StoryEditor

Šéf bratislavského letiska pre HN: Zatiaľ sme pripravení na humanitárne a repatriačné úlohy

02.03.2022, 23:00
Ukrajina je treťou najvyťaženejšou destináciou bratislavského letiska. O tom, aký bude mať vojna vplyv na prevádzku lietadiel, ako aj o budúcnosti spoločnosti sme sa rozprávali s riaditeľom BTS Dušanom Keketim.

Začnem aktuálnou témou, teda vojnou na Ukrajine. Ako sa dotkla vašej prevádzky?

Letecké spoločnosti hneď po začatí konfliktu pozastavili poskytovanie leteckých spojení na Ukrajinu. Spojenie s ňou patrí medzi najfrekventovanejšie linky z nášho letiska. Kyjev je po Londýne a Dubline tretia najsilnejšia linka. V najbližšom období boli v pláne nové destinácie Ľvov a Charkov, ktoré mali veľký potenciál. Dôsledky na naše výnosy sa aktuálne dajú počítať v miliónoch. Otázkou zostáva, dokedy bude táto situácia trvať. Pri pohľade na každodenné zábery z Ukrajiny nie je možné odhadnúť, kedy sa konflikt vyrieši, čo je zároveň aj ľudsky veľmi smutné konštatovanie.

A čo smer Rusko?

Tento rok sme mali pripravené obnovenie letov medzi Bratislavou a Moskvou a ako novinku Petrohrad. Bolo to tiež úsilie, ktoré malo prispieť k „rozlietaniu“ letiska. Vzhľadom na uzavretie vzdušného priestoru pre ruské lietadlá však k ich spusteniu v blízkom čase zrejme nedôjde. Pri tom všetkom však dúfam, že sa situácia na Ukrajine čoskoro vyrieši a nebude dochádzať k ďalším obmedzeniam na tento smer.

Nedávno ste vyhlásili, že po dvoch rokoch v pandémii plánujete letisko rozlietať. Počty letov boli už v januári sľubné. S akými výkonmi rátate teraz?

Tento rok pracujeme s optimistickou aj pesimistickou verziou. Tá skromnejšia hovorí o objeme 900-tisíc pasažierov, čo je zhruba dvakrát toľko ako vlani, stále je to však výrazne menej ako v predpandemickom roku 2019, keď bolo vybavených približne 2,3 milióna cestujúcich. Ambicióznejšia verzia ráta s 1,3 milióna pasažierov. Už len vplyvom situácie na Ukrajine a v Rusku to však môže klesnúť minimálne o 200-tisíc. To však už počítame s tým, že nebudú ďalšie obmedzenia spojené s pandémiou. Po diskusiách s cestovnými kanceláriami však napriek tomu predpokladáme silnú letnú sezónu a dúfam, že nepribudnú žiadne ďalšie opatrenia.

Snažili ste sa vzhľadom na oživujúce sa letectvo rozšíriť ponuku letov?

My sme priamo závislí od toho, čo si naplánujú letecké spoločnosti. Naša variabilita v tomto je značne limitovaná. Snažili sme sa však aj v tomto smere zintenzívniť spoluprácu, či už cez agentúru Slovakia Travel alebo Bratislava Tourist Board, prípadne cez veľvyslanectvá hľadať potenciál aj inde. Napríklad v Grécku bola v tejto súvislosti aj vládna delegácia. Všetko sú to však opatrenia ideálne pre štandardné, a nie pre krízové obdobie, ktoré tu máme dnes. Aktuálne je prioritou letiska stabilizovať situáciu a pripraviť prevádzku na silné letné mesiace. Nárast je v lete výrazný, až niekoľkonásobný.

Pred začiatkom konfliktu na Ukrajine ste avizo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:47