StoryEditor

Týždeň v médiách: Pellegriniho výlet do Drážďan za štátne, ale aj dlhoočakávaná kampaň: Vakcína je sloboda

31.01.2021, 09:40
Aj o tom, ako sa Slovensko, i keď nechcene, dostalo na stránky zahraničného bulváru.

Aj uplynulý týždeň sa jednou z hlavných tém stalo "papalášstvo". Obeťou je podobne ako minulý týždeň  líder strany Hlas a bývalý premiér Peter Pellegrini. Kým pred týždňom riešili médiá jeho návštevu módneho salónu v čase zákazu vychádzania, v uplynulom týždni to bola návšteva Drážďan. Peter Pellegrini odletel do Nemecka na prelome rokov 2019 a 2020, a to na pozvanie slovenského operného speváka Pavla Bršlíka. Ten ho pozval na operetu Zem úsmevov od Franza Lehára. Pointa je, že Pellegrini na výlet, ktorý stál 9 904 eur, letel vládnym špeciálom. Predseda vlády môže využívať špeciál vždy, keď ide o vykonávanie ústavných funkcií. Otázne je, či opereta, aj keď ako Pellegrini tvrdí, že "bol ako premiér na obrazovke nemeckej televízie", patrí do tejto kategórie.

Zdá sa, že v tomto prípade ide o starú známu pesničku. Možno si pamätáte ako médiá riešili kedysi prípad poslankýň strany SMER-u, ktoré sa vybrali na nákupy do Petrohradu. Ich návšteva vyšla na 44-tisíc eur, pričom až po prevalení tejto informácie povedali, že išlo o 20. výročie nadviazania diplomatických stykov. Rovnaká téma rezonovala v médiách aj v súvislosti s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý vládny špeciál používal na presun z Bratislavy do Popradu za rodinou.

Je zaujímavé, ako sa koalícia v prípade Pellegriniho výletu v Drážďanoch veľmi rýchlo zhodla, že išlo o papalášstvo. Tento názor však nemala v prípade Holého kauzy s výnimkou, na základe ktorej nemusel ísť po príchode z Británie do karantény. Papalášizmus nevideli ani v prípade Borisa Kollára a jeho návštev v nemocnici, a to v čase, keď návštevy v nemocniciach neboli povolené.

Zahraničné médiá si všimli Slovensko. Aj keby sme to tentoraz nechceli

Televízia JOJ priniesla uplynulý týždeň zvláštnu reportáž. Titulok reportáže hlásal: Bizarný prípad na pumpe v Bratislave. Žena sa rozhodla zdržať lupiča, do príchodu policajtov ho ukájala. Neskôr sa objavilo mnoho teórií, či žena a muž neboli komplici a tak ďalej. V každom prípade, či sa nám to páči alebo nie, správu o Slovensku prebrali aj zahraničné bulvárne médiá.

Zahraničné médiá

Pumpu riešila Rada RTVS, na obrazovku relácia patrí

Iná Pumpa, tentoraz relácia verejnoprávnej televízie, sa stala hlavnou témou zasadnutia Rady RTVS. Dôvodom bola časť, ktorú navštívila ako hostka ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a ktorá sa venovala smrti exprezidenta policajtov Milana Lučanského. Predseda Rady RTVS Igor Gallo zdôraznil, že téma bola "absolútne nešťastná". „Komentovať v rámci politickej satiry smrť človeka, ktorá polarizovala spoločnosť, je nevhodné,“ zdôraznil. Gallo zároveň odmietol politické konotácie vystúpení aktérov, problém spočíva podľa neho v porušení slušnosti. Relácia dostane ďalšieho dramaturga, aby sa v budúcnosti predišlo necitlivým témam v relácii. Šéf verejnoprávnej televízie Jaroslav Rezník povedal, že tí, ktorí pri výrobe pochybili, budú sankcionovaní zrážkou zo mzdy, ale relácia zostane na obrazovkách RTVS aj naďalej.

Jaroslav Rezník je presvedčený, že by nebolo adekvátne riešiť situáciu „stopkou“ pre reláciu samotnú. Pumpu vníma ako formát, ktorý obohatil televízne vysielanie na Slovensku, oceňuje aj autorov, ktorí tvorivosť podľa neho preukázali v drvivej väčšine dielov.

Matovič a jeho dáta. Aký je rozdiel medzi finálnym a definitívnym? Jedno testovanie

Igor Matovič začiatkom týždňa kritizoval dátových analytikov za správy o vývoji situácie ohľadne pandémie. Na mušku si zobral najmä Dáta bez pátosu. Dôvodom podľa premiéra je to, že títo analytici tvrdili, že Slovensko nie je jedno veľké ohnisko. Matovič povedal, že keby nebolo celoplošné testovanie, neukázal by sa problém v Topoľčanoch či Partizánskom. To bolo na začiatku týždňa.
Neskôr ministerstvo zdravotníctva prezentovalo výsledky z celoplošného skríningu. Dáta ukázali, že Bratislava do druhého kola pôjde, pretože ide o červený okres, na druhý deň minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil finálne výsledky, ktoré ukázali, že obyvatelia Bratislavy sa testovať nemusia. A nakoniec sme sa dozvedeli, že definitívne výsledky potvrdili, že Bratislava je červený okres. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo napísal: "Že dnes je Bratislava medzi lepšími okresmi ešte neznamená, že by hrozba vírusu pominula. Naopak. Poľaviť v obozretnosti by znamenalo rýchly návrat v čase a prudký nárast nových infikovaných. Riziko šírenia nákazy zostáva úplne rovnaké a je správne, ak si priebežne chcete preveriť váš zdravotný stav, aby ste neohrozili ostatných vo Vašom okolí. Myslite na to, prosím, ak sa budete rozhodovať o tom, či sa pôjdete otestovať alebo nie. My určite odporúčame áno."

Máme kampaň na vakcínu, budeme mať slobodu?

Ministerstvo zdravotníctva predstavilo ďalšiu fázu kampane na očkovanie. Predstavilo novú webovú stránku s informáciami a faktami overenými odborníkmi, verejnými zdravotníkmi, infektológmi či epidemiológmi. Ústedným motívom je Vakcína je sloboda. Kľúčovým prvkom stratégie informačnej kampane je zapojenie dôveryhodných osobností, ktoré dokážu spájať spoločnosť.

Prvými osobnosťami podporujúcimi kampaň Vakcína je sloboda sú prezidentka Zuzana Čaputová, profesor Vladimír Krčméry, Viliam Dobiáš, Kamila Magálová, Elena Vacvalová, Renáta Názlerová, Adela Vinczeová, Daniel Hevier, Ondrej Kandráč, Matej Tóth, Marek Hamšík, učiteľ na diaľku 2020 Dávid Králik, prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík, Učiteľka roka 2020 Iveta Barková, katolícky kňaz a dobrovoľník na COVID oddelení Ján Kulan či zdravotná sestra ocenená Bielym srdcom Zuzana Polčinová.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 08:49