StoryEditor

PPF preniká do Ruska cez daňový raj na Cypre

01.10.2007, 00:00

Ruská poisťovňa Ingosstrach na mimoriadnom valnom zhromaždení ôsmeho októbra zvýši štvornásobne svoje základné imanie z dva a pol miliardy rubľov na takmer desať miliárd. Bude to súkromný úpis akcií pre vopred vybraných investorov. Povedal to viceprezident poisťovne Iľja Solomatin, informoval denník Vedomosti.
Valné zhromaždenie inicioval jeden z existujúcich akcionárov, pričom akcionári dostali listy s balíkom dokumentov potrebných na hlasovanie, tvrdí Solomatin.
Dominantným majiteľom poisťovne Ingosstrach je Oleg Deripaška a firmy, ktoré kontrolujú spolu takmer 60 percent. Zvyšná 40-percentná časť podielu patrí podnikateľovi Alexandrovi Mamutovi. Vzťahy medzi podnikateľmi začali byť napäté po tom, ako sa Mamut rozhodol predať svoj podiel firme spojenej s českou finančnou skupinou PPF miliardára Petra Kellnera. Stalo sa to známe vďaka tomu, že Federálna protimonopolná služba schválila predaj 38 percent akcií poisťovne cyperskej spoločnosti Durbe Ltd., ktorú založili štyria občania Českej republiky.
Podľa zákona Ruskej federácie o akciových spoločnostiach, akcionár, ktorý má viac ako desať percent a chce zvolať valné zhromaždenie akcionárov, musí o to požiadať predstavenstvo spoločnosti. Až na základe jeho rozhodnutia sa zvoláva valné zhromaždenie. Ak predstavenstvo zhromaždenie nechce zvolať, akcionár to môže urobiť sám.
Alexander Mamut sa stal akcionárom poisťovne Ingossrach v roku 2005 keď časť akcií poisťovne spolu s Olegom Deripaškom kúpili od podnikov, ktoré kontroloval niekdajší minister sociálneho rozvoja a zdravotníctva Michail Zurabov.
Denník Kommersant v máji tohto roka napísal, že Alexander Mamut a Oleg Deripaška pravdepodobne predajú všetkých sto percent akcií poisťovne, pričom ich konečným kupujúcim mala byť poisťovacia skupina Generali. Poisťovňa Generali nedávno vytvorila s českou skupinou PPF spoločný podnik pre poistenie v strednej a východnej Európe.
Akciová spoločnosť Ingosstrach pracuje na ruskom a iných zahraničných trhoch od roku 1947. Dnes patrí medzi lídrov na ruskom poisťovacom trhu z hľadiska predpísaného poistného, ale vyplateného poistného plnenia. Možné straty má poisťovňa istené v medzinárodných zaisťovacích spoločnostiach Gen, Hannover, Munich Re, Swiss, Transatlantic Re či v syndikáte Lloyd's. Celkove má poisťovňa 87 filiálok a obchodné miesta v 214 mestách Ruska. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's jej udelila rating finančnej stability a rating finančného partnera BBB- so stabilným výhľadom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 17:41