StoryEditor

Slováci o Transpetrol nehrajú

14.08.2007, 00:00
Slovensko sa nepokúsi získať naspäť 49 percent akcií Transpetrolu napriek tomu, že Ruský fond federálneho majetku bude zajtra dražiť celú firmu Yukos Finance.

Práve v jej portfóliu sú akcie správcu slovenskej časti ropovodu Družba. Ako HN potvrdili zástupcovia Slovenska, vláda čaká na rozhodnutie holandského súdu o tom, či má právo nakladať s akciami skrachovaného Yukos Finance holandská alebo ruská strana.
Ministerstvo hospodárstva do dražby nejde aj preto, že holandský súd stále nerozhodol o tom, či bolo nové vedenie Yukosu Finance, ktoré súhlasilo s dražbou, dosadené právoplatným spôsobom. Práve otázny verdikt súdu zneisťuje právnu vierohodnosť výsledku zajtrajšej aukcie.
Vyhlasovacia cena Yukosu je určená na 7,6 miliardy rubľov, čo je asi 7,3 miliardy korún. Hodnota samotného Transpetrolu sa pohybuje medzi 2,9 až 4,8 miliardy korún. Podľa dostupných informácií by sa o Yukos Finance spolu s Transpetrolom mali zaujímať ruské koncerny Gazprom a Rosnefť, ktorá už stihla kúpiť väčšinu najbonitnejších aktív po bývalom vlastníkovi Jukosu Michailovi Chodorkovskom.

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komanického výber o oživenie teórie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:24