StoryEditor

Do troch rokov chceme sto miliónov eur, hovorí nový šéf Swan-u

21.01.2019, 12:04
Nový generálny riaditeľ telekomunikačnej štvorky na trhu Swan Roman Vavrík v rozhovore pre HN hovorí, že vidí budúcnosť v spájaní mobilných a fixných služieb.

S čím nastupujete do funkcie ako generálny riaditeľ Swan-u?
S veľkými očakávaniami a zároveň aj s pokorou. Swan už nie je malá spoločnosť, ale veľký národný telekomunikačný operátor. Po zlúčení s Benestrou vznikol na trhu štvrtý silný hráč s ambíciou ďalšieho rastu v segmente korporátnych zákazníkov i domácností. Očakávania sú teda naozaj veľké aj z hľadiska zákazníkov a akcionárov.

Dlhé roky ste pôsobili v Telekome, kde ste prešli viacerými pozíciami. Ako vám to pomohlo?
Telekomu ďakujem za všetky tie roky strávené v kolektíve profesionálov, veľa som sa tam naučil. Mal som šťastie na dobrých šéfov a zároveň som mohol prejsť pomyselným kruhom rôznych pozícií od podporných až po riadiace. Začínal som na korporátnej stratégii ako konzultant. Táto rola mi do veľkej miery umožnila získať nadhľad nad celým telekomunikačným trhom a tým, ako jednotlivé segmenty fungujú. Niekoľko rokov som vyvíjal nové produkty pre firemný segment a interné projekty s cieľom rozvoja nového podnikania. Posledné štyri roky som pracoval v DIGI Slovakia (dcérskej spoločnosti Telekomu – pozn. red.) ako člen výkonného manažmentu zodpovedný za marketing a predaj, a teda aj za finančné výsledky firmy. To už nebola žiadna „sranda“, ako keď ste konzultant, ktorý radí ľuďom, ktorí sú za tie výsledky zodpovední. Prevziať zodpovednosť za ľudí, rozhodnutia a samotné výsledky je tá najťažšia rola.

Po Telekome ste prešli na rolu poradcu pre predstavenstvo Swan. Nebol to veľký skok z poradcu na generálneho riaditeľa?
S akcionármi sme boli dohodnutí na istom postupe, že pred vymenovaním do pozície generálneho riaditeľa dostanem príležitosť zoznámiť sa s firmou. Od môjho príchodu som bol s akcionármi pri všetkých veľkých rozhodnutiach. Dostal som za úlohu pozrieť sa nezaujatým a nestranným pohľadom na to, ako sú pri fúzii s Benestrou nastavené procesy, ako sú motivovaní ľudia, ako sa realizuje stratégia, a spraviť si tak vlastný názor na fungovanie firmy.

Aký jeden najväčší cieľ ste si stanovili?
Jeden univerzálny cieľ nemám. Vnímam však viaceré oblastí, na ktorých treba systematicky pracovať. Jeden z nosných cieľov je previesť firmu cez hranicu sto miliónov eur ročného obratu, ktorý by sme chceli dosiahnuť v priebehu troch rokov. Tých sto miliónov sa nedá realizovať vo firme bez toho, aby ste robili rozvoj biznisu a sústredili sa n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-12 12:24:56 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad schválil prevzatie spoločnosti Swan 02 - Modified: 2023-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako na Vianoce zabaviť a potešiť celú rodinu a ešte k tomu aj ušetriť? 03 - Modified: 2023-10-30 12:03:30 - Feat.: - Title: Európska komisia začala prešetrovať dohodu medzi Slovenskou poštou a spoločnosťou SWAN 04 - Modified: 2023-05-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Známy operátor mal dodávku služby len „predstierať“. Za prehrešok chce štát teraz milióny eur 05 - Modified: 2023-02-02 18:40:40 - Feat.: - Title: Po Orangei sa dostali do problémov aj Telekom a SWAN. Meškali štátu s platbami stoviek tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:49