Quarter Pounder with Cheese
StoryEditor

Takto chutí pravý americký burger

01.10.2013, 13:45
Aký je rozdiel medzi McDonald's v Amerike a na Slovensku? Ochutnal som Quarter Pounder with Cheese.

Konečne to prišlo: na vlastnej koži som vyskúšal, ako chutí pravý americký hamburger. Áno, bol som McDonald's v USA. A nech do mňa antiglobalisti hádžu dlažobné kocky, no čo :-) Tí, čo ma poznajú, vedia, že je to asi taký úspech, ako keby sa Juraj Rašla dostal na titulku Eurotelevízie.

Prvé prekvapenie: prázdno. Som zvyknutý na preplnené McDonaldy v centrách ako Eurovea, Aupark či Mlyny. Ten môj americký McDonald bol osamotený domček na 25th Ave NE v Seattli. Ale aj napriek tomu som očakával viac ľudí. Ronald McDonald asi vedel, prečo expandoval do Európy. Na starom kontinente má reťazec oveľa lepšie meno. Tu v USA v ňom, ako mi bolo povedané, pracujú iba nuly, ktoré sa nevedia uplatniť. U nás je to skvelé miesto pre študentov. Nehovoriac o tom, kto sa v ňom stravuje - často celé rodiny v nedeľu na obed.

Marketing a kupóny. McDonald's v americkej prevádzke komunikoval úplne rovnako. Dokonca rovnako ako na Slovensku, aj v Amerike "fičí" na zľavových kupónoch. Dve menu Quarter Pounder with Cheese aj s hranolčekmi a nápojom stáli 12,02 dolárov (tzv. bucks). Takže jedno menu vyšlo v priemer 4,44 eur. Porovnateľné ceny ako na Slovensku, akurát u nás sú o poznanie nižšie platy :-)

Zbohatnime na kečupe. Zdá sa, že najcennejšou komoditou sveta nie je kečup, ako sa nám to snaží nahovoriť slovenský McDonald's. Kým u nás za 10-mililitrovú štipku kečupu zaplatíte 20 centov, v USA je zadarmo. Hneď pri nápojoch máte "fontánu", z ktorej si ho môžete načapovať, koľko len chcete. Keď sme pri nápojoch: tie sú bezodné, poháre si môžete stále dopĺňať. Žiadne také, že 1,8 eura za pol litra coly ako u nás.

Chuť: úplne to isté. Viem, že McDonald's chce byť všade rovnaký. Ale čakal som aspoň nejakú odlišnosť v chuti. Hranolčeky boli úplne rovnaké, sendvič tiež chutil absolútne rovnako ako ten náš. Akurát v USA sa volá Quarter Pounder with Cheese a u nás McRoyal. A dokonca aj veľkosť bola identická. Zdá sa, že jediný McDonald na svete, ktorý ma prekvapil, bol egyptský. Ich burger bol obrovský a v reštaurácii predávali uteráky.

Také sú moje dojmy z pravého amerického McDonaldu. Dúfam, že slovenská dcéra si z toho niečo zoberie a prestane pýtať peniaze za kečup. Je to neamerické! :-) A mohla by priniesť aj niečo ako Mighty Wings. Tá naša mcdonaldsovská kuracina nestojí za veľa.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:58