StoryEditor

ECB je pripravená zvyšovať sadzby

15.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka je podľa pravidelnej novembrovej správy pripravená v prípade potreby utlmenia inflačných tlakov pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. ECB nezmenila prognózu dvojpercentnej inflácie na roky 2007, 2008 a 2009. Banka však znížila predpoveď rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku na 2,1 z 2,6 percenta. ECB vypracúva tieto pravidelné prognózy na základe prieskumu medzi ekonómami, akademikmi a ďalšími odborníkmi. Komentár obsiahnutý v správe je vo veľkej miere rovnaký ako prejav prezidenta ECB Jean-Claude Tricheta po poslednom zasadnutí Rady guvernérov ECB, ktorá ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú na štyroch percentách. Podľa ECB sa na jednej strane zvyšujú inflačné tlaky, na strane druhej rastú riziká spomalenia rastu ekonomiky. Podľa väčšiny analytikov táto kombinácia donúti banku ponechať počas nasledujúceho roka úrokové sadzby na doterajšej úrovni. "Menová politika ECB je pripravená čeliť rastu rizík ohrozujúcich cenovú stabilitu tak, ako to vyžaduje náš mandát," píše sa v správe ECB. Banka dodala, že ďalšie rozhodnutie v oblasti menovej politiky vyžaduje preskúmanie dodatočných informácií.
Podľa prognostikov, ktorí sa zúčastnili na prieskume ECB, hlavnými inflačnými rizikami sú rast cien ropy a potravín, zdražovanie komodít a nedostatok kapacít, spojený s tlakom na zvyšovanie miezd.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 15:34