Braňo Polák, CEO agentúry Starmedia Co, Andrea Petriščáková, Digital director a Sylvia Hamadejová, Human experience strategy leader.Starmedia Co
StoryEditor

Prestaňte myslieť outside the box!

Myslenie inside the box funguje v dnešnom svete kreativity viac. Aj o tom sa hovorilo na Eurobeste.

Aké by to bolo, keby sa na festivale kreativity Eurobest – nehovorilo na tému kreativity. Zopár postrehov z práve prebiehajúceho festivalu v Ríme nám prinášajú kolegovia zo Starmedie: Braňo Polák, CEO agentúry, Andrea Petriščáková, Digital director a Sylvia Hamadejová, Human experience strategy leader.

Niet nad rannú rozcvičku! Pretože tak, ako svaly ochabnú, aj mozog môže zlenivieť a nedostanete z neho žiaden kreatívny nápad, len preto, že práve chcete. Balder Onarheim z Copenhagen Istitute of NeuroCreativity nám prezradil, ako to má ráno on. Keď si umýva zuby, povie si tri slová, ktoré zdanlivo nemajú nič spoločné a hľadá medzi nimi súvislosti. Jeden tip, ako byť stále kreatívne fit.

Dá sa počítač naučiť maľovať ako Rembrandt?

Vo svete komunikácie je stále dôležitejšie to, ako nájsť správny zmysel v dátach a analýzach. Dokáže technológia skopírovať ľudskú kreativitu? Viac ako 18 mesiacov sa tím historikov umenia, výskumníkov, analytikov a mediálna agentúra pokúsili zrealizovať odvážny projekt: ako naučiť počítač myslieť, reagovať a maľovať ako Rembrandt. A keď už neverili, že sa im to podarí, zrodilo sa toto: Eurobest

Základ je nájsť si správnu cieľovku

Keďže náš biznis je stále viac o dátach, dôraz pri nastavení komunikačnej stratégie sa kladie na research. No môže sa stať, že na začiatku výstupov z analýz a prieskumov sú povrchné statementy, klišé a podľa Julie Izmalkowej, Humanologist a CEO spoločnosti Izmalkoša, až klamstvá. Vo svojom príspevku vychádzala zo skúsenosti, ako sa proces nájdenia podstaty úspechu komunikácie zvrátil k úplne nečakanému riešeniu. Oslovila ju spoločnosť s erotickým spodným prádlom, aby niečo urobila s ich nefungujúcou komunikáciou. Cieľová skupina, na ktorú spoločnosť komunikovala, boli rôzne zadefinované targety žien. Po prieskume ženskej cieľovky sa Julia Izmalkowa začala baviť s pármi a analyzovať, kto kúpi prvé takéto prádlo do domácnosti. Vyplynulo z toho, že sú to výhradne muži. A komunikácia začala po zmene cieľovej skupiny fungovať.

 Buďme empatickí

Úspech je v tom, ako dokážeme nad vecami uvažovať a zachytiť unikátne nápady. Veľmi dobrým predpokladom k tomu je empatia a citlivosť. Alain Sylvian, CEO Sylvian Labs, hovoril o tom, ako empatia podporuje kreativitu. Prístupnosť, konzistentnosť, rešpekt, zvedavosť, ktorá pomáha vychádzať z komfortnej zóny a veľkorysosť sú podľa neho osobnostné predpoklady k tomu, aby sme lepšie pochopili ľudí okolo nás a tých, ku ktorým smeruje naša komunikácia.

V myslení inside the box predávajú vo videu prvé tri sekundy

Myslíte, že na konferencii o kreativite budete mať vstup o tom, ako rozmýšľať „outside the box“? Taká zatiaľ nebola. No ako rozmýšľať „inside the box“ bola hlavná téma vstupu Mylesa Lorda, creative directora DDB Berlin. V dnešnej extrémne digitálnej dobe je dôležité zamerať sa na našu omnipresent škatuľku – mobil. Vieme sa ním rôznymi spôsobmi spojiť s priateľmi, čítať a reagovať na správy, sledovať videá... Tu treba pamätať, že prvé tri sekundy vo videu predávajú.

Nič nepredstierajte

Značky vznikajú pre ľudí a chcú sa s ľuďmi spájať. DNA, na ktorom mnohé značky budujú svoju súčasnú komunikáciu, je založené na prísľube personalizácie. Chcú byť ako ľudia, chcú byť „human brands“ – humánne, užitočné, zdieľateľné, pozývať ostatných do svojho života, vytvárať spoločenstvá. Vďaka dátam o nás vedia značky viac a tak snaha o personalizáciu môže byť preexponovaná, čím sa značky môžu stať otravnými a hlučnými. Uspejú tie, ktoré nepredstierajú, že sú priatelia, ale nájdu správny pomer medzi transakčným a emočným posolstvom.

Všetky inšpiratívne veci, ktoré sme v ten deň počuli pracovali v našich hlavách aj počas večera a ešte viac sa tešíme na ďalšie dni.

01 - Modified: 2022-07-26 11:14:34 - Feat.: - Title: KRAS pozýva reklamné agentúry, aby sa zapojili do TAAS 02 - Modified: 2021-12-10 19:29:58 - Feat.: - Title: Tri slovenské agentúry zabodovali na medzinárodnej súťaži Epica Awards 03 - Modified: 2021-11-25 11:41:43 - Feat.: - Title: Ocenenie na Epica Awards môžu tento rok získať štyri slovenské agentúry 04 - Modified: 2021-01-12 11:36:13 - Feat.: - Title: Šéf Starmedie: Z čisto komunikačného biznisu sa chceme dostať do marketingu 05 - Modified: 2020-04-12 09:04:19 - Feat.: - Title: Slovenské agentúry sú finalistami na súťaži v New Yorku
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 21:57