Marcel Grega, generálny riaditeľ JOJ Group a viceprezident pre televíznu sekciu Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska (ANRTS)
StoryEditor

Generálny riaditeľ JOJ: Ako televízia bojuje proti extrémizmu

Marcel Grega o tom, že povinnosťou médií je šírenie nenávisti potlačiť.

Extrémizmus, nedostatok tolerancie či dokonca nárast rasovej neznášanlivosti sú čoraz živšími témami, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, je potrebné si pripomínať, k čomu táto nenávisť viedla a jej šírenie potlačiť.

Extrémizmus, nedostatok tolerancie či dokonca nárast rasovej neznášanlivosti sú čoraz živšími témami, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Tak, ako politici, aj médiá majú povinnosť k šíreniu takýchto prejavov a nálad, ktoré viedli k najtragickejším udalostiam nedávnej histórie, neprispievať a svojou činnosťou proti nim bojovať.

Televízia Joj v tomto smere podniká niekoľko aktivít a som rád, že odozva prichádza zo strany divákov aj verejných predstaviteľov. Minister školstva, vedy, výskumu a športu, Peter Plavčan, koncom marca ocenil TV JOJ za podporu tvorby a aktivity zamerané na boj proti extrémizmu.

Ocenenie udelené za audiovizuálnu tvorbu, ktorá v súčasnom turbulentnom období nepodporuje extrémizmus a pomáha k šíreniu objektívnych informácií, je spojené najmä so spravodajskou činnosťou televízie Joj. Vo svete dezinformácií, populistických vyjadrení či „faktov“ založených na konšpiráciách je kvalitné spravodajstvo majákom a som šťastný, že svoju kvalitu potvrdzuje aj to naše.

Radikalizácia a politika postavená na nenávisti je pritom horúcou témou v období, kedy si pripomíname prvý aj posledný židovský transport zo Slovenska. Pri tejto príležitosti sme v najsledovanejšej relácii na Slovensku, Novinách TV JOJ, priniesli reportáže preživších holokaustu, ktorí zverstvá nacizmu zažili na vlastnej koži. Divákom pripomenuli mrazivé udalosti z obdobia Tretej ríše, ktoré viedli k masovému vyvražďovaniu aj slovenského obyvateľstva.

Veľké úsilie v tejto téme vynakladá naša redaktorka Veronika Homolová Tóthová, ktorá za svoju prácu nesie už niekoľko ocenení. Získala ich za knihu Mengeleho dievča o neuveriteľnom príbehu Violy Fischerovej, ktorá prežila štyri koncentračné tábory aj Mengeleho pokusy, či za dokument Atentát na Gabčíka: Príbeh Jozefa Gabčíka a Jána Kubiša.

Vo vysielaní PLUSky okrem iného už niekoľko rokov prinášame viaceré dokumenty spojené s 2. svetovou vojnou, nacistickými predstaviteľmi a vyhladzovaním obyvateľstva, ktoré nespĺňalo kritéria „čistej rasy“.

Objektívne spravodajstvo, overovanie faktov či odhaľovanie dezinformácií majú v boji proti extrémizmu dôležitú úlohu. Veríme, že aj činnosť televízie Joj prispeje k rozlišovaniu medzi nespokojnosťou so spoločenskou či politickou situáciou na Slovensku a prejavmi, ktoré mali za následok smrť miliónov nevinných životov.

01 - Modified: 2023-12-29 09:41:15 - Feat.: - Title: Do popredia sa dostáva green filming. Efektivita je v procese výroby najdôležitejšia 02 - Modified: 2023-08-15 08:31:54 - Feat.: - Title: Cestopisy, dejiny, architektúra a vesmír. Nová stanica JOJ Svet chce zaujať aj vlastnou tvorbou 03 - Modified: 2021-04-07 13:36:54 - Feat.: - Title: Personálna posila v televízii JOJ 04 - Modified: 2021-02-16 05:45:27 - Feat.: - Title: JOJ Group a HBO GO vzájomne spolupracujú na dabingoch 05 - Modified: 2020-11-23 13:37:50 - Feat.: - Title: Šéf obchodu JOJ Group: Inflácia na úrovni 10,2 percenta je nevyhnutná
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:22