Mykola Kovalenko
StoryEditor

Úspešný grafik opustil Ukrajinu a teraz tvorí v Bratislave

08.12.2017, 10:40
Pozrite si tvorbu Mykola Kovalenko.

Momentálne žije a tvorí na Slovensku. Konkrétne, je grafikom v agentúre Respect App. Mykola Kovalenko pochádza z Ukrajiny, z Kyjeva. Roky tam pôsobil v najlepších agentúrach ako je napríklad Saatchi&Saatchi, Publicis, Mullenlowe.

V čase, keď pracoval pre Saatchi, dostala sa kyjevská agentúra na prvé miesto najlepších reklamných agentúr na Ukrajine. Napriek tomu sa rozhodol opustiť Kyjev. „Krajina mi už nedávala pocit bezpečia, ktorý som pre svoju tvorbu potreboval,“ vysvetľuje Mykola.

Najskôr rozmýšľal o Poľsku, nakoniec si pre svoje nové miesto na život vybral Slovensko. „Napísal som do viacerých agentúr, medzi inými aj do Respect APP. Róbert mi odpísal, že ak chcem, môžem prísť a vyskúšať to.

Mykola spolupracuje s Respect APP necelý rok. Podieľal sa na návrhu úpravy loga pre PSS, ako aj na návrhy printovej reklamy pre rovnakú spoločnosť, ktorá bodovala s prácami Študentské postre na tohtoročnom Zlatom klinci.

PSS si v inovácii loga ponechala charakteristické črty, je však vizuálne atraktívnejšie a modernejšie.

​„Na Slovensku sa cítim príjemne, dobre sa mi tu tvorí, je tu ticho a menší stres ako v Kyjeve,“ hovorí Mykola. „Mám tu priestor na svoju tvorbu.“ Mykola totiž okrem komerčnej reklamy vytvára moderné postre, ktoré vystavuje na rôznych výstavách vo svete . Vystavoval v Nemecku, Taliansku, Španielsku, Anglicku, Bielorusku. „Asi najviac pre mňa znamená to, že som mohol svoje práce vystavovať v Japonsku.

Kým v práci tvorí pre komerčných klientov a prispôsobuje sa im potrebám, postre preňho predstavujú slobodu. „Moje postre sú vlastne témy. Chcem, aby o nich ľudia rozmýšľali, pretože prinášajú istý názor, sú reakciou na súčasné dianie v spoločnosti.

Mykola zároveň hovorí aj o tom, že by bol rád, keby svojou prácou prispel ku krajšiemu prostrediu na Slovensku. „Vybral som si Slovensko, preto budem rád tvoriť pre toto prostredie a rád prispejem k jeho kultivácii. A nielen svojimi prácami, ale aj tým, že odovzdávam svoje skúsenosti v grafickom dizajne mladým grafikom.“ Najskôr však potrebujem zdokonaliť svoju slovenčinu, hovorí skromný Mykola.

Kolekciu Mykolových minimalistických posterov si môžete pozrieť na jeho autorskej výstave Poster, Poster, Poster od 6. do 22. decembra v Open Gallery na Baštovej 5.

  1. Čo máte na reklame najradšej?

Grafický dizajn :)

  1. Čo máte zatiaľ najradšej na Slovensku?

Slovenský hokej, Sládkovičovú Marínu a príjemných ľudí.

  1. Akú výstavu plánujete najbližšie a kde?

Najbližšie chystáme vyýstavu Poster, Poster, Poster od 6. do 22. decembra v Open Gallery na Baštovej 5.

01 - Modified: 2024-01-23 08:35:34 - Feat.: - Title: Spojenie portálu Dovolenka.sme.sk a Respect APP prináša kampaň ideálnej dovolenky 02 - Modified: 2024-02-14 08:00:00 - Feat.: - Title: KRAS špeciál: Udalosti, ktoré v roku 2023 ovplyvnili život agentúr 03 - Modified: 2023-12-13 15:20:44 - Feat.: - Title: Respect APP má novú Associate Creative Directorku 04 - Modified: 2023-10-06 09:37:08 - Feat.: - Title: Viete ako vysloviť Hyundai Tucson? Automobilka prichádza s nevýslovne dobrou ponukou 05 - Modified: 2023-09-12 08:08:17 - Feat.: - Title: Petit Press a Respect APP s novou kampaňou. Komunikujú zlúčenie novín Korzár a SME
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:01