Režisérka filmu V lete ti poviem, ako sa mám, Marta FerencováProfimedia - Standardni obsah
StoryEditor

Rozhovor s režisérkou filmu V lete ti poviem: Aké bolo natáčanie najnovšieho filmu Evity?

10.02.2022, 14:00
Film - V lete ti poviem...
Už o pár dní sa film V lete ti poviem, ako sa mám, dočká svojej slávnostnej premiéry. Aj preto sme vyspovedali režisérku Martu Ferencovú, ktorá mala film pod palcom.

Komédia „V lete ti poviem, ako sa mám“ je vašou treťou evitovkou. Keby ste to mali porovnať, v čom je táto snímka oproti predchádzajúcim dvom iná?

Oproti predošlým evitovkám má tento film najrozvinutejší príbeh a tiež najviac postáv. Tým pádom bol vlastne realizačne náročnejší vo viacerých ohľadoch, či už vo výprave, vo vedení hercov, keďže väčšina dvojíc bola buď slovensko-rumunská, alebo česko-rumunská, takže herci si pri dialógoch navzájom nerozumeli. Hromadné scény boli pre všetkých riadny adrenalín :) Na druhej strane, všetci herci, ktorí v tomto filme hrali, boli nesmierne zanietení, takže aj keď bolo natáčanie náročné, prebiehalo veselo, kreatívne a veľmi pohodovo.

Ako sa vám pracovalo v ženskom zložení s Evitou a Oľgou Núñezovou?

Ja mám rada vo svojom tíme ženy. Filmárčina bola dlhé roky výhradne mužskou záležitosťou a mne celkom vyhovuje, keď sa energie vyrovnávajú.

image

V novom filme Evity sa objaví aj Ján Koleník. Hlavná postava mu učarovala už od začiatku

Film má výborné herecké obsadenie. Ako prebiehal kasting?

Obsadzovanie tohto filmu bola tak trochu šachová partia. Na každú postavu sme mali typy z troch krajín, ale chceli sme to obsadiť tak, aby mal každý štát vyvážené zastúpenie... A tak sme skladali a skladali! Najväčšie kastingy ale prebehli v Rumunsku a bolo  ťažké sa rozhodovať. Naozaj ma úprimne prekvapilo, akých kvalitných a typovo rozmanitých hercov v Rumunsku majú.

Bolo pre vás náročné dávať režijné pokyny v cudzom jazyku, keďže má film medzinárodné obsadenie?

Tak...slovenčina a čeština mi myslím celkom išli. Po celý čas som mala na pľaci prekladateľku do rumunčiny, ktorá nielen tlmočila moje režijné pripomienky, ale pomáhala nám aj strážiť dialógy v rumunčine. Pri točení sa ale deje jedna zvláštna vec, že keď sa na hercov postupne napojím a oni sa napoja na mňa, začíname si rozumieť aj bez slov. Spojenie herec a režisér je totiž veľmi úzke, tak trochu si totiž navzájom lezieme do hláv, do emócií. So slovenskými a českými hercami sa mi to deje pravidelne, ale po pár dňoch, sa stávalo, že ešte som sa len pohla k Dane Rogoz, ona sa na mňa pozrela, ja som povedala dve slová v slovenčine a ona už kričala "Viem, viem, rozumiem!" a naozaj urobila to, čo som jej chcela povedať. :)

Rozhovor pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/film-v-lete-ti-poviem, menuAlias = film-v-lete-ti-poviem, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 05:23