StoryEditor

Päť spôsobov, ako si médiá môžu lacno a rýchlo zvýšiť video reklamný priestor

Tvorba videa nemusí byť drahá a časovo zdĺhavá. Publisheri majú možnosti, ako efektívne znížiť náklady a zvýšiť profit. Tu sú.

Slovenská online video reklama zažíva boom. Dopyt zadávateľov je veľký. Odborníci sa zhodujú, už niekoľký rok po sebe, že tohto roku to príde naplno. Trendy určujú globálni hráči, napríklad podporou live streamov, virtuálnej reality a 360o videami. U nás doma situácii tiež praje dlhodobá vypredanosť  a nedostatok reklamného priestoru v televíziách. Najväčšie mediálne domy nezaháľajú a investujú veľa peňazí do tvorby video obsahu, budujú redakcie a štúdiá.

Produkcia videí však nie je lacná záležitosť. Redaktori, herci, kameramani, zvukári, strihači, režiséri, editori, technika, servery, licencie, logistika – to je časť nákladových položiek, s ktorými riaditelia musia počítať. Väčšina z nich je fixná, t. j. rozdiel v tom, či si video pozrie 1 človek alebo 1 milión ľudí je malý, len treba zabezpečiť lepšie servery.

A práve fixné náklady sú dôvodom, prečo slovenskí vydavatelia tvoria málo videa a teda aj reklamného priestoru. Vytvoriť kvalitnú snímku stojí stovky až tisíce eur. Populácia je malá a v drvivej väčšine majú videá pár stoviek až pár desiatok tisíc prehraní. Z pohľadu výnosov sa 1000 prehraní pre-roll spotov pohybuje na úrovni 1 až 5 Eur, v závislosti od kategórie. Video s 10 000 prehraniami tak vygeneruje max. 50 Eur výnos a pre vydavateľa znamená skôr stratu.

Publisheri tak tlačia na znižovanie nákladov, čo sa často premietne do kvality výstupov. Poprípade toho, že projekty zastavia úplne.

Aké možnosti teda majú médiá, aby boli schopné pokryť dopyt po video reklame a pritom udržali náklady pod kontrolou?

  1. Špecializované video prehrávače

Online publisher vytvorí prehrávač, do ktorého vloží embed videa, napr. z Youtube. Keď si používateľ spustí video, najprv sa mu prehrá video reklama a až následne sa spustí embednuté video.

Výhody: Technicky jednoduchá a jednorazová realizácia

Nevýhody: Možné právne otázky - treba skontrolovať, či sa neporušujú podmienky video platformy, z ktorej sa obsah embeduje.

 2. Overlay

Súčasťou odporúčacích boxov od Strossle, ktoré publisheri zobrazujú pod článkami, je aj natívna reklama. Sú to kontextovo  cielené reklamny, ktoré zadávatelia používajú na distribúciu svojho obsahu

Strossle

​Vydavatelia využívajú tento priestor i na zobrazenie tzv. „lightbox overlayu“ - okno, v ktorom sa automaticky prehráva video spolu s doplnkovým textom či obrázkami. Používateľ ostáva na webe média, vďaka čomu viac dôveruje sponzorovanému odkazu. V kombinácii s cielením tak kvalitné videá majú vysokú mieru dopozeranosti.

archív

​Výhody: Technicky jednoduchá a jednorazová realizácia, bezplatná, formát optimalizovaný aj pre mobily

Nevýhody: Formát je vhodný len na videá, ktoré ponúkajú hodnotný obsah (content marketing)

3. Online video editory

Vďaka online video editorom môže redaktor vytvoriť video bez toho, aby sa pohol preč od počítača. Sú rýchle, cenovo dostupné a jednoduché na používanie. Služba Wochit k tomu obsahuje veľa materiálu z foto a video bánk od Reuters, Bloombergu, Associated Press a iných. Publikovanie videa stojí pár desiatok Eur a v cene sú už zahrnuté licenčné poplatky za použitý materiál. Na Slovensku ju využívajú napríklad v Petit Presse.

Ak publisher obrázky nepotrebuje, lebo má vlastné alebo zo spravodajských agentúr, môže využiť čisto online editor ako napríklad Wevideo. Cena za licenciu je pár dolárov mesačne.

Výhody: možnosť vytvoriť unikátne videá priamo od stola

Nevýhody: extra poplatky za používanie video banky, resp. pri použití fotiek sú výsledkom statické videá

4. Automatizovaná tvorba videa

Americká mediálna korporácia Tronc, predtým známa ako Tribune Publising, tvorí stovky videí a jej cieľom je zvýšiť počet na neuveriteľných 2000 videí denne.

Má im v tom pomôcť technológia Wibbitz, text-to-video služba, ktorá z napísaného textu dokáže automaticky, za pár minút, vytvoriť video, kvalitné a profesionálne, viď ukážky:

Výhody: veľa obsahu za krátky čas a za málo peňazí

Nevýhody: Prekážky sú dve: 1. chýbajúca podpora pre slovenský jazyk a veľkosť – systém je momentálne iba na pozvánky; 2. minimálna veľkosť média musí byť aspoň 1-2 milióna prehraní videí mesačne. (autori sľubujú postupom času znižovať limity)

 

  1. Videá spadajúce pod “Fair use” doktrínu

Existujú situácie, kedy je možné vytvoriť video z materiálu, na ktoré vlastní copyright niekto iný bez toho, aby to pôvodný vlastník dovolil. Na Youtube k tejto citlivej téme založili samostatnú sekciu.  Typickým príkladom férového použitia je kritika autorského diela, napr. počítačovej hry (tzv. letsplay videá). Na vyjadrenie pointy pritom broadcaster používa zábery z hry:

Ďalšou možnosťou, ktorú využívajú médiá, je okomentovanie videa za účelom vytvorenia spravodajskej reportáže. Na Slovensku takéto reportáže nájdete na Tivi.sk, v Čechách a Stream.cz či Platvak.cz.

Výhody: možnosť vytvoriť krásne videá a reportáže priamo od stola

Nevýhody: tenký ľad, legislatíva v jednotlivých krajinách môže byť odlišná. Poraďte sa so svojim lekárom alebo lekárnikom.

Zaujímajú Vás online médiá a svet publishingu?

Zadajte Váš email a žiadna téma Vám neunikne!

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:50