StoryEditor

Dohodli sa na výstavbe dvoch mostov cez Ipeľ

17.09.2007, 14:35
Autor:
SITASITA

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR a Ministerstvo hospodárstva a dopravy Maďarskej republiky vypracovali návrhy dvoch dohôd na výstavbu nových pohraničných mostov cez rieku Ipeľ. Jeden z nich má byť spolu s príjazdovými cestami postavený medzi obcami Rároš a Rárospuszta v dĺžke 75,4 metra a druhý bude spájať Peťov so Szécsényom v dĺžke 75,1 metra. Ako ďalej vyplýva z návrhu obidvoch dohôd, ktoré MDPT v pondelok predložilo do pripomienkového konania, obe krajiny budú náklady na výstavbu mostov znášať spoločne a v rovnakom pomere. Termín otvorenia mostov obe krajiny dohodnú diplomatickou cestou.
Mosty, ktoré budú slúžiť pre medzinárodnú cestnú osobnú a nákladnú dopravu pre vozidlá do 12 ton, vybudujú v súlade so základnými technickými parametrami plánu vyhotoveného Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a maďarskou firmou Reformút Kft. Podľa návrhu dohôd obe zmluvné strany vyvinú úsilie v záujme získania finančnej podpory od Európskej únie, potrebnej na výstavbu mostov a príjazdových ciest k nim. Slovensko v mene zmluvných strán vypíše verejné obstarávanie na výstavbu mostu medzi Rárošom a Rárospusztou a Maďarsko zas medzi Peťovom a Szécsényom.
Realizáciu všetkých prác týkajúcich sa línie štátnej hranice alebo hraničných znakov musí vopred schváliť zmiešaná slovensko-maďarská komisia pre vytýčenie a vyznačenie štátnej hranice. Obe krajiny uzatvoria neskôr aj samostatné dohody o prevádzkovaní, údržbe, pravidelných prehliadkach, poriadku rekonštrukčných prác a o harmonograme realizácie prác pri výstavbe mostov a príjazdových ciest. MDPT podpíše dohodu s Banskobystrickým samosprávnym krajom o realizácii oboch medzivládnych dohôd.
Prípravu a výstavbu mostov na slovensko-maďarskej hranici cez Ipeľ bude zabezpečovať Banskobystrický samosprávny kraj, na ktorého území plánované mostné objekty postavia. Spoločná investícia oboch susedných štátov vychádza z memoranda o porozumení, podpísaného v októbri 2005 v Budapešti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 06:25