StoryEditor

Na platobných kartách Tatra banky budú po novom diela moderných umelcov.

19.12.2019, 23:00
Na slávnostnom predstavení nových dizajnov platobných kariet Tatra banka priniesla myšlienku spojiť biznis s umením.

Tatra banka si pre klientov pripravila po rokoch veľkú zmenu. Nový a moderný dizajn dostali kreditné aj debetné karty. Najstaršia slovenská banka sa rozhodla podpisy slávnych osobností slovenskej literatúry nahradiť dielami súčasných autorov. Už onedlho tak v peňaženkách namiesto Hviezdoslava budeme nosiť to najlepšie z moderného umenia. Odhalenie nového dizajnu nebolo len gala podujatím, ale nieslo sa v duchu oslavy umenia, ako spôsobu vyjadrenia životnej energie. Prítomní boli aj autori, ktorí predstavili originály vybraných diel. Predstavenie kariet sa nieslo v znamení jedinečného dokumentu ManifestTB. Ten si dáva za úlohu šíriť povedomie o umení medzi ľuďmi.

Spojenie umenia a biznisu

Banka sa rozhodla podporovať umenie aj inou formou, ako prostredníctvom svojej Nadácie Tatra banky, a prispieť tak k všestrannejšiemu rozvoju spoločnosti, lebo verí, že umenie má zmysel a patrí medzi ľudí. Umenie vo všetkých formách, veľkostiach a farbách má určite svoje nezastupiteľné miesto v spoločnosti. Záštitu nad novými dizajnami platobných kariet prevzal generálny riaditeľ Michal Liday. „Cítili sme potrebu preniesť dizajn z histórie do súčasnosti. Sme banka, ktorá miluje a podporuje umenie, je to jedna z našich kľúčových spoločensky zodpovedných aktivít.“

Tatra banka ako najstaršia značka v slovenskom bankovníctve je okrem podpory umelcov aj generálnym partnerom Národného divadla, Národnej galérie a podporuje aj Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. „Prepojenia medzi nami a umeleckou obcou sú extrémne silné a  a mimoriadne pozitívne. Obohacuje to obidva svety. Prispievame k tomu, aby sa umenie dostalo do povedomia ľudí,“ dodáva Liday. Dôležitou iniciatívou banky na podporu umenia je aj každoročné udeľovanie Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Dvanásti autori, ktorých diela sa od nového roka ocitnú na platobných kartách Tatra banky, boli v minulosti práve s touto cenou spojení. Banka tak stavia na dlhodobej spolupráci s talentovanými umelcami.

Druhým predpokladom pre výber autorov, ktorí majú reprezentovať spojenie bankovníctva s umením dielami vyobrazenými na platobných kartách, bola rôznorodosť. „Preto tu máme dlhoročných a etablovaných umelcov ako Miroslav Cipár a Milota Havránková, no máme aj kartu od veľmi talentovaného, mladého dizajnéra Lukáša Krnáča. Takže tu je celý generačný diapazón,  ktorý dáva rôznorodosť a posúva celý počin do ešte krajšej polohy,“ dodáva Liday.

Vybraní umelci

Jedným z umelcov ocenených Cenou Nadácie Tatra banky za umenie je aj mladá výtvarníčka Lucia Tallová. Jej dielo - krajinomaľba zo série Snow and Dust budú môcť na platobnej karte obdivovať tí najbonitnejší klienti banky. Dostupná bude iba pre klientov Private bankingu. „Je to dramatické znázornenie a zachytenie oblohy a oblakov v temnejšom prevedení, možno obloha pred búrkou,“ približuje svoje dielo Tallová. „Venujem sa dlhodobo krajinomaľbe a práve výsek oblohy z krajiny, jej dáva efemérnejší, abstraktnejší rozmer. Myslím, že Tatra banku zaujala práve dramatickosť diela a kompozícia oblohy, ktorá pôsobí tak barokovo a povznášajúco.“

„Ak sa dielo ocitne vonku z galérie vo verejnom priestore, tak je to pre nás autorov trochu vyrušujúce a predstavuje to vykročenie z nášho sveta,“ hovorí umelkyňa. Zo spolupráce s bankou sa však teší. Časy, kedy bolo v umeleckej obci považované za nevhodné, aby autori spájali svoje meno so silnou značkou, sú už dávno preč. Umenie by sa malo s biznisom práve naopak preplietať a prepájať tieto dva odlišné svety. „Mesiac dozadu som získala ocenenie JP Morgan ich privátnej banky,“ hovorí Tallová. Americká finančná inštitúcia JP Morgan je v súčasnosti najväčšou bankou na svete a podpora umenia tiež patrí medzi spôsoby, ako byť spoločensky zodpovednou firmou. „A keď sa v zahraničí môžu najväčší umelci môžu spájať s rôznymi bankovými subjektmi, tak by nemalo byť nič zvláštne, že tak robí Tatra banka. Mám dobrý pocit, že Tatra banka tomu prispela svojou časťou a podporila umenie,“ uzatvára Lucia Tallová.

(natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 13:37