladá, ukladanie a nahrávanie nie je povolené.
Roomku zároveň viete načasovať ako míting v Zoome alebo Teamse, začiatok roomky sa potom ukáže každému v Clubhouse a pred začiatkom dostane aj pripomienku. V appke máte aj kalendár, kde nájdete všetky nadchádzajúce roomky, ktoré vás zaujímajú.

Roomky fungujú aj mediálne – dá sa cez ne streamovať hudba alebo DJ sety, tu však ešte nie je úplne jasné, ako bude služba fungovať kvôli autorským právam. Clubhouse ponúka aj možnosť vytvorenia klubu – jeden používateľ môže vytvoriť jeden klub. Klub usporadúva tematické rooms a združuje ľudí s rovnakým záujmom – niečo ako skupina alebo page na Facebooku. Možnosť vytvoriť klub však nemajú všetci, iba aktívni používatelia.

  1. Funkcionalita
  • Aplikácia funguje aj na pozadí, človek môže robiť popri Clubhouse hocičo alebo zamknúť telefón a iba počúvať z vrecka.
  • Tým, že je na ňom málo ľudí, tak je prísne „moderovaný“. Hatespeech alebo hoaxy sú zakázané, ale samého ma veľmi zaujíma, ako to vlastne bude fungovať z pohľadu cenzúry a kurátorstva obsahu v budúcnosti.
  • Na Clubhouse je (zatiaľ) málo ľudí, takže early adopters majú náskok v budovaní komunít, vytváraní príležitostí a obsahu na tejto sociálnej sieti.
  • Networking, networking, networking – momentálne nájdete na Clubhouse viac edukácie ako zábavy. Samozrejme, keď som sa ocitol v roomke, kde 20 ľudí hralo Zámena manželiek drinking game, tak som sa zabavil výborne, ale témy, ktoré sa na Clubhouse rozoberajú, nájdete s možnosťou zapojiť sa priamo do debaty len málokde inde. Marketing, Influencers, Startups, Venture Capital alebo music promotion talks o monetizácii rôzneho obsahu rozoberajú svetové mená a vy môžete byť pri tom.
  • Ako som už viackrát písal, Clubhouse funguje zatiaľ iba pre majiteľov iOS zariadení. Sorry Androids, you can't sit with us. Aj toto ukazuje, že vývojári sami netušili, ako Clubhouse vystrelí. Dá sa predpokladať, že Android tu bude čoskoro.

Bude Clubhouse nový Facebook?

Nikto nevie, ale je vidno, že vznik Clubhouse podnietila pandémia spoločne s averziou k monopolu Facebooku, resp. k tomu, ako sa ľudia na Facebooku správajú. Na Clubhouse ľudia k sebe väčšinou slušní, neskáču si do reči a témy diskusií sú aktuálne a relevantné. Či už sa rozhodnete počúvať burzový talk o americkom trhu, alebo umelecké čítanie textov rapového labelu Milion+, tak či onak na vás čaká úplne nový zážitok, ktorý vás strhne svojou exkluzivitou, obsahom a úplne novým prístupom k sociálnym sieťam. Sieť zatiaľ funguje tak trochu, ako keď ste vonku pred tržnicou v letný večer alebo na cigarete pred klubom. Vidíte ľudí známych z videnia, ako sa rozprávajú s jedným z vašich kamošov o téme, ktorá vás zaujíma, a vy iba prejdete pár krokov a zapojíte sa do debaty. Teda aspoň tak funguje Clubhouse pre mňa a počas dlhých lockdownových večerov mi dáva pocit, že som aspoň trochu medzi ľuďmi.

Článok bol pôvodne vypublikovaný na blogu Istropolitana Ogilvy. 

01 - Modified: 2021-10-05 09:14:40 - Feat.: - Title: Otrasný týždeň Facebooku: Za výpadkom služieb môže byť aj zámer, tvrdí komentátor BBC 02 - Modified: 2021-08-28 12:19:53 - Feat.: - Title: Vstupenka k úspechu na Clubhouse? Pravidelný a kvalitný obsah 03 - Modified: 2021-06-30 12:30:58 - Feat.: - Title: Clubhouse čelí ďalšej konkurencii. Spotify spustil vlastnú Greenroom 04 - Modified: 2021-05-05 10:15:21 - Feat.: - Title: Narazil Clubhouse na svoju exkluzivitu? Firma začína testovať svoju aplikáciu pre Android 05 - Modified: 2021-04-07 09:10:24 - Feat.: - Title: Clubhouse testuje novú funkciu. Tvorcom umožňuje získavať peniaze od fanúšikov
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 19:31