Súčasný majetok: 36,79 miliárd eur.
StoryEditor

Bloomberg. Cez informácie ovládol celý svet

04.11.2010, 23:00
Starosta New Yorku a mediálny magnát Michael Bloomberg patrí medzi najvplyvnejších mužov na svete. Jeho majetok vlani rástol aj napriek ekonomickej kríze.

Michael Bloomberg/archív Narodil sa v roku 1942 v Bostone v chudobnej židovskej rodine poľského pôvodu. Jeho otec pracoval ako účtovník v miestnej mliekarni. Od raného detstva žil až do konca štúdia s rodinou v mestečku Medford v štáte Massachusetts. V roku 1975 sa oženil so Susan Brownovou, s ktorou má dve dcéry, Georginu a Emmu. Jeho manželstvo sa ale v čase rozmachu Bloombergovej firmy v 80. rokoch rozpadlo a v roku 1993 nasledoval rozvod. V roku 1982 založil informačnú agentúru Bloomberg, v ktorej dnes vlastní sedemdesiat-percentný podiel.


Závratná kariéra

Bloombergova kariéra, ak nepočítame, že si pri štúdiách privyrábal ako strážca parkoviska, sa začala v roku 1966, kedy úspešne dokončil obchodnú fakultu na Harvardovej univerzite a usadil sa v New Yorku.

Nastúpil do investičnej spoločnosti Salomon Brothers a pôsobil ako maklér na Wall Street. V práci sa mu darilo a počas šiestich rokov sa vypracoval na pozíciu generálneho partnera firmy.

Michael Bloomberg 

Dátum narodenia: 14. február 1942

Miesto narodenia
: Boston, Massachusetts

Štúdium: Johns Hopkins University, Harvardova univerzita

Majetok: 18 miliárd dolárov

Záujmy: maklér, analytik, filantrop, starosta

Rodinný stav
:
rozvedený

Deti: dve

V roku 1981 ale nesúhlasil s akvizíciou spoločnosti a za odstupné desať miliónov dolárov sa svojho podielu vo firme vzdal.  To, čo potom urobil so svojím podielom, sa stalo legendárnym. Vždy bol fascinovaný integráciou technológii s informáciami s cieľom poskytovať jednoduchý a rýchly prístup ku kľúčovým finančným údajom na Wall Street. V tom čase nebol žiadny takýto systém v širokom meradle k dispozícii. S podporou Merrill Lynch a jeho podielu zo spoločnosti Salomon Brothers chcel vytvoriť počítačový informačný systém, ktorý bude dohliadať na spravovanie a analýzu dát cenných papierov. V tom čase si len málokto vedel predstaviť aká revolúcia sa začala. 

Firma, ktorú založil, najala tím programátorov a vyvinula systém pre maklérov, ktorý im umožňoval prístup k informáciám o akciách bez nutnosti prácneho vyhľadávania v novinových archívoch. Prvým významným klientom Bloombergovej firmy bola investičná banka Merrill Lynch.

Prevrat na trhu s informáciami

Spoločnosť Bloomberg je popredným svetovým poskytovateľom finančných informácií, správ a analýz globálnych finančných trhov a podnikov. Mediálne služby spoločnosti umožňujú firmám, spravodajským agentúram a jednotlivcom prístup k aktuálnym i archivovaným informáciám. Spoločnosť prevádzkuje tiež Bloomberg Television, 24-hodinové spravodajstvo zo sveta financií, ktoré vysiela aj v Európe. Kvôli finančnej kríze, a hlavne tomu, že klientmi Bloombergovej agentúry sú hlavne finančné spoločnosti, ktoré sa kvôli otrasom na globálnych trhoch stretávali s nemalými problémami, bola firma napríklad nútená zrušiť jazykové mutácie pre európske vysielanie svojej televíznej stanice Bloomberg Television a informácie teraz na starý kontinent posiela len v angličtine s názvom Bloomberg Europe. Spoločnosť Bloomberg vydáva tiež časopis Bloomberg Markets a knihy určené odborníkom v oblasti investícií.

Desaťtisíce spoločností neváhajú platiť viac ako tisíce dolárov mesačne, aby od nej dostávali informácie, analýzy a správy z finančnej oblasti. Spoločnosť zamestnáva viac ako desaťtisíc ľudí v 130 mestách po celom svete, vrátane Prahy. Úspešne konkuruje zabehnutým finančným a tlačovým agentúram, ako sú Reuters alebo Dow Jones.


Najmocnejší na svete

Práve vďaka svojej spoločnosti má podľa časopisu Forbes newyorský starosta z miliardárov najväčší vplyv na dianie na svetových trhoch. Spojenie mediálneho vplyvu a vlády nad osemmiliónovým centrom sveta ekonomiky robí z Bloomberga veľmi mocného muža.

Do roku 2001 pôsobil Bloomberg ako prezident spoločnosti. Kvôli kandidatúre na starostu sa tejto funkcie vzdal. V súčasnosti vlastní sedemdesiat percent firmy.

Keď Bloomberg ako republikán kandidoval za starostu New Yorku po veľmi obľúbenom a uznávanom Rudym Giulianim, ktorý sa hrdlo hlásil k republikánskemu krídlu a bol nekompromisným bojovníkom proti nekalým živlom, experti mu veľa šancí na úspech nedávali a na čele Veľkého jablka videli skôr niekoho z radov demokratov.

Potom prišiel 11. september 2001 a pri pohľade na padajúce dvojičky Svetového obchodného centra obyvatelia New Yorku opäť zatúžili po niekom, kto bude klásť dôraz na bezpečnosť mesta. Bloomberg, ktorý neváhal z vlastného vrecka investovať 73 miliónov dolárov do kampane, nakoniec svojho demokratického soka Marka Greena porazil. Republikáni vtedy oslavovali prvých dvoch za sebou nasledujúcich starostov zo svojich radov.


Plat nepotrebuje 

Za starostovanie poberá len symbolický dolár ročne. Nebýva ani v tradičnom sídle newyorských starostov Gracie Mansion. Žije v byte na Manhattane.

Jeho motto znie: „Ak ma nepotrebujete, bude lepšie, aby som šiel okamžite domov.“

V minulosti čelil Bloomberg obvineniu zo sexuálneho obťažovania troch bývalých zamestnankýň. Vo všetkých prípadoch bol zbavený obvinení alebo spor urovnal mimosúdne.

V roku 2005 Bloomberg svoje starostovanie obhájil, keď bezpečne zvíťazil nad demokratickým súperom Fernandom Ferrerom. V tejto volebnej kampani minul podľa odhadu až 100 miliónov dolárov. V roku 2008 uvažoval dokonca o kandidatúre na prezidenta USA. Nakoniec ale oznámil, že kandidovať nebude.


Zbrane mu nevoňajú

Ako starosta sa okrem iného angažoval aj za obnovenie stavby na mieste svetového obchodného centra. Postavil sa za registrované partnerstvo homosexuálov, zaviedol prísnejšie podmienky pre držanie zbraní, obhajoval právo žien na potrat. Dokázal tiež zlepšiť ekonomickú a dopravnú situáciu mesta a znížiť kriminalitu.

Počas svojho prvého volebného obdobia sa zameral aj na reformu vzdelávacieho systému. Vzdelávacej komisii, ktorá mala oblasť na starosti, nahradil inštitúciou Department of Education, ktorá je priamo podriadená starostovi.
Vďaka ziskom vlastnej spoločnosti si mohol Bloomberg po svojom prvom zvolení za starostu dovoliť odmietnuť plat starostu a nechať sa odmeňovať len symbolickým jedným dolárom ročne. Rovnako ako plat odmietol tiež bonus pre hlavy mesta, a to možnosť bývať vo vznešenom sídle Gracie Mansion. Namiesto toho býva vo svojom apartmáne na Manhattane a do kancelárie, ako často rád zdôrazňuje, dochádza metrom.

Keď sa mu končilo druhé obdobie vo funkcii starostu New Yorku, a podľa legislatívy to znamenalo koniec starostovania, presadil v rade mesta zmenu zákona, vďaka ktorej mohol za starostu kandidovať tretíkrát. Odôvodnil to tým, že ekonomická kríza si žiada na mieste starostu mesta skúseného človeka. O tom, že je v pozícii starostu mužom na pravom mieste a dokáže vecami v meste pohnúť smerom k lepšiemu, Newyorčanov počas dvoch volebných období presvedčil a teší sa značnej obľube.


Dokonalý muž

Časopis Forbes, ktorý ho postavil na prvé miesto v rebríčku najvplyvnejších miliardárov, ho dokonca označil ako prototyp dokonalého muža.

V spoločenských kruhoch sa Bloomberg preslávil usporiadavaním honosných večierkov a od rozvodu v roku 1993 tiež striedaním atraktívnych priateliek. Medzi nimi napríklad speváčka Diana Ross, návrhárka Mary McFadden a herečka Marisa Berenson.

Jeho súčasnou družkou je už osem rokov Diana Taylorová. Podľa amerického magazínu Vanity Fair patrí táto dvojica medzi najlepšie oblečených ľudí v USA.

Okrem starostovania a podnikania sa venuje tiež filantropii. Založil napríklad program pre obete domáceho násilia v New Yorku, podporuje výskumné zdravotnícke programy či fond pre detské zdravie. Len v posledných piatich rokoch podľa magazínu Forbes venoval na charitu osemsto miliónov dolárov. Jeho charitatívne záujmy pokrývajú široké spektrum odvetví, od zdravotníckej starostlivosti, vzdelávania, sociálnych služieb až po umenie a pod svojimi ochrannými krídlami ma vyše tisícdvesto neziskových organizácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:05