osobný archív
StoryEditor

Štyri veci, ktoré by sa od Elona Muska mohol naučiť každý podnikateľ

Veciam treba veriť, ísť na hranu a makať. Čo som si vzal z knižky od Ashlee Vance - Elon Musk?

Minulý týždeň som počúval audiobook o živote Elona Muska. Úprimne, Teslu som pred pár rokmi žral, ale nejak ma to s boomom ohľadom tých jeho startupov prestalo baviť. Na sociálnych sieťach bol častejšie ako mačičky, takže som chytil averziu. Po vypočutí knižky som ale dosť zmenil názor. Od toho pána sa môžeme veľa naučiť.

Vízia

To som už čítal miliónkrát a tu to bolo zase. Treba mať víziu. Big picture. Elon má predstavu, že sa ľudstvo stane multi-planetárnym druhom. A všetky aktivity tomu podriaďuje. Má smer a keď sa rozhoduje, vie ako rozmýšľať.

Nehovorím, že sa máme teraz všetci pohrnúť a spolu kolonizovať Mars. Ale napríklad aj v online agentúre, hoci malej, potrebujete víziu. Chcete byť lokálna jednotka, alebo CEE hráč? Chcete byť úzko profilovaný, alebo full-servis? Vyberte si cestu a tej sa držte. Robte to, čomu veríte.

Potom si ľahko obhájite, či máte, alebo nemáte zobrať developing malého webíku za 300€ od známeho.

Veci si treba vydrieť

Ako vidieť aj zo života Elona, veci treba “hrotiť”. Makať, snažiť sa, nevzdávať sa. Ono to môže byť klišé, ale z tej knihy to priam srší. Každá jedna vec, ktorú robil, bola v určitom momente na odpis. Stále a dramaticky. Nič mu nepadlo z neba a keď všetci mudrlanti okolo už projekt pochovali, nakoniec to obrátil a vybudoval mega biznis. Netreba sa vzdávať.

“Nenarodil sa”, nerobil podvody, nemal extra šťastie. Ako som z knihy vytušil, vydrel si to. A veľmi.

Strata “len” jedného dňa

Taká vec, čo každý vie, ale napríklad ja som si to neuvedomil. Hovoril tam o Solar City a továrni na batérie. V skratke, že jeden deň omeškania nestojí 1 deň zisku v daný rok. To by sa dalo ešte prekusnúť. Ale keď veci veríte, pozeráte sa na úspešný horizont po 5 rokoch a nie daný rok.

Po 5 rokoch nebude strata jedného dňa robiť stratu 1000€, ale 5 000 000€. Tomu Musk podriaďoval rozhodovanie. Ak vedelo niečo projektu pomôcť o jeden deň, nepozeral sa na to, koľko to stojí dnes, ale o koľko prídu za toto zdržanie o 5 rokov.

Ono to dáva zmysel a jasne tam vidno, ako ten človek všetkému veril a verí. Investoval milióny vlastných dolárov, len aby firmy rozbehol.

Keď budete teda znova odkladať nejaký projekt o mesiac, uvedomte si, že dnes to je mesiac a o 5 rokov 500-násobok. Neoplatí sa to teda dnes trošku popohnať? :) 

Plánovanie času ľudí podľa seba

Ďalší point ako vystrihnutý z knihy života. Keď plánujem, kedy sa niečo stihne, plánujem to podľa seba. Lebo väčšinou som ja ten, čo má 100% informácií. Ten, na koho to delegujem,  tých 100% informácií nemá. Takže to za ten môj odhad nestihne a vlastne ani nemôže. Ono, zase to je “logické”, no v mojom prípade takéto pomenovanie problému v celku pomohlo.

Musk to vyhrotil do absurdnej hranice, keď plánoval dobu programovania projektu podľa toho, koľko trvá napísanie jedného riadku kódu.

Ďalšia knižka do série

Čítal, teda počúval som samozrejme knihy o Jobsovi, o Jeffovi Bezosovi z Amazonu a táto kniha je minimálne tak isto dobrá. Nečítajte motivačné bullshity. Prečítajte si o ľudoch, čo to reálne “dali” a nie knihy od tých, čo len o niečom píšu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 08:40