Tipy na ekologickejšie správanie vo vašej kúpeľni.Pexels
StoryEditor

Dajte recyklovaniu v kúpeľni zelenú: Toto sú tipy na udržateľné beauty produkty

23.02.2022, 12:00
Životný štýl
Mnohé kroky našej starostlivosti o pleť sú v nás silne zakorenené a trvá nejaký čas, kým sa zlomia. Po zavedení nových zvykov budete príjemne prekvapené výsledkami vyplývajúcimi z vedomého znižovania odpadu v kúpeľni.

Chcete žiť o niečo viac ekologicky, no pritom sa nechcete vzdať kozmetiky a celkovo produktov pre starostlivosť o krásu? Aj v tomto smere sa dá myslieť na planétu a vybrať si dnes môžete z množstva zero waste alternatív.

Odličovanie bez odpadu

Ak si položíte otázku čo je najhoršie pri nosení mejkapu, viaceré z vás zrejme odpovedia, že ide o jeho zbavovanie. Odličovanie po sebe zanecháva i množstvo zbytočného odpadu, ktorý nie je prospešný pre životné prostredie. Aké sú teda alternatívy?

  • Látkové odličovacie tampóny – dajú sa použiť opakovane, sú vyrobené z organickej bavlny a počas prania sa nepoškodia. Niektoré značky ich dodávajú s praktickým vreckom, takže ich v práčke nestratíte. Bavlnené tampóny sú mäkšie a väčšie než klasické vatové, preto sú ideálne na odstraňovanie mejkapu a akúkoľvek inú starostlivosť o tvár.
  • Odličovací uterák - nadýchaná handrička vyrobená z ultra mäkkého polyesteru sa skladá z vláken dlhých asi pol centimetra. Keďže sú vlákna menšie, dokážu sa dostať aj pod jemnejšie čiastočky mejkapu a dosiahnuť tak dôkladnejšie čistenie. Utierka má tiež skvelú absorpciu, takže ju stačí namočiť do teplej vody a keď si mejkap zotriete, nerozmaže sa okolo. Namiesto toho sa k uteráku prichytí vďaka vláknam, ktoré viažu nečistoty. Takisto uteráčik bez problémov dokážete vyprať v práčke.

Žiarivý úsmev bez znečisťovania prírody

Každý rok skončia na skládkach milióny plastových zubných kefiek. Vymeňte ju preto za biologicky rozložiteľnú kefku vyrobenú z bambusu. Je dokonca hygienickejšia, pretože bambus odpudzuje mikróby. Keď je čas na výmenu, môžete zubnú kefku jednoducho kompostovať a zabrániť tak nadmernému vytváraniu plastového odpadu.

Pre kreatívnejších sú dostupné alternatívne možnosti zubnej pasty, napríklad zo sódy bikarbóny:

  • Zmiešajte 2/3 šálky (157 ml) sódy bikarbóny spolu s 1 ČL (5 ml) jemnej morskej soli a extraktu z mäty piepornej. Po troche pridávajte filtrovanú vodu a miešajte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

Táto dávka predstavuje ekvivalent 150 gramovej tuby zubnej pasty. Skladujte v nádobe na opakované použitie.

Pokiaľ je to pre vás priveľa práce, stále platí, že aj pri výbere zubnej pasty môžete myslieť na planétu. Dbajte na materiál tuby, kov je oproti plastu ekologickejšia voľba. Existujú dokonca aj niektoré značky organických zubných pást zabalených v sklenenej nádobe. Mnohé z týchto organických značiek majú netoxické zložky, takže sa pripravte aj na vyššiu cenu.

Zdravé vlasy, menej plastu

Drevený hrebeň je nielen ekologický, ale oplýva aj niekoľkými zdravotnými výhodami. Jeho široké zuby pomáhajú masírovať pokožku hlavy, čím zlepšujú krvný obeh a zdravie pokožky hlavy. Na výrobu sa používa špeciálne drevo neem zo zederachu indickýho, ktoré je známe v medicínskom odvetví. Pomáha pri znižovaní vypadávania vlasov, rozčesáva ich s minimálnym lámaním a tiež  distribuuje vlasový olej do všetkých prameňov.

Okrem toho sa s drevenými hrebeňmi ľahko manipuluje a pohodlne sa s nimi upravujú vlasy, ktoré vám nebudú zelektrizované lietať. Široké zuby hrebeňa ľahko kĺžu a výsledkom sú tiež hladké vlasy bez krepovatenia. Takéto hrebene sa pomerne ľahko čistia a na rozdiel od plastových tu nenájdete uviaznuté vypadnuté vlasy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 15:04