Peter Mayer, Mafra Slovakia
StoryEditor

Predseda poroty EFFIE: Efektívna reklama? Je zmysluplná s ohľadom na obchodné výsledky

25.11.2021, 13:25
Branislav Brzula aj o tom, akú radu dal kolegom v porote pri vyhodnocovaní najefektívnejších prác.

Predsedom poroty tohto ročníka súťaže efektivity v reklame EFFIE Awards Slovakia je Branislav Brzula, marketingový riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika. "Dobrá efektívna reklama je v prvom rade zmysluplná s ohľadom na obchodné výsledky a určite by mala zanechať „pamäťovú stopu“. V krátkom rozhovore prezrádza svojho favorita z minulého roka.

Porota prvého kola sa zhodla na shortlistoch. Akú radu ste dali kolegom pred jej zasadnutím?
Buďte objektívni, féroví, ale súčasne konštruktívne kritickí. Máte zodpovednú úlohu vybrať a oceniť to najlepšie v reklame na Slovensku. Venujte prihláškam dostatok času a zamerajte sa v prvom rade na efektivitu prác.

Ak sa povie efektívna reklama, čo to pre vás znamená?
Reklama, ktorá jasne pozná svoj cieľ a zámer a efektívne ho splní s prihliadnutím na pomer náklad verzus prínos - výsledok. Musí byť v prvom rade zmysluplná s ohľadom na obchodné výsledky, v ideálnom prípade však spĺňa aj vysoké kreatívne nároky a dokáže zaujať aj exekúciou. Samozrejme, posolstvo musí byť zrozumiteľne odkomunikované a reklama musí zaujať a zanechať „pamäťovú stopu“.
Čo vy osobne považujete za najdôležitejšie v súvislosti s efektívnou reklamou?
Výsledky kampane, dosiahnutie cieľov, riešenie problému, jasné posolstvo.
Keď ste si pozreli zoznam prihlásených prác, čo vám ako prvé napadlo?
Vysoký počet prihlásených prác. Napriek náročnému obdobiu vysoká kvalita prác. A zrejme aj z dôvodu náročného roku, vysoký počet a kvalita prác v kategórii Dobročinný marketing. Potvrdenie, že aj na malom Slovensku sa robí aj svetový marketing.
Ktorá kampaň bola minulý rok vašou obľúbenou - z pohľadu efektivity? Prípadne, máte v tomto ročníku favorita?
Tohtoročné kampane ešte hodnotiť nechcem, nerád by som ovplyvňoval. Ale minulý rok bol môj favorit Dedoles a samozrejme Hrášková polievka, čoho dôkazom je aj medzinárodný úspech tejto kampane.

Práce spoločnosti Lidl pravidelne bojujú o EFFIE - minulý rok už spomínaná Hrášková. Ako a v čom vás posunulo uvažovanie nad efektivitou v kontexte súťaže efektivity?
Efektivita reklamy je pre nás alfa a omega. Všetko ostatné prichádza až potom. Agentúra v briefe nedostane zadanie, že chceme vyhrať Zlatý klinec, ale v prvom rade EFFIE. Sme spoločnosť silne orientovaná na výsledky a úspešné napĺňanie cieľov. Či ide o veľkú 360 stupňovú kampaň, alebo menší doplnkový projekt, každé euro otočíme trikrát a musí byť investované zmysluplne. Zároveň si však zakladáme na originalite, evidence-based marketingu a zapamätateľnosti. Efektivita u nás znamená aj to, že naše kampane vždy plánujeme ako multichannel.

Už 10. decembra spoznáme najefektívnejšie reklamné práce uplynulého roka, ktoré zhodnotí porota druhého kola v tomto zložení:
Predseda poroty 1. a 2. kola: Branislav Brzula, marketingový riaditeľ Lidl SR

Pavol Krutý, Media & Data Director, Zaraguza
Juraj Plánovský, Senior stratég, Istropolitana Ogilvy
Robert Weber, Exe
Peter Šurín, Strategy Director, Elite / Monday Lovers
Dominika Múdra, Associate Srategy Director, Wiktor Leo Burnett
Klaudia Linkeshová, Senior specialist of marketing communication / Brand Strategy, Slovak Telekom
Radoslava Stratená, Senior Brand Manager, Heineken Slovensko
Daša Matušíková, Riaditeľka marketingu, PSS, Prvá stavebná sporiteľňa
Roman Rajtár, Head of Marketing, Škoda auto Slovensko 
Roman Šebo, Chief Digital Officer and Brand Lead, iProspect - Dentsu
Lucia Hronská, Media Strategy Manager, Unimedia
Ivana Zelizňáková, riaditeľ odboru marketingu, SPP
Pavol Minár, Founder, Inspirations Minar
Ján Stareček, Managing Director, Data on Streoids
Rastislav Kočan, Managing Partner, Go4insight
Milada Halová, riaditeľka komunikácie a stratégie značky Tatra banka a Raiffeisen banka

01 - Modified: 2021-12-23 13:33:16 - Feat.: - Title: Najefektívnejšie reklamy roka: Aké ciele splnili? 02 - Modified: 2021-12-07 08:43:47 - Feat.: - Title: Porota prvého kola EFFIE sa zhoduje: úroveň práce je pomerne vysoká 03 - Modified: 2021-11-25 14:40:15 - Feat.: - Title: Shortlisty EFFIE sú známe. Porota posunula do užšieho výberu 19 prác 04 - Modified: 2021-11-18 14:14:00 - Feat.: - Title: O najefektívnejšiu reklamu zabojuje v tomto roku 31 prác od 21 agentúr 05 - Modified: 2021-11-10 16:35:31 - Feat.: - Title: Porota tohtoročnej súťaže efektivity v reklame EFFIE AWARDS Slovakia 2021 je známa
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
22. apríl 2024 04:54